Τρίτη, 21 Μαΐου 2024, 1:56:23 πμ
Τετάρτη, 03 Φεβρουαρίου 2010 10:09

Χειροτονία νέου επιστήμονα

Με την ευκαιρία εορτασμού των Προστατών της Παιδείας Τριών Μεγάλων Ιεραρχών και Οικουμενικών Διδασκάλων, την Παρασκευή 29.1.2010, στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Γουμένισσας, τελέστηκε αρχιερατικό συλλείτουργο και εκκλησιάστηκαν μαθητές και διδάσκοντες της πόλης.


Συλλειτούργησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Αντινόης κ. Παντελεήμων και ο οικείος Ποιμενάρχης Σεβ. Γουμενίσσης κ. Δημήτριος, ενώ έψαλαν καλλίφωνοι ψάλτες και συμμετείχαν με χαρούμενη διάθεση οι εκκλησιαζόμενοι φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας. Να σημειωθεί ότι και οι δύο Ιεράρχες υπηρέτησαν την εκπαιδευτική διαδικασία, ο Σεβ. Παντελεήμων παλαιότερα ως ιεραπόστολος στη Ζιμπάμπουε και βοηθητικά στη Ν. Ζηλανδία, αλλά και ως καθηγητής ΜΕ, ενώ ο Σεβ. Δημήτριος ως καθηγητής ΜΕ και διευθυντής οικοτροφείου και υπεύθυνος νεότητος στην Αρχιεπισκοπή.
Στη διάρκεια της θείας Λειτουργίας (για άλλη μια φορά μετά το 2008, που τότε χειροτονήθηκε έγγαμος καθηγητής φυσικομαθηματικός), οι εκκλησιαζόμενοι είχαν την ευκαιρία να μετάσχουν στη χειροτονία σε κληρικό ενός νέου προσοντούχου ανθρώπου που θα στελεχώσει τον ιερό κλήρο και τις Υπηρεσίες της Μητροπόλεως. Τέλεια αριστούχος σε όλα τα μαθήματα πρακτικής και θεωρητικής κατεύθυνσης, επέλεξε τη Θεολογία ως στάση ζωής. Πτυχιούχος με μεταπτυχιακό και υποψήφιος διδάκτωρ στη Θεολογία, ακολούθως πτυχιούχος Οικονομικού, χειριστής compyter, με επάρκεια αγγλικής και γνώσεις γαλλικής. Πρόσφατα νυμφευθείς με κοπέλα θεολόγο, κατευθύνθηκε στη Μητρόπολη Γουμενίσσης και η χειροτονία ενός ανθρώπου με τόσα προσόντα κομίζει ένα μήνυμα ελπίδας στο ποιμαντικό παρόν και μέλλον της ακριτικής περιοχής.
Ήδη συμπληρώθηκε μια 20ετια επισκοπικής ζωής του Σεβασμιωτάτου, όπως επεσήμανε ο ίδιος απλά προς όλους τους μαθητές και τους Δασκάλους και Καθηγητές. Απευθυνόμενος στο νέο στέλεχος της εκκλησιαστικής ζωής, αλλά και στο εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη σημασία της εορτής του αγίου Ιγνατίου (29/1), των Τριών Ιεραρχών και της Παιδείας και τόνισε τη συμβολική σημασία της οριακής αυτής χειροτονίας:
«Χειροτονείσαι το 2010, καθώς συμπλήρωσα μια 35ετια διακονών την Εκκλησία και μια 20ετια ως Επίσκοπος εις διαδοχήν των Αποστόλων. Ερχόμενος στη Μητρόπολη Γουμενίσσης το 1991 ευρήκα μόνον πέντε τυπικά προσοντούχους Κληρικούς. Οι υπόλοιποι Κληρικοί μας, απλοί και καλόκαρδοι, ταπεινοί και σώφρονες, παραδοσιακοί και μετρημένοι στην όλη ιερατική και ποιμαντική στάση, με φόβο Θεού και διάθεση προσφοράς (που τους χαίρομαι και όλους τους αγαπώ).
Σήμερα, μετά από 18 ολόκληρα χρόνια στην επαρχία αυτή υπάρχουν και άλλοι που διέθεσαν την πανεπιστημιακή τους παιδεία στην υπηρεσία της τοπικής Εκκλησίας Παιονίας, Πολυκάστρου και Γέφυρας, δηλαδή στην υπηρεσία του εκκλησιαστικού πληρώματος, του λαού μας. Από τους πέντε του 1991, απέμειναν στην ενεργό υπηρεσία τρεις και σήμερα διακονούν συνολικά 11 απόφοιτοι της Θεολογικής, με μεταπτυχιακό τίτλο οι επτά_ τρεις της Ανώτ. Εκκλ. Ακαδημίας_ δύο της Θεολογικής και Φιλοσοφικής_ τρεις του Πολυτεχνείου_ δύο της Παιδαγωγικής_ δύο της Θεολογικής και Νομικής_ ένας της Φυσικομαθηματικής_ ένας της Ανωτάτης Βιομηχανικής. Από τους πτυχιούχους της Θεολογικής, οι οκτώ είναι υποψήφιοι διδακτορικού. Αυτό σημαίνει επιδότηση της συνολικής ποιμαντικής προσφοράς και διακονίας, που γίνεται ήρεμα και δημιουργικά σε περισσότερες Ενορίες, σε περισσότερες καθημερινές αναστροφές…».
Καταλήγοντας, ευχήθηκε στο νέο Κληρικό να αποτελεί πάντοτε ζωντανό κρίκο στο ιερατικό δυναμικό της Μητροπόλεως, στα πνευματικά παιδιά του, σε όσους αφιερώθηκαν στην τίμια αποστολή του ευλογημένου και ματωμένου ράσου και σε όσους αναμένουν το κάλεσμα του Χριστού για να ενταχθούν στην ποιμαντική αυτή υπηρεσία η οποία αναδεικνύεται ακόμη πιο δύσκολη και υπεύθυνη στις μέρες μας. Ζήτησε, τέλος, τις προσευχές όλων για το μέγα έλεος του Θεού, τόσο για τον χειροτονούμενο όσο και για τον ίδιο τον Ποιμενάρχη, στην προοπτική της καταξίωσης της αποστολής με εσχατολογική αναφορά και ελπίδα.