Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024, 3:22:49 πμ
Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2010 13:56

Το υπουργείο “παγώνει” τα νέα τμήματα ΤΕΙ

Σε μοντέρνους γνωστικούς τομείς στρέφεται προκειμένου να διεκδικήσει νέα τμήματα ΤΕΙ η Νομαρχία Κιλκίς με βάση και τη μελέτη που καταρτίστηκε με εντολή και χρηματοδότησή της. Τα ενδιαφέροντα στοιχεία που προέκυψαν από τη συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Κιλκίς εστιάζονται στην ένταξη του τμήματος επικοινωνιών που είχε προτείνει το τμήμα ΤΕΙ στο συνολικό σχεδιασμό της Νομαρχίας, αλλά και η δυσάρεστη εξέλιξη με το «πάγωμα» της λειτουργίας νέων τμημάτων, ακόμα και εκείνων που είχαν ήδη λάβει έγκριση στις αρχές του παρελθόντος έτους.
Σε σχετική ανακοίνωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κιλκίς αναφέρονται τα εξής:
Παρουσιάσθηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Κιλκίς από την ανάδοχο εταιρεία η μελέτη «ΕΡΕΥΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΑΝΑΓΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΝΕΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟΥ  Α-ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΙΛΚΙΣ», επί της οποίας πραγματοποιήθηκε διεξοδική συζήτηση μεταξύ του Νομάρχη Κιλκίς, κ. Ευάγγελου Μπαλάσκα, και των Νομαρχιακών Συμβούλων.
Ειδικότερα, η σχετική μελέτη κατέληξε στην πρόταση της ίδρυσης νέων Τμημάτων διαφορετικών κατευθύνσεων και από τα επιστημονικά αντικείμενα που αξιολογήθηκαν, δυο κατευθύνσεις (με δύο τμήματα η καθεμία) που εμφανίζουν υψηλή προτίμηση. Η πρώτη κατεύθυνση αποτελείται από το ζεύγος των γνωστικών αντικειμένων: Α) Πράσινης Τεχνολογίας και Β) Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ η δεύτερη κατεύθυνση, αποτελείται από το γνωστικό αντικείμενο της Τεχνολογίας Πληροφορικής και πλαισιώνεται από το προτεινόμενο από το ίδιο το Παράρτημα Κιλκίς, Τμήμα Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών.
Τόσο ο Νομάρχης Κιλκίς όσο και τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συγκεκριμένη μελέτη, που μπορεί να αποτελέσει σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του νέου κτιρίου των ΤΕΙ, σημαντικό εργαλείο για την πληρέστερη διεκδίκηση του αιτήματος ίδρυσης νέου τμήματος στο Κιλκίς. 
Τέλος, ο Νομάρχης Κιλκίς εκτίμησε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο στην παρούσα φάση να εγκριθεί η ίδρυση νέου τμήματος ΤΕΙ, λόγω της γενικότερης αναδιάρθρωσης που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, κ. Καρακολτσίδη, τον ενημέρωσε ότι ακόμη και τα τμήματα εκείνα των οποίων η ίδρυση είχε εγκριθεί για τα έτη 2010, 2011, και 2012 δεν θα λειτουργήσουν ύστερα από σχετική απόφαση του Υπουργείου.
Παράλληλα, όμως, τόνισε ότι η πόλη του Κιλκίς διαθέτει ένα υπερσύγχρονο κτιριακό συγκρότημα των ΤΕΙ, γεγονός που αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα και επιβάλλεται να καταβληθούν όλες οι απαιτούμενες προσπάθειες από τους φορείς του νομού προκειμένου να επιτευχθεί ο κοινός αυτός στόχος.

Στάσιμη η διεκδίκηση
Τις πληροφορίες για στασιμότητα στην διεκδίκηση νέου ή νέων τμημάτων επιβεβαίωσε και η διευθύντρια του παραρτήματος Κιλκίς κ. Φερεσίδου.
«Εμείς προτείναμε ένα νέο τμήμα και ζητήσαμε από την τοπική κοινωνία και τους φορείς του τόπου να στηρίξουν τη διεκδίκηση. Είχαμε μόνο τη ομόφωνη θέση - στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς. Η πρότασή μας παραμένει, αλλά εξίσου παραμένει και η ανάγκη για τη διεκδίκησή του ή και όσων άλλων τμημάτων θα επιλέξουν οι φορείς του νομού σε συνεργασία με το ΤΕΙ» τόνισε η κ. Φερεσίδου.