Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024, 9:03:50 μμ
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2009 11:33

Σε τροχιά ανάπτυξης η Τοπική Αυτοδιοίκηση

Με το Αναπτυξιακό πρόγραμμα “Θησέας” (2005-2009) διασφαλίσθηκαν 3,5 δις ευρώ ενώ έχουν ενταχθεί πάνω από 20700 έργα Δήμων και Κοινοτήτων και έχουν έχουν ήδη ολοκληρωθεί 700 έργα σε όλη τη χώρα.
Η Κυβερνητική Επιτροπή μέσα στο μήνα Ιούλιο ενέκρινε το πρόγραμμα “Θησέας ΙΙ”. Το αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού “Θησέας ΙΙ” αφορά την πενταετία 2010-2014 ύψους 3,7 δις ευρώ όπου θα δοθεί προτεραιότητα σε έργα για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων, την προστασία του περιβάλλοντος και την βελτίωση της ζωής των πολιτών.
Επίσης θα δοθεί προτεραιότητα για την εκτέλεση έργων ΕΣΠΑ. Από την αρχή του 2010 θα ξεκινήσουν τα έργα του νέου προγράμματος.

Το Αναπτυξιακό αυτό έργο δίνει τη δυνατότητα στους ΟΤΑ να ολοκληρώσουν τα Αναπτυξιακά έργα τους. Με το πρόγραμμα “Θησάς ΙΙ” θα προχωρήσουν έργα που έχουν να κάνουν με υποδομές.
Το πρόγραμμα “Θησέας” έφερε σημαντική αλλαγή στη χρηματοδότηση της αυτοδιοίκησης από το 2005-2009 όπου διατέθησαν 3,5 δις ευρώ από καθαρά εθνικούς πόρους για να επιτευχθεί η περιφερειακή ανάπτυξη. Στο πρόγραμμα “Θησέας ΙΙ” προβλέπεται αύξηση του ποσοστού των πόρων, επιτάχυνσης των διαδικασιών ένταξης και ολοκλήρωσης των έργων.
Με το τέλος του 2009, ολοκληρώνεται ο “Θησέας”.
Με το “Θησέας ΙΙ” ξεκινούν με τη νέα χρονιά 2010, νέα έργα ως προέκταση αλλά και συμπληρωματικά προς το “Θησέας”.
Με τα αναπτυξιακά προγράμματα “Θησέας” και “Θησέας ΙΙ” δίδεται περαιτέρω ώθηση για την ανάπτυξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επισκέψεις
Τις τελευταίες ημέρες ο κ. Θεόδωρος Πασσαλίδης επισκέφθηκε και συνομίλησε με τους κατοίκους των παρακάτω χωριών: Δροσάτο, Πεδινό, Επτάλοφο, Γουμένισσα, Πυργωτό, Καστανιές, Τούμπα, Ρύζια, Σιταριά, Εύζωνοι, Μαυρονέρι.