Κυριακή, 26 Μαΐου 2024, 2:20:30 πμ
Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2010 14:15

Πυροσβεστική Υπηρεσία Γουμένισσας : Για την αντιμετώπιση έντονων χιονοπτώσεων

Αν βρίσκεστε ήδη  ΕΚΤΟΣ ΣΠΙΤΙΟΥ  κατά τη διάρκεια σφοδρής χιονόπτωσης και οδηγείτε:
- Χρησιμοποιείστε όπου είναι απαραίτητες ΑΝΤΙΟΛΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ στους κινητήριους τροχούς. Βεβαιωθείτε για τη ΣΩΣΤΗ εφαρμογή τους.
- ΤΑΞΙΔΕΨΤΕ κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ΗΜΕΡΑΣ. Προτιμήστε τους κεντρικούς δρόμους και όχι παράδρομους και ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ τους οικείους σας για τη ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ.


- Να έχετε ΑΝΑΜΜΕΝΑ τα «ΦΩΤΑ ΠΟΡΕΙΑΣ» για να γίνεστε εύκολα αντιληπτοί, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.
- Να οδηγείτε με ΧΑΜΗΛΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ώστε να έχετε τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός σας και διατηρείτε απόσταση ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.
- Να είστε ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ όταν διασχίζετε ΓΕΦΥΡΕΣ, ΑΝΙΣΟΠΕΔΕΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ και ΔΡΟΜΟΥΣ που δεν είναι πολυσύχναστοι γιατί μπορεί να έχουν παγώσει. ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ότι οι αντιολισθητικές αλυσίδες ΔΕΝ ΠΡΟΦΥΛΑΣΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ «ΠΑΓΕΤΟ».
- Αν οδηγείτε σε επαρχιακό δρόμο, να ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ τους ΧΙΟΝΙΣΜΕΝΟΥΣ ΧΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟΥΣ.
- Αποφύγετε να οδηγείτε σε ΔΥΣΒΑΤΕΣ ορεινές περιοχές.
- ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΤΕ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΕΑΝ ΑΥΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΘΕΙ. Τοποθετήστε στην κεραία του ραδιοφώνου σας ένα ΥΦΑΣΜΑ ΜΕ ΕΝΤΟΝΟ ΧΡΩΜΑ για να σας εντοπίσουν οι διασωστικές ομάδες. ΑΝΑΒΕΤΕ ΤΗΝ «ΜΗΧΑΝΗ» ΓΙΑ 10 ΛΕΠΤΑ ΑΝΑ ΩΡΑ και ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΕ την «ΕΞΑΤΜΙΣΗ» του οχήματος καθαρή από το χιόνι.
- Εάν μετακινείστε στην πόλη είναι προτιμότερο να ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ τα ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ.
Γενικές Οδηγίες
- Θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για την περίπτωση αποκλεισμού σας, από έντονη χιονόπτωση, ιδιαίτερα αν κατοικείτε σε ορεινές περιοχές. Είναι πιθανό σε ακραίες καιρικές συνθήκες, να παραμείνετε αποκλεισμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ί Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών και όχι μόνο, θα πρέπει να είναι ΕΦΟΔΙΑΣΜΕΝΟΙ εκ των προτέρων, με ικανή ποσότητα ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΥΓΡΩΝ, ΚΑΥΣΙΜΩΝ και ΦΑΡΜΑΚΩΝ.  Θα πρέπει να είναι έτοιμοι, ώστε να μπορούν να διατηρήσουν ζεστό τουλάχιστον ένα δωμάτιο του σπιτιού τους, για αρκετές ημέρες. Αρκετή ποσότητα ΠΡΟ – ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΟΥ φαγητού είναι πολύ πρακτική λύση για τέτοιες περιπτώσεις.
- Ένα ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ή ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΜΕ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ, είναι πολύ χρήσιμο προκειμένου ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΣΤΕ για την πρόβλεψη του καιρού και άλλες πληροφορίες σχετικά με το τι συμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή,  καθώς και για τις οδηγίες που απευθύνουν οι τοπικές αρχές.
