Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2024, 1:53:31 πμ
Τρίτη, 26 Αυγούστου 2008 14:25

Χρήστος Ίντος "Αντί της Γουμένισσας η Δράμα και μάλιστα η Πετρούσσα"

Το 2004 με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γουμενισσιωτών Κατοίκων Θεσσαλονίκης ξεκίνησε συζήτηση και δραστηριοποίηση για την ίδρυση στη Γουμένισσα τμήματος Οινολογίας – Αμπελουργίας. Για την ίδια υπόθεση συγκροτήθηκαν επιτροπές από το Σύλλογο, το Δήμο και μικτή επιτροπή των δύο φορέων για την προώθηση, την παρακολούθηση, τη σύνταξη και υποβολή του σχετικού φακέλου στους αρμόδιους φορείς, πράγμα που έγινε το φθινόπωρο του ιδίου έτους. Κλήθηκαν να βοηθήσουν όσοι μπορούσαν και ιδιαίτερα οι τοπικοί και νομαρχιακοί, πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς, οι βουλευτές και άλλοι .(2)
Το θέμα φαίνονταν πως πορεύονταν θετικά παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που προβάλλονταν.
 Διαβεβαιώσεις για την αίσια κατάληξή του υπήρξαν από αρμόδιους παράγοντες (διοίκηση ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, υπηρεσίες ΥΠΕΠΘ κλπ). Ιδιαίτερες διαβεβαιώσεις υπήρξαν τις προεκλογικές περιόδους, των δημοτικών- νομαρχιακών εκλογών (Οκτώβριος 2006) και των εθνικών εκλογών (Σεπτέμβριος 2007).  Στην ιστορική και σκιερή πλατεία της Γουμένισσας  ακούστηκαν λόγοι πολλά υποσχόμενοι για την ίδρυση ΤΕΙ στην πρωτεύουσα της Παιονίας και διανεμήθηκαν προγράμματα που είχαν το ίδιο θέμα σε προτεραιότητα.
Πριν μήνες ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας η ίδρυση του τμήματος οινολογίας στη Δράμα. Υποψήφιες έδρες, από όσα είχαμε πληροφορηθεί, ήταν η Νεμέα, η Γουμένισσα, το Αμύνταιο με ιστορία στην καλλιέργεια της αμπέλου και στην παραγωγή οίνου. Ίσως να υπήρχαν και άλλες υποψηφιότητες, πάντως στο παρελθόν δεν είχε γίνει λόγος για υποψηφιότητα της Δράμας.
Αρχές Αυγούστου του 2008 και σε εκπομπή της ΕΤ3 ο Δήμαρχος Δράμας αναφέρθηκε στο θέμα που ήταν θετικό για την πόλη του τονίζοντας μάλιστα  πως το νέο τμήμα ΤΕΙ θα εγκατασταθεί στην Πετρούσσα, κώμη 2.000 περίπου κατοίκων που βρίσκεται 14 χλμ. ΒΔ της πρωτεύουσας του Νομού. Η επιλογή, πάντα κατά τον κ. Δήμαρχο, σκοπό έχει την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και με δεδομένο πως η Δράμα είναι έδρα άλλων τμημάτων .(3) Πριν λίγες ημέρες δόθηκε στη δημοσιότητα η έγκριση του Συμβουλίου Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης  (ΣΑΤΕ) για την ίδρυση νέων τμημάτων σε περιφερειακά ΤΕΙ της χώρας μεταξύ των οποίων ήταν και  το «Οινολογίας και τεχνολογίας ποτών»,  πρόταση του ΤΕΙ Καβάλας για τη Δράμα.
Το θέμα του τμήματος ΤΕΙ οινολογίας για τη Γουμένισσα και την περιοχή της τυπικά έχει λήξει. Είναι γεγονός πως χάθηκε μια ευκαιρία για τον τόπο αυτόν. Μια ευκαιρία για την οποία είχαν δοθεί πολλές υποσχέσεις. Πρέπει άμεσα και δημόσια  στη Γουμένισσα να γίνει συζήτηση για τη δράση και το αποτέλεσμα της προσπάθειας. Οι ευθύνες δεν είναι ενός ανδρός και μιας αρχής. Είναι πολλών ανάλογα με τη θέση που κατέχει ο καθένας στην κοινωνική και πολιτική ζωής του τόπου. Ανάλογα με τον θεσμοθετημένο ρόλο που του έχει ανατεθεί. Οφείλονται απαντήσεις σε ερωτήματα όπως:
Πίστεψαν πρόσωπα και φορείς στην ιδέα ίδρυσης τέτοιου τμήματος στη Γουμένισσα;  
Αν ναι, ποιες ήταν οι πρωτοβουλίες που πήραν;
Αν όχι, γιατί δεν εκφράστηκαν οι ενδοιασμοί και οι αντιρρήσεις;
Οι αιτιάσεις που προβάλλονται εκ των υστέρων γιατί δεν διατυπώθηκαν από τότε που προέκυψε το θέμα, δηλαδή από το 2004 και εντεύθεν ;(4)
Τι μήνυμα θα στείλει η τοπική κοινωνία σε εκείνους που διαμορφώνουν καταστάσεις;
Ο κατάλογος των ερωτημάτων μπορεί να είναι μακρύς. Ο διάλογος δεν πρέπει να γίνει για να αλληλοσπαραχθούμε αλλά για να δούμε τι έπρεπε να γίνει και δεν έγινε, ώστε σε άλλες προσπάθειες για παρόμοια ή άλλα θέματα να ενώνονται οι τοπικές δυνάμεις και να επιτυγχάνουν τον στόχο που θέτουν, αφού βέβαια πιστεύουν σε αυτόν. Στις τοπικές δυνάμεις ανήκουν πρώτα από όλα οι αρχές του Νομού, οι αιρετοί στο κοινοβούλιο κλπ.
 Αν χάθηκε ένα τμήμα ΤΕΙ για τη Γουμένισσα, μπορεί να υπάρξει κάτι άλλο. Το θέμα είναι πως σε ρίχνουν και γιατί. Ποια δικαιολογία σου προβάλλουν, πως πολεμάν τα επιχειρήματά σου και πως εσύ δέχεσαι τις δικαιολογίες τους. Η απώλεια ίδρυσης τμήματος ΤΕΙ στη Γουμένισσα μπορεί να γίνει μάθημα για στάσεις και τρόπους διεκδίκησης.

