Κυριακή, 21 Απριλίου 2024, 7:58:16 πμ
Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2008 15:51

Σε δρόμους και επέκταση τα χρήματα του δανείου

Λήφθηκαν σοβαρές αποφάσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς την Δευτέρα. Η λήψη δανείου 1,5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με σκοπό να διατεθούν κατά τα 2/3 στην ασφαλτόστρωση των καταπονημένων από τα μεγάλα έργα δρόμων του Κιλκίς και κατά το υπόλοιπο (500.000 ευρώ) για έργα στην επέκταση ήταν η σημαντικότερη.

Ο Δήμαρχος Δ. Τερζίδης εξήγησε ότι η δημοτική αρχή αξιοποιεί μια από τις δυνατότητες χρηματοδότησης αναπτυξιακών έργων (το δανεισμό) καθότι τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι ο δήμος δεν είναι «φορτωμένος» με δάνεια, και δύναται να ανταποκριθεί με ευχέρεια στην εξυπηρέτησή του. Η ετήσια τοκοχρεολυτική δόση υπολογίστηκε στα 180.000 ευρώ.
Η μειοψηφία δια του κ. Γιάννη Φαχουρίδη αντέδρασε στο δανεισμό όχι διότι αμφισβήτησε την σκοπιμότητα των έργων αλλά διότι όπως είπε ο κ. Φαχουρίδης η χρηματοδότηση των έργων αυτών αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας.
Η μείζων μειοψηφία δια των κ. Κ. Παπαδόπουλου κατηγόρησε την δημοτική αρχή για ανορθολογική πολιτική. «αν ασκούσατε σώφρονα πολιτική και δαπανούσατε 200.000 ευρώ κάθε χρόνο για έργα, τώρα δεν θα χρειαζόταν να προσφύγετε σε δανεισμό» είπε χαρακτηριστικά.
Οι αντιδήμαρχοι Φ. Ρωμανίδης και Χρ. Σπίγκος αντέλεξαν ότι τα έργα υποδομών λόγω των οποίων καταπονήθηκαν οι δρόμοι έγιναν πρόσφατα (τα τελευταία τρία τέσσερα χρόνια) και επομένως τώρα είναι σκόπιμο να χρηματοδοτηθεί η αποκατάσταση. Ως προς το δανεισμό παρατήρησαν ότι αποτελεί αναγκαστική λύση και εφόσον η μειοψηφία συμφωνεί - πρότεινε ο κ. Σπίγκος- η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου  είναι πρόθυμη να ξεκινήσει αγώνες για να πείσει τη κυβέρνηση να χρηματοδοτεί επαρκώς τους δήμους ώστε να μην καταφεύγουν στη λύση του δανεισμού.
Ως αναγκαίο κακό χαρακτήρισε το δανεισμό και ο δημ. σύμβουλος της πλειοψηφίας Γ. Αναστασιάδης.
Εν τέλει κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η απόφαση προσφυγής σε δανεισμό.

Αστική
συγκοινωνία
Ο καθορισμός του δήμου ως νέας αστικής περιοχής, όπως ο νόμος προβλέπει, ώστε να είναι δυνατή η λειτουργία αστικής συγκοινωνίας ήταν η δεύτερη από τις σημαντικές αποφάσεις που λήφθηκαν μαζί με την συμμετοχή στο πρόγραμμα «συν.κοινωνία».
Το αρχικό πλάνο προέβλεπε 391.000 ευρώ εκ των οποίων τα 78.000 ευρώ θα προέκυπταν από τα εισιτήρια, και τα οποία θα τροφοδοτούσαν την αστική συγκοινωνία εντός του Κιλκίς, αλλά και γραμμές - διαδρομές εκτός των σχολικών και των δρομολογίων του ΚΤΕΛ-  σε όλους τους οικισμούς του δήμου και επιπρόσθετα στο Ελευθεροχώρι.
Από το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώθηκε η χρηματοδότηση για τους δυο μήνες (Νοέμβριο και Δεκέμβριο) του 2008 και ολόκληρο το 2009 που ανέρχεται σε 160.000 ευρώ. Με την πίστωση αυτή θα γίνει η αναπροσαρμογή των δρομολογίων και η αστική συγκοινωνία του δήμου θα ξεκινήσει ύστερα από δυο μήνες, την πρώτη Νοεμβρίου από το ΚΤΕΛ.
Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία καθώς ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Ι. Φαχουρίδης αντιτάχθηκε υποστηρίζοντας για λόγους αρχής την ανάπτυξη δημοτικής συγκοινωνίας.

