Κυριακή, 28 Απριλίου 2024, 7:21:13 μμ
Κυριακή, 25 Ιανουαρίου 2009 04:05

Στους δρόμους και οι οικοδόμοι

Διακόσιοι οικοδόμοι του σωματείου οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων του Κιλκίς διαδήλωσαν το μεσημέρι της Παρασκευής την διαμαρτυρία και την απόγνωσή τους λόγω της ανεργίας στην οποία περιήλθε ο κλάδος. Οι οικοδόμοι, κατ’ εφαρμογή της απόφασης της γενικής τους συνέλευσης, διαδήλωσαν στην 21η Ιουνίου και με κύρια συνθήματα «Θέλουμε δουλειά κι όχι ανεργία - Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», «Οικοδόμοι χωρίς δουλειά, μαγαζιά χωρίς λεφτά» κατευθύνθηκαν στη Νομαρχία όπου τους δέχτηκε ο Νομάρχης Ευάγγελος Μπαλάσκας.
Στην αντιπροσωπεία των οικοδόμων συμμετείχαν ο πρόεδρος του σωματείου Κιλκίς Άλκης Χριστουδουλίδης, το μέλος του δ.σ. Κυριάκος Τατίδης, ο πρόεδρος του σωματείου Θεσσαλονίκης και μέλος του δ.σ. της Ομοσπονδίας Βασίλης Ρέβας, το μέλος του δ.σ. της Ομοσπονδίας Γιώργος Παπαεπαμεινώνδας και μέλη της διοίκησης του σωματείου Κιλκίς.
Οι οικοδόμοι ανέπτυξαν τα γενικότερα και ειδικά αιτήματά τους ζητώντας τη συνδρομή του κ. Νομάρχη για την επίλυσή τους. Ο κ. Μπαλάσκας εξέφρασε  την πλήρη κατανόησή του, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως τα αιτήματα είναι δίκαια.
Ειδικότερα τα τέσσερα αιτήματα που έθεσαν κι έχουν και  τοπικό χρώμα είναι:
- Μέτρα για την ανεργία (δημόσιος φορέας κατασκευών, αλλαγή χαρακτήρα ΟΕΚ)
- Έκτακτη επιχορήγηση χωρίς προϋποθέσεις 1400 Ε για τους ανέργους του κλάδου
- Άμεση νομιμοποίηση των οικονομικών μεταναστών
- Επάνδρωση των υπηρεσιών του ΟΕΚ στο νομό
Να σημειωθεί ότι και στην πορεία καταγράφηκε το προφανές εδώ και πολλά χρόνια. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στην οικοδομή είναι Αλβανοί που ζουν νόμιμα στην χώρα μας και αντιμετωπίζουν, πέραν των άλλων, ειδικότερα προβλήματα από την ανύπαρκτη ή εντελώς άδικη μεταναστευτική πολιτική της χώρας μας. Ένα παράδειγμα ανέπτυξε στον κ. Μπαλάσκα ένας οικοδόμος Αλβανός που ζει 11 χρόνια στην χώρα μας, έχει δυο παιδιά που πηγαίνουν σχολείο, φορολογείται κανονικά κ.ο.κ. Ο εν λόγω για να ανανεώσει την κάρτα νόμιμης παραμονής του πρέπει να δηλώσει υποχρεωτικά ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ. Επομένως με το εισόδημα ατό δεν μπορεί να εισπράξει κανένα από τα βοηθήματα σε ανέργους οικοδόμους.
Στη συνέχεια οι διαδηλωτές οικοδόμοι κατευθύνθηκαν στη Δημαρχία όπου τους υποδέχτηκε στην είσοδο ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημ. Φωτιάδης που είχε μακρά συζήτηση μαζί τους, συντασσόμενος με τα δίκαια αιτήματά τους.
Ο Δήμαρχος Δ. Τερζίδης απουσίαζε από την πόλη.
Η πορεία των οικοδόμων κατέληξε στον ΟΑΕΔ όπου οι διαδηλωτές επέδωσαν το ψήφισμά τους και είχαν διάλογο με υπηρεσιακά στελέχη του οργανισμού.
Οι οικοδόμοι ξεκίνησαν την πορεία τους από το εργατικό Κέντρο όπου νωρίτερα είχαν εγκρίνει το ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Δημοσιεύουμε ένα απόσπασμα:
- Θεωρούμε ότι η βασική αιτία της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας και στον κλάδο μας είναι η άναρχη υπερπαραγωγή και το καπιταλιστικό κέρδος και υπεύθυνη θεωρούμε και τη σημερινή κυβέρνηση η οποία εξακολουθεί να στηρίζει τη λογική ότι η κατοικία αποτελεί εμπόρευμα και όχι κοινωνικό αγαθό.
- Ότι η ανεργία που αντιμετωπίζουμε σήμερα θα εξακολουθήσει να οξύνεται εάν η κυβέρνηση δεν πάρει μέτρα που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των εργατικών-λαϊκών οικογενειών. Πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη του κατασκευαστικού προγράμματος του ΟΕΚ και η δανειοδότηση των εργαζομένων από δικά του κεφάλαια θα μπορούσε να είναι ένα άμεσο μέτρο για την αντιμετώπιση σε ένα βαθμό της ανεργίας του κλάδου.
- Επίσης η δημιουργία  κρατικού φορέα κατασκευών μέσω του οποίου θα ιεραρχείται η κατασκευή έργων που έχει ανάγκη η χώρα (Σχολεί-Νοσοκομεία-Παιδικοί Σταθμοί-κόμβοι-έργα αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, σύγχρονες ασφαλείς και φθηνές κατοικίες) μπορεί να διασφαλίσει δουλειά για ολόκληρο τον κλάδο