- Για πιθανή ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ, να είστε εφοδιασμένοι με ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΦΑΝΟΥΣ, ΚΕΡΙΑ, ΛΑΜΠΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ κ.α. Βεβαιωθείτε ότι ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ σας γνωρίζουν να χρησιμοποιήσουν σε περίπτωση διακοπής, τις εναλλακτικές πηγές θέρμανσης, όπως θερμάστρες υγραερίου, τζάκια, ξυλόσομπες κλπ., προκειμένου να αποφευχθούν πυρκαγιές ή επικίνδυνες αναθυμιάσεις. Δεν είναι σπάνια, η εμφάνιση πυρκαγιάς σε σπίτια λόγω της χρήσης εναλλακτικών πηγών θέρμανσης (άναμμα φωτιάς χωρίς τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης, απομάκρυνση της στάχτης χωρίς να έχει σβήσει, λειτουργία θερμαντικών σωμάτων σε ακατάλληλα σημεία του σπιτιού, κ.α.). Η κατάσβεση μιας πυρκαγιάς κατά τη διάρκεια τόσο έντονων καιρικών φαινομένων είναι πολύ δύσκολη, αφού το νερό μπορεί να έχει παγώσει στους σωλήνες ή μπορεί να είναι δυσχερής η πρόσβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων στο σημείο.
- Θα πρέπει να γίνεται ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΑΕΡΙΣΜΟΣ του χώρου, διότι τα ΑΝΑΜΜΕΝΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ εκπέμπουν θανατηφόρο, άοσμο και άχρωμο αέριο ΜΟΝΟΞΕΙΔΙΟΥ του ΑΝΘΡΑΚΑ.
- Ποτέ ΜΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ καύσιμα που δεν είναι κατάλληλα για τη συσκευή σας.
- Αν εκδηλωθεί ΧΙΟΝΟΘΥΕΛΛΑ και βρίσκεστε σπίτι, ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ όλες τις μη αναγκαίες μετακινήσεις. Αν πρέπει να μετακινηθείτε, είναι προτιμότερο ΝΑ ΝΤΥΝΕΣΤΕ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΕΛΕΦΡΙΑ ΚΑΙ ΖΕΣΤΑ ΡΟΥΧΑ παρά ένα βαρύ ρούχο. Φροντίστε να έχετε μαζί σας ΑΔΙΑΒΡΟΧΟ. Φορέστε ζεστές και αδιάβροχες ΜΠΟΤΕΣ.
- ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ την ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ, το ΚΥΝΗΓΙ και όλα τα ΣΠΟΡ στα οποία ενδέχεται να χάσετε τον προσανατολισμό σας, να αποκλειστείτε ή να παγιδευτείτε και γενικά να θέσετε σε κίνδυνο τη ζωή σας ή να ανησυχήσετε τους οικείους σας.
- ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ τα παιδιά να βγουν έξω με την κακοκαιρία και ασυνόδευτα. Μάθετέ τα πως και πότε να καλούν την Πυροσβεστική, την Αστυνομία και τις άλλες Υπηρεσίες Εκτάκτου Ανάγκης.
ΜΕΤΑ την έντονη χιονόπτωση:
Ί ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ (με φτυάρια) επιμελώς την ΕΙΣΟΔΟ του σπιτιού ή της πολυκατοικίας σας ώστε να διευκολύνετε την πρόσβαση των παιδιών, των ηλικιωμένων και γενικά όλων των ενοίκων. ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ που έρχεται σε επαφή με το περίγραμμα της ιδιοκτησίας σας, ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΠΑΓΟ ώστε να είναι ΑΣΦΑΛΕΣ από γλιστρήματα και άλλα ατυχήματα.
- ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ τις ΣΤΕΓΕΣ, τις ΤΑΡΑΤΣΕΣ και τους ΕΞΩΣΤΕΣ από το φορτίο του χιονιού ώστε ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΟΥΝ.
- ΕΛΕΓΞΤΕ τις εγκαταστάσεις ΥΔΡΕΥΣΗΣ, τους σωλήνες για τυχόν «αστοχίες» από τον παγετό που θα προκαλέσουν διαρροή ύδατος, πλημμύρες σε υπόγειους χώρους και επιπλέον προβλήματα ολισθηρότητας. ΕΛΕΓΞΤΕ και τον υαλοπίνακα του «ΗΛΙΑΚΟΥ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ».