Σάββατο, 25 Μαΐου 2024, 11:11:56 μμ
Τετάρτη, 28 Μαϊος 2008 13:32

Σαρώνουν την αγορά για ηλιέλαιο και παράγωγα

Ολοκληρώθηκαν και στα μικρά καταστήματα όλου του νομού οι έλεγχοι για τον εντοπισμό και τη κατάσχεση ηλιέλαιου στα ράφια τους. Όμως οι ραγδαίες και ανησυχητικές εξελίξεις με την χρήση του επιμολυσμένου με ορυκτέλαιο ηλιέλαιου σε άλλα προϊόντα (σάλατες) οδήγησε σε επέκταση τω από το Τμήμα εμπορίου με τη συνδρομή και του τμήματος αγροτικής ανάπτυξης της Νομαρχίας Κιλκίς. Το τμήμα εμπορίου ζήτησε τη συνδρομή του Επιμελητηρίου για την ενημέρωση των μελών του και την απόσυρση του ηλιέλαιου από τα ράφια των καταστημάτων.
Το Επιμελητήριο ανταποκρίθηκε και το Τμήμα εμπορίου στρέφεται τώρα στον εντοπισμό των αποθηκευτικών χώρων ή και τω συσκευαστηρίων ελαιολάδου που λειτουργούν στο νομό.
Μάλιστα η προϊστορία με συσκευαστήριο που λειτουργεί στο νομό δεν είναι ιδιαίτερα θετική καθώς κατά το παρελθόν οι έλεγχοι απέδειξαν νοθεία του ελαιόλαδου με σπορέλαιο γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή ποινών προσωρινής διακοπής λειτουργίας ενός και δυο μηνών.
Τα συνεργεία του τμήματος εμπορίου στρέφονται επίσης στην κατάσχεση - απόσυρση των παρασκευασμένων με ηλιέλαιο σαλατών (ταραμοσαλάτες, μελιτζανοσαλάτες, τζατζίκι, μαγιονέζες κ.ο.κ) με ημερομηνία παρασκευής εντεύθεν της 14 Απριλίου 2008.
Επίσης αποσύρεται κάθε παρτίδα ηλιέλαιου από ζαχαροπλαστεία, καφετέριες, ταβέρνες καθώς ό,τι κυκλοφορεί σίγουρα ενέχεται ως ύποπτο για ανάμειξή του με ορυκτέλαιο.
Κι ενώ οι υπηρεσίες της Νομαρχίας κινούνται φιλότιμα για να προστατεύσουν σε τοπικό επίπεδο την υγεία των καταναλωτών,, σε ένα άλλο μέτωπο η κατάσταση έχει ξεφύγει πέρα από κάθε όριο. Το ράλι των τιμών προκαλεί την απελπισία στους καταναλωτές καθώς διαπιστώνουν ότι το εισόδημά τους καθημερινά μειώνεται μέσω της μείωσης της αγοραστικής τους δύναμης.
Είναι εξοργιστικό ότι ενώ το 80% των νοικοκυριών πλήττεται και αντιμετωπίζει ήδη δυσβάσταχτα προβλήματα η απάντηση των κυβερνώντων εξαντλείται σε λεκτικούς παλικαρισμούς περί δήθεν πάταξης της αισχροκέρδειας. Και συνιστούν παλικαρισμούς οι κυβερνητικές δηλώσεις για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχει μηχανισμός για τον έλεγχο των τιμών πέρα από τον «νόμο»  της προσφοράς και της ζήτησης, νόμος που ισχύει στα θεωρητικά συγγράμματα αλλά απέχει έτη φωτός από τα διαδραματιζόμενα στις καταδυναστευόμενες από ολιγοπώλια και μονοπώλια αγορές.
Είναι εξοργιστικό αλλά και συνάμα αποδεικτικό της αλήθειας των παραπάνω ότι ενώ η κερδοσκοπία οργιάζει δεν έχει συλληφθεί - καταδικαστεί ουδείς για αισχροκέρδεια σε ολόκληρη την επικράτεια. Θεσμικό πλαίσιο άξιο του ονόματός του δεν υφίσταται και απομένουν ως ειρωνεία της ιστορίας οι κατά καιρούς δηλώσεις των υπουργών περί πάταξης της αισχροκέρδειας.
Τρανό παράδειγμα τα 41 μέτρα του κ. Φώλια με τα οποία υποτίθεται θα έμπαινε φρένο στην ακρίβεια. Ο δυστυχής ή αφελής υπουργός μπροστά στις κατακλυσμιαίες διαστάσεις της ακρίβειας με πόνο ψυχής παραδέχτηκε ότι οι νόμοι της ελεύθερης αγοράς διασφαλίζουν μόνο τους ισχυρούς της αγοράς και όχι τους καταναλωτές. Προχώρησε λοιπόν στο «σοσιαλιστικό» μέτρο της διατίμησης του ελαιολάδου. Μόνο που το λάδι είναι ένα στα χιλιάδες προϊόντα όπου οι τιμές υπερίπτανται. Και στα μεγάλα αστικά κέντρα δεν θα αργήσει η μέρα που ηχήσουν οι άδειες κατσαρόλες στους δρόμους