Βόρειος περιαστικός
δρόμος
 Συμφωνία με το στρατό επιταχύνει τις εξελίξεις ως προς την κατασκευή κατ’ ουσίαν του βόρειου  περιμετρικού δρόμου της πόλης που θα ξεκινάει από τον κόμβο Αργυρούπολης, το 3ο Γυμνάσιο και θα καταλήγει στην οδό Βενιζέλου. Το πρόβλημα που υπήρχε ως προς τη διέξοδο του δρόμου αυτού ανάμεσα στις τεχνικές σχολές, λύθηκε μετά τη συμφωνία με το στρατό καθώς παραχωρούνται από το στρατόπεδο Καμπάνη οχτώ στρέμματα έναντι υποχρέωσης του δήμου να κατασκευάσει την περίφραξη και κάποια τεχνικά έργα αποκατάστασης του στρατοπέδου.
Ο δρόμος ουσιαστικά θα τέμνει το στρατόπεδο και θα καταλήγει ( ή θα άρχεται από)  στη Βενιζέλου.
Ο κ. Τερζίδης ενημέρωσε το σώμα  ότι για την χρηματοδότηση της κατασκευής του περιμετρικού δρόμου δεσμεύτηκε σχετικά ο υφυπουργός Κ. Κιλτίδης.

Ανώνυμη εταιρεία
αποβλήτων
Το συμβούλιο ενέκρινε τη συμμετοχή του δήμου στην υπό σύσταση ΑΕ που θα είναι ο φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του νομού μας. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Τερζίδης επανέλαβε τη διαβεβαίωση ότι ο ΧΥΤΑ του Κιλκίς δεν πρόκειται να δεχθεί απορρίμματα και από άλλους δήμους, πέραν αυτών απ΄ τους οποίους δέχεται ως σήμερα. Να σημειωθεί ότι ένας απ΄ τους στόχους της ΑΕ θα είναι και η δημιουργία στο μέλλον ενός νέου ΧΥΤΑ για όλο το νομό.
Απαντώντας σε ερωτήσεις συμβούλων, προ ημερησίας διάταξης, ο δήμαρχος του Κιλκίς γνωστοποίησε επίσης ότι μέσα σ’ ένα 15ήμερο θ’ αρχίσει η εγκατάσταση νέων κάδων απορριμμάτων στην πρωτεύουσα και στους οικισμούς του δήμου, καθώς κι ότι σύντομα θ’ αποκατασταθεί πλήρως ο παλιός ΧΥΤΑ.

Εμποροπανήγυρη
Τα πορίσματα της έρευνας που διεκπεραίωσαν 13 νέοι εθελοντές του Κέντρου Πληροφόρησης Νέων του Δήμου Κιλκίς παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου από τον κ. Γρηγόρη Κυριακού.
To 64% των κατοίκων του Κιλκίς είναι αρκετά (40%) ή πολύ (24%) ευχαριστημένο απ΄ την τοποθεσία όπου ενώ μόνο ένας στους τρεις δηλώνει λίγο (18%) ή καθόλου(18%) ικανοποιημένος.
Όπως προκύπτει από την έρευνα των εθελοντών του Κ.Π.Ν., το 35% των Κιλκισιωτών είναι αρκετά ευχαριστημένο απ΄ τη διοργάνωση της Εμποροπανήγυρης, το 32% λίγο, το 23% καθόλου και το 10% πολύ ευχαριστημένο. Αυτά που ενοχλούν περισσότερο είναι σύμφωνα με τις απαντήσεις η ρύπανση(20%), η τσίκνα(18%) και τα σουβλάκια(18%).
Αυτά που προτείνουν οι κάτοικοι της πόλης για να βελτιωθεί ο θεσμός είναι, κυρίως, η αναβάθμιση κι αύξηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων (13%),η χρησιμοποίηση περισσότερων χώρων και υποδομών(11%), η έκθεση και πώληση περισσότερων και ποιοτικότερων προϊόντων(10%), η περισσότερη καθαριότητα (9%) κ.α.
Στη συνεδρίαση έγινε συζήτηση, ύστερα από σχετικά ερωτήματα των συμβούλων, η πρόνοια για μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Ο κ. Δήμαρχος επισήμανε ότι θα αγοραστούν και θα τοποθετηθούν τέσσερις τουαλέτες, ενώ υπάρχει συνεργασία με το τμήμα υγιεινής ώστε να επιτηρηθεί αποτελεσματικά η εφαρμογή των διατάξεων του νόμου.
Ο κ. Σπίγκος εξειδίκευσε στη συνέχεια όλα τα μέτρα που θα ληφθούν για την προστασία της δημόσιας υγείας  κατά τον χρόνο λειτουργίας της Εμποροπανήγυρης.

Άλλες αποφάσεις
Τέλος το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε σειρά αποφάσεων όπως η χρηματοδότηση πολιτιστικών συλλόγων (Π. Γυναικοκάστρου, Μ. Βρύσης και ΤΕΔΚ για αγορά πίνακα του Κ. Λαχά), η ένταξη της μελέτης για την ανακατασκευή του κτηρίου της Αυστραλοελληνικής ως πολιτιστικού χώρου, η έγκριση 50 θέσεων απασχόλησης σπουδαστών ΤΕΙ σε βάθος χρόνου πέντε ετών για να  κάνουν την πρακτική τους άσκηση, η επιστροφή του Σπηλαίου στο δήμο καθώς έληξε η περίοδος χρησιδανείου (από το 1986)  στη δημοτική επιχείρηση Κιλκίς και μια σειρά θεμάτων ρουτίνας.