Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2024, 6:58:42 μμ
Τετάρτη, 07 Απριλίου 2010 07:40

Τα Χίλια Δένδρα ξαναγίνονται πραγματικό Μνημείο Φύσης

Οι επίμονες προσπάθειες του δήμου Μουριών και του Δασαρχείου Κιλκίς να ξαναζωντανέψουν τα Χίλια Δένδρα και να γίνουν πραγματικό Μνημείο της Φύσης που θα μπορούν να το απολαμβάνουν οι άνθρωποι, φαίνεται πως πιάνουν τόπο. Εχοντας εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση ανάπλασης του πανέμορφου  χώρου από τον πρώην υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Κιλτίδη, το Δασαρχείο προχώρησε στην υλοποίηση των δράσεων που προέβλεπε η μελέτη του, ώστε και το Μνημείο της Φύσης να προστατευθεί, αλλά και οι επισκέπτες να μπορούν να το απολαμβάνουν.
Ηδη η πρώτη φάση του έργου έχει ολοκληρωθεί με το ποσό των 67.500 ευρώ και έχουν κατασκευαστεί η περίφραξη του Μνημείου Φύσης, η περίφραξη στο χώρο αναψυχής ο οποίος θα βρίσκεται έξω από τον πυρήνα του Μνημείου, δυο ξύλινες  πύλες, μια γέφυρα και διάφορες ξυλοκατασκευές.
Στο Δασαρχείο του Κιλκίς υπάρχουν ακόμη 112.000 ευρώ για την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων, που αναμένεται να κοστίσουν περίπου 86.000 ευρώ.
Ο δασάρχης Κιλκίς Χρήστος Βασιλάκος εκτιμά πως μέχρι τέλος του έτους θα ολοκληρωθεί όλο το έργο και κάτοικοι και επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν το μοναδικό παραλίμνιο δάσος της χώρας, ανάμεσα στη λίμνη Δοϊράνη και την οροσειρά του Μπέλλες.
Στη δεύτερη φάση του έργου θα κατασκευασθεί ένα ξύλινο αναψυκτήριο στο χώρο αναψυχής, μια νησίδα, διάφορες ξυλοκατασκευές, αλλά και εκτεταμένες δενδροφυτεύσεις στην περιοχή.
Αξίζει να σημειωθεί πως το Δασαρχείο Κιλκίς κατόρθωσε να μειώσει τον προϋπολογισμό του έργου, αξιοποιώντας τα δωρεάν υλικά από το κρατικό εργαστήρι της Καλαμπάκας, αποδεικνύοντας πως υπάρχουν δημόσιοι λειτουργοί και υπηρεσίες που σέβονται το δημόσιο χρήμα.