Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2024, 6:20:00 μμ
Σάββατο, 13 Ιουνίου 2009 15:26

Του Έλληνος ο τράχηλος (αντικαπνιστικό) ζυγό δεν υπομένει

Σε μισό μήνα άρχεται η εφαρμογή του ν. 3730/22.12.08 του  αποκληθέντος και αντικαπνιστικού νόμου. Το κάπνισμα θα απαγορεύεται  σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους εργασίας. Και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος - καφενεία, καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια κ.ο.κ )  προβλέπεται με ρητές διατάξεις του νόμου η εφαρμογή της απαγό5ρευσης του καπνίσματος.
Στο Κιλκίς, όπως και πανελλαδικά όμως τα πάντα κινούνται στους συνήθειες νεοελληνικούς ρυθμούς. «Ας έρθει εκείνη η ώρα και βλέπουμε»!


Στη  Διεύθυνση Υγιεινής της Νομαρχίας δεν υπάρχει καμιά αίτηση ή δεν προσήλθε κανείς ενδιαφερόμενος για να μάθει για τις προδιαγραφές με τις οποίες θα κατασκευαστούν οι ειδικοί «γυάλινοι» χώροι όπου θα επιτρέπεται το κάπνισμα. Τα «γυάλινα κλουβιά» όπως ήδη αποκαλούνται είναι θάλαμοι αρνητικής πίεσης. Κάπως σαν τους θαλάμους όπου νοσηλεύονται οι προσβληθέντες από ιό της γρίπης των χοίρων. Σύνθετες κατασκευές που χρειάζονται και χρόνο και τεχνική γνώση.
Κι όμως. Κανείς δεν νοιάζεται. Όλοι θεωρούν ότι κάτι θα συμβεί και δεν πρόκειται να έχουν συνέπειες.
Στις οδούς του Κιλκίς (25ης Μαρτίου, Γαβριηλίδη, Εθνικής Αντίστασης κ.α) όπου είναι συγκεντρωμένα τα καταστήματα αυτά οι απαντήσεις που πήραμε στο ρεπορτάζ που επιχειρήσαμε δεν διαφέρουν. Άγνοια, απροθυμία για ανάληψη πρωτοβουλιών και έλλειμμα οργάνωσης). Τα καταστήματα αυτά δεν εντάσσονται στη δύναμη του εμπορικού συλλόγου και η πρωτοβουλία τους πριν χρόνια με αφορμή το  τέλος του 2% να συστήσουν μια ομάδα πρωτοβουλίας έμεινε χωρίς συνέχεια.
Ο νόμος και τι προβλέπει
Σύμφωνα με το ν. 3730/2008 από 1ης Ιουλίου τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με εμβαδόν άνω των 70 τ.μ. υποχρεωτικά θα είναι χώροι που θα απαγορεύεται το κάπνισμα. Τα πρόστιμα ξεκινούν από 50 ευρώ και φτάνουν μέχρι εξοντώσεως. Υπάρχει όμως διάταξη του νόμου που επιτρέπει το κάπνισμα σε ειδικούς χώρους, κατασκευασμένους από γυαλί, όπου θα υπάρχει αρνητική πίεση ( θα μπορεί να μπαίνει αέρας από έξω, αλλά δεν θα μπορεί να βγαίνει αέρας και καπνός προς το υπόλοιπο κατάστημα).
Για τα καταστήματα με εμβαδόν μέχρι 70 τ.μ. οι ιδιοκτήτες τους έχουν την δυνατότητα να δηλώνουν στο δήμο αν θα είναι καταστήματα για καπνιστές ή μη καπνιστές ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ.

Και η τρίτη λύση
Η μια επιλογή λοιπόν είναι «Ας έρθει εκείνη η ώρα και βλέπουμε». Η δεύτερη ακούει στο όνομα «Εδώ είναι Ελλάδα, κάτι θα γίνει και δεν θα εφαρμοστεί ο νόμος»
Και την τρίτη την βρήκαν οι επαϊοντες. Δεν μπορεί να υπάρχει νόμος χωρίς παραθυράκια. Ιδού λοιπόν το «παραθυράκι» που  θα τεθεί σε εφαρμογή αν ζορίσουν τα πράγματα και το ελληνικό κράτος σε πείσμα της μέχρι τώρα πρακτικής του, εφαρμόσει με ζήλο το νόμο. Θα μετονομαστούν  τα καταστήματα αυτά σε Λέσχες, και οι πελάτες θα μετονομαστούν σε μέλη, με συμβολική , όπως είναι ευνόητο, συνδρομή. Εκεί λοιπόν, στις Λέσχες όπως θα μετονομαστούν με τροποποίηση του καταστατικού, θα καπνίζουν ανενόχλητοι οι Θεριακλήδες.
Διότι, ως γνωστόν, του Έλληνος ο τράχηλος αντικαπνιστικόν ζυγόν δεν υπομένει.