Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024, 4:28:25 μμ
Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2023 11:37

Σταμάτησε η επιδότηση καύσης των νεκρών ζώων - Ζωντανά δεν συμφέρουν και ψόφια φέρνουν μπελάδες

Για τα διαχρονικά αλλά και τα τωρινά δεινά των κτηνοτρόφων γράψαμε πλειστάκις. Για το κόστος των ζωοτροφών που πήγε και χάθηκε. Αφού πληρώνουν πια και το άχυρο, το κάποτε άνευ αξίας άχυρο. Για το κόστος της ενέργειας, για τα φάρμακα …

Για όλα τα δεινά  μαζί και τη  ληστρική λειτουργία της εσωτερικής αγοράς όπου οι μεγάλες εταιρείες στραγγαλίζουν κάθε περιθώριο κέρδους και κάθε δυνατότητα να ζήσει μια ανθρώπινη ζωή με τον ιδρώτα του ο κτηνοτρόφος.

Όμως από 1η Νοεμβρίου ενεστώτος έτους οι κτηνοτρόφοι του Κιλκίς και ιδιαίτερα οι αγελαδοτρόφοι αντιμετωπίζουν πλήρες αδιέξοδο. Διότι τα ζώα τους δεν συμφέρουν ούτε ζωντανά, ούτε ψόφια!

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενημέρωσε πως από 1η του μήνα Νοέμβρη δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει το κόστος καύσης των νεκρών ζώων για τον απλούστατο λόγο ότι …σώθηκαν τα λεφτά. Δεν υπάρχει πίστωση.

Όπερ σημαίνει πως το κόστος καύσης σε ιδιωτική εταιρεία επωμίζεται πλέον ο κτηνοτρόφος και σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση από την εταιρεία το κόστος αυτό ανέρχεται σε 0,50 ευρώ ανά κιλό του νεκρού ζώου. Σε απλή μετάφραση σημαίνει πως για μια νεκρή αγελάδα 600 ή και 700 κιλών ο κτηνοτρόφος εκτός από τη ζημιά που υπέστη πρέπει να βρει και άλλα 300-350 ευρώ για να την κάψει σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία ισχύουν.

Και δεν είναι εύκολο να αποκλίνουν από τα νόμιμα, αν υποθέσουμε ότι μπροστά στην ανάγκη θα παράβλεπαν τα πρωτόκολλα. Για τα νεκρά ζώα εξαιτίας ασθενειών προκειμένου να αφαιρεθούν από τα Μητρώα ή πολύ περισσότερο να αποζημιωθούν οφείλουν οι κτηνοτρόφοι να προσκομίσουν πιστοποιητικό από την ιδιωτική εταιρεία ότι κάηκαν.

Μέχρι τώρα (τέλος Οκτωβρίου 2023)  οι κτηνοτρόφοι μας έστελναν τα ζώα τους στην ιδιωτική εταιρεία για καύση και το κόστος μαζί με τη σχετική διαδικασία την αναλάμβανε η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας. Από Νοέμβρη τούς ήρθε πρόσθετος μπελάς. Ούτε ζωντανά ούτε νεκρά συμφέρουν πια τα ζώα τους.

Ποια είναι η λύση: Να βρει πιστώσεις η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας.

Άντε να δούμε πόσοι θα τρέξουν να βοηθήσουν τους κτηνοτρόφους μας. Τώρα που έκλεισαν οι κάλπες και δεν χρειάζονται την ψήφο τους.