Τρίτη, 28 Μαΐου 2024, 3:53:07 μμ
Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2007 08:22

Στο «τσαφ» γλίτωσαν

Περίεργα παιχνίδια διαδραματίζονται πέριξ της νέας εθνικής οδού Κιλκίς – Θεσσαλονίκης και σε ό,τι αφορά στην εγκατάσταση μεταποιητικών μονάδων. Πριν ακόμα εγκριθεί και τεθεί σε ισχύ το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο μπήκε μπροστά με παρότρυνση της Περιφέρειας η τροποποίησή του με τρόπο που ανεξάρτητα από τις προθέσεις των διοικούντων το Δήμο Γαλλικού, ενδεχομένως να εξυπηρετεί και επιχειρηματικά συμφέροντα.

Μπροστά στα πραγματικά δεδομένα του φακέλου της εταιρείας που σχεδιάζει την εγκατάσταση μονάδας παραγωγής βιοαερίου στο Πεδινό, η ΔΙΠΕΧΩ της Π. Κεντρικής Μακεδονίας απέρριψε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως είχαμε ενημερώσει κατ’ αποκλειστικότητα την κοινή γνώμη του νομού.
Σημειώνουμε ότι την ίδια μελέτη είχε απορρίψει – με χαρακτηριστική όμως καθυστέρηση- το Δημοτικό Συμβούλιο Γαλλικού και εγκρίνει με οριακή πλειοψηφία το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κιλκίς.
Στη συνέχεια όμως καταγράφηκε μια σειρά τουλάχιστον περίεργων, αν όχι ύποπτων συμπτώσεων. Τις συνοψίζουμε, αφού αναλυτικά τις καταχωρίσαμε σε συνεχόμενα  ρεπορτάζ.
Ο Δήμαρχος Γαλλικού Γ. Θεοδωρίδης, άνθρωπος καλών προθέσεων με αναγνωρισμένο πανταχόθεν το ενδιαφέρον του για την ανάπτυξη της περιοχής, γίνεται αποδέκτης συμβουλών κυρίως από παράγοντες της περιφέρειας ότι «δεν πρέπει να χαντακώσει την περιοχή του»  αφήνοντας ως έχει το υπό έγκριση Γ.Π.Σ. Παρόμοιο είναι και το κλίμα που συναντά  στη Νομαρχία. Και πάντα ταύτα τα επισημαίνει ο ίδιος σε δήλωσή του στις εφημερίδες μας, μετά την απόρριψη της μελέτης Π.Ε. της μονάδας παραγωγής βιοαερίου.
Και τι προτείνουν οι παράγοντες της Περιφέρεια ώστε να μην χαντακωθεί η περιοχή; Την τροποποίηση σε ζώνη μέσης όχλησης, από χαμηλής όπως προβλέπονταν, μιας λωρίδας γης δεξιά και αριστερά του νέου εθνικού δρόμου από το Γαλλικό μέχρι τον κόμβο Μαυρονερίου. Ο στόχος είναι κατά τους συμβουλάτορες ιερός. Να διευκολυνθεί η εγκατάσταση μεταποιητικών μονάδων χωρίς να υπάρχει κανένας κίνδυνος για το περιβάλλον, όπως διαβεβαιώνουν τον κ. Θεοδωρίδη.
Ο Δήμαρχος Γαλλικού μπροστά στα πλεονεκτήματα που αραδιάζουν οι ειδικοί, πείθεται και φέρνει στο Δημοτικό Συμβούλιο πρόταση για τροποποίηση του Γ.Π.Σ. Οι αναγνώστες των εφημερίδων μας γνωρίζετε αναλυτικά τι συνέβη στις δυο συνεδριάσεις του Δ.Σ. σε διάστημα οχτώ ημερών.
Ιδού οι εξελίξεις που συμπληρώνουν το γκρίζο τοπίο. Με την απόφαση υπό μάλης σπεύδει στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας ο κ. Γ. Θεοδωρίδης. Και εκεί τον «ζώνουν τα φίδια». Πληροφορείται ότι στη ΔΙΠΕΧΩ είναι έτοιμη η απόφαση για την έγκριση της μονάδας παραγωγής βιοαερίου στο Πεδινό!
Άνθρωπος καλών προθέσεων ο κ. Θεοδωρίδης αντιλαμβάνεται ότι δεν θέλει και πολύ να τον συμπλέξουν με επιχειρηματικά συμφέροντα, οπότε αναζητεί και σε συνεργασία με άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες βρίσκει λύση. Η τροποποίηση του Γ.Π.Σ. ακόμα κι αν γίνει δεκτή θα ισχύσει ύστερα από πέντε χρόνια. Οπότε δεν είναι δυνατή η έγκριση άδειας στη μονάδα βιοαερίου. Ο φάκελλός της έκλεισε, όπως δήλωσε. Έγινε και σοφότερος ο κ. Δήμαρχος. Ενίοτε οι συμβουλές των τεχνοκρατών απαιτούν πολιτικό έλεγχο.
Τα συμπεράσματα δικά σας.