Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024, 8:57:04 πμ
Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2009 07:00

Σπέρνουν τον πανικό στο Κιλκίς για να καθησυχάσουν την Αθήνα

Την κατάργηση του Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Κιλκίς στο στρατόπεδο Καμπάνη αποφάσισε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπως αποκάλυψαν οι εφημερίδες μας από τις 12 Φεβρουαρίου 2009.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης κατέθεσε την Τρίτη 17 Μαρτίου  ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, στην οποία παρέθετε γεγονότα και την αντιδραση της κοινής γνώμης του νομού: Και κατέληγε ο πρώην Υπουργός και πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σε θέματα Υγείας:
«…Παρακαλώ να κάνετε γνωστούς τους λόγους που επέβαλαν την κατάργηση του ΚΕΝ Κιλκίς».
Από το τέλος της περασμένης εβδομάδας και με καθυστέρηση τριών μηνών έγινε φανερός ο λόγος της κατάργησης. Το στρατόπεδο Καμπάνη προορίζεται από την κυβέρνηση ως χώρος συγκέντρωσης λαθρομεταναστών, ως φιλοξενείο δηλαδή της αστυνομικής «σκούπας» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για να ανασάνουν οι μεγαλουπόλεις από τους λαθρομετανάστες και το μείζον πρόβλημα της εγκληματικότητας που τις μαστίζει.


Σύμφωνα με απολύτως εξακριβωμένες πληροφορίες μας το υπουργείο Άμυνας δια των αρμοδίων υπηρεσιών του στο Κιλκίς κλήθηκε να απαντήσει μέχρι χθες Τρίτη ποιο εκ των τεσσάρων καταργηθέντων και ήδη εγκαταλειμμένων στρατοπέδων του ν. Κιλκίς είναι καταλληλότερο να υποδεχθεί λαθρομετανάστες. Υποδεικνύει μάλιστα τα στρατόπεδα Καμπάνη στο Κιλκίς, Χέρσου (καταργήθηκε στο τέλος της δεκαετίας του ’70), Αργυρούπολης (καταργήθηκε πριν δυο χρόνια όταν η μονάδα Πυροβολικού μεταφέρθηκε στη Δράμα) και Ισώματος.
Εξ αυτών τα στρατόπεδα Χέρσου και Αργυρούπολης είναι σε κακή κατάσταση , του Ισώματος έχει κάποια υποδομή, αλλά είναι μικρό και εύλογα μόνο το στρατόπεδο Καμπάνη είναι σε θέση να φιλοξενήσει λαθρομετανάστες. Όπερ έδει δείξαι.
Με απόλυτη βεβαιότητα λοιπόν η απάντηση της στρατιωτικής υπηρεσίας υποδεικνύει το στρατόπεδο Καμπάνη στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας και περαιτέρω στο Υπουργείο Εσωτερικών που θα έχει το γενικό συντονισμό της φημολογούμενης επιχείρησης - σκούπας, ως καταλληλότερου χώρου- φιλοξενείου λαθρομεταναστών.
Όπως είναι ευνόητο μια τέτοια εκδοχή έχει θορυβήσει τους πολίτες του νομού και ιδιαίτερα του Κιλκίς που διαπιστώνουν ότι η παραμεθόρια Ελλάδα χρησιμοποιείται για μεταγγίζονται σ’ αυτήν τα προβλήματα των μεγαλουπόλεων. Σύμφωνα με όσα διαρρέονται από την κυβέρνηση στα τέσσερα συνολικά στρατόπεδα πανελληνίως - δυο στην Αθήνα, ένα στη θεσσαλονίκη κι ένα στο Κιλκίς)  θα φιλοξενούνται συνολικά μέχρι και 4.000 λαθρομετανάστες που δεν έχουν άδεια εισόδου και παραμονής στην χώρα, μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την επαναπροώθησή τους στις χώρες από τις οποίες προέρχονται. Θα φυλάσσονται από την έχουσα την ευθύνη λειτουργίας τους Αστυνομία και οι λαθρομετανάστες θα είναι δυνατόν να παραμείνουν εκεί μέχρι κι ένα έτος.
Άνθρωποι δηλαδή χωρίς να γνωρίζει το κράτος «από πού κρατάει η σκούφια τους» θα στοιβάζονται στα στρατόπεδα και θα μεταφέρονται στις χώρες τους. Και διερωτώνται οι κάτοικοι του Κιλκίς: Αν οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν πρόβλημα για την αχανή Αθήνα, με ποια λογική δεν θα αποτελούν μάστιγα για τους ίδιους δεδομένου ότι ουδείς μπορεί να εξασφαλίσει ότι θα παραμένουν στο στρατόπεδο και δε θα επιχειρήσουν να βγουν στην πόλη; Διότι ποιος μπορεί να εμποδίσει π.χ. 200 αποφασισμένους άνδρες να βγουν από ένα στρατόπεδο;  Θα χρησιμοποιήσουν όπλα οι  οι αστυνομικοί που τυχόν θα τους φυλάξουν; 
Ποιος λοιπόν θα κοιμάται ήσυχα σε αυτήν την πόλη αν γνωρίζει ότι στις παρυφές της υπάρχουν χίλιοι  δυστυχισμένοι που παντί τρόπω ψάχνουν διαφυγή και επιβίωση σε περιβάλλον καλύτερο της πατρίδας τους από την οποία για να φύγουν πλήρωσαν αδρά;
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών είναι βέβαιο ότι επιχειρεί να κατευνάσει την εξεγερμένη κοινή γνώμη της Αθήνας που πλήττεται από την ανεξέλεγκτη δράση λαθρομεταναστών και πάσης λογής κακοποιών. Η απόφαση για την χωροθέτηση των τεσσάρων κέντρων υποδοχής λαθρομεταναστών επρόκειτο να ληφθεί χθες το απόγευμα.
Υποθέτουμε όμως ότι ακόμα και ένας υπουργός μπορεί να σκεφτεί ότι η καλύτερη συνταγή για να πετύχει το στόχο αυτό δεν είναι να διασπείρει τον τρόμο σε όλη της επικράτεια.
Ελπίζουμε λοιπόν ότι σήμερα αύριο- ίσως την ώρα που διαβάζονται οι γραμμές αυτές να έχει ληφθεί η απόφαση- να επικρατήσει η σύνεση και να αποτραπεί το κακό.