Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024, 12:15:47 μμ
Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2009 07:02

ΤΕΡΖΙΔΗΣ: Δεν θα επιτρέψουμε εγκατάσταση κέντρου υποδοχής

Ο Δήμαρχος Κιλκίς προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
Με αφορμή διάχυτες πληροφορίες, ότι η Κυβέρνηση προτίθεται να εγκαταστήσει κέντρο υποδοχής λαθρομεταναστών σε χώρο καταργηθέντος στρατοπέδου του Κιλκίς, θεωρούμε απόλυτα αναγκαίο να διατυπώσουμε τις απόψεις μας στο ακανθώδες αυτό πρόβλημα που ταλανίζει χρόνια τώρα την ελληνική κοινωνία.
Τα τελευταία χρόνια η λαθρομετανάστευση έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις με ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις στη χώρα μας που αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου των ανθρώπων αυτών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Επομένως ενέργειες αποσπασματικού χαρακτήρα όχι μόνον δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά αντίθετα διογκώνουν τις δυσάρεστες κοινωνικές επιπτώσεις, εκθέτοντας ταυτόχρονα τη χώρα μας σε διεθνές επίπεδο.
Η απλή «γκετοποίηση» των δυστυχισμένων αυτών ανθρώπων, χωρίς να υπάρχει προοπτική εφαρμογής κάποιας συγκεκριμένης  ευρωπαϊκής πολιτικής, δεν αποτελεί λύση αλλά μετάθεση ευθυνών στο άγνωστο μέλλον.
Το μεταναστευτικό πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με μέτρα περιοριστικού χαρακτήρα ή με την ποινικοποίηση της απελπισίας.
Οι άνθρωποι αυτοί αναζητούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και νόμιμης εργασίας σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντί αυτών συναντούν την ταπείνωση και την περιθωριοποίηση. 
Το πρόβλημα λοιπόν αυτών των ανθρώπων δεν είναι μόνο Ελληνικό αλλά αφορά σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία και οφείλει να το αντιμετωπίσει συνολικά και ενιαία.
Σίγουρα όμως η λύση του προβλήματος – έστω και εν μέρει – δεν μπορεί να αναζητηθεί στο Κιλκίς. Ο κόσμος του Κιλκίς, έχοντας βιώσει την προσφυγιά, είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στο ζήτημα της μετανάστευσης και δεν πρόκειται να ανεχθεί να λειτουργήσει δίπλα από το σπίτι του αποθήκη απελπισμένων ανθρώπων.
Επιπλέον αισθανόμαστε ιδιαίτερα απογοητευμένοι από την Κεντρική Εξουσία, η οποία χρόνια τώρα τηρεί περιφρονητική στάση σε μια σειρά από ζητήματα κεφαλαιώδους αναπτυξιακής σημασίας για το Κιλκίς.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την κατάργηση των μέχρι σήμερα ισχυόντων αναπτυξιακών κριτηρίων και την αντικατάστασή τους με εκείνα των Αθηνών και του Πειραιά που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε αποβιομηχάνιση και ανεργία, τη σταθερή άρνηση των αρμοδίων για δημιουργία δεύτερης σχολής ΤΕΙ, την ανεξήγητα αναβλητική στάση των αρμοδίων Υπουργών στο μείζον θέμα της ανέγερσης Δικαστικού Μεγάρου σε χώρο παραχωρηθέντος στο Δήμο μας στρατοπέδου, την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της χρηματοδότησης έργων ανάπλασης στην πρωτεύουσα του νομού και τη ματαίωση ή αναβολή άλλων σημαντικών έργων για το Δήμο μας.
Έτσι δεν είναι δυνατόν να παρακολουθούμε τη σταδιακή αναπτυξιακή συρρίκνωση του τόπου μας από πλευράς Κεντρικής Εξουσίας και αιφνιδιαστικά να μετατρεπόμαστε σε εργαλείο απορρόφησης της εύλογης δυσαρέσκειας της ελληνικής κοινωνίας εξαιτίας της ανυπαρξίας συγκεκριμένης μεταναστευτικής πολιτικής.
Η Δημοτική Αρχή του Κιλκίς, μην υποτιμώντας το μέγεθος του προβλήματος, δεν προτίθεται να επιτρέψει να μετατραπεί το Κιλκίς σε μέρος της «λύσης» του. Δηλαδή δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την εγκατάσταση κέντρου υποδοχής λαθρομεταναστών στον τόπο μας.
Και τούτο όχι γιατί δεν αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα, αλλά για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας και στοιχειώδους δικαιοσύνης. Σε περίπτωση που μας επιβληθεί μια τέτοια απόφαση φοβόμαστε ότι θα δημιουργηθούν συνθήκες δημιουργίας κοινωνικής αναταραχής και την ευθύνη θα τη φέρουν όσοι προσπαθούν να «λύσουν» τεράστια προβλήματα υπό καθεστώς πανικού, αδιαφορώντας  για τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.