  (1)Αναφέρομαι στο θέμα δημόσια διότι μαζί με άλλους φιλότιμους και ανιδιοτελείς Γουμενισσιώτες συμμετείχα στη συγκέντρωση του υλικού για τον φάκελο που υποβλήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας με τον οποίο προβάλλονταν το αίτημα για την ίδρυση τμήματος ΤΕΙ στην πόλη μας. Εργαστήκαμε επί ημέρες χωρίς να αποσκοπούμε σε προσωπικά οφέλη, έτσι για τον τόπο, και ως εκ τούτου δικαιούμαστε να διατυπώσουμε τις σχετικές απόψεις μας. Τιμούμε τους θεσμούς και τα πρόσωπα, έχουν τις δεσμεύσεις και τους τρόπους λειτουργίας τους, στην προκειμένη όμως περίπτωση και εμείς ξέρουμε γιατί προσπαθήσαμε και τι γίνεται ανά την ελληνική επικράτεια.  
(2) Για το ιστορικό του θέματος βλέπετε τα τεύχη της εφημερίδας ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ η Παιονική του Συλλόγου Γουμενισσιωτών Κατοίκων Θεσσαλονίκης 2/2004, 3/2004, 4/2004, 12/2006, 14/2006, 16/2004 και δημοσιεύματα στο Τύπο του Ν. Κιλκίς. Επίσης σε όλο τον τοπικό Τύπο της παρελθούσας εβδομάδας για την τελική κατάληξή του ιδίου θέματος.
 (3) Όσοι αμφισβητούν τα σχετικά γραφόμενα μπορούν να επικοινωνήσουν με τον ίδιο το Δήμαρχο Δράμας, και αν πει τα αντίθετα υπάρχουν τα αρχεία της ΕΤ3.
 (4)Υποστηρίζεται πως η Γουμένισσα δεν έχει υποδομές. Η Πολιτεία ωστόσο ίδρυσε πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα πέρα από τις μεγάλες πόλεις και σε τόπους σαν τη Γουμένισσα πχ: Καρλόβασι Σάμου από εικοσαετίας και άλλαξε η πορεία μιας κωμόπολης που μαράζωνε και σήμερα έχει τέσσερα πανεπιστημιακά τμήματα. Στη Σητεία, στο Ληξούρι, στο Διδυμότειχο, στο Αργοστόλι, στο Καρπενήσι, στη Ναύπακτο, στην Ιεράπετρα, στις Σπέτσες κλπ. Όσοι αμφισβητούν, ας ρίξουν μια ματιά στο μηχανογραφικό δελτίο των υποψηφίων φοιτητών ακαδημαϊκού έτους 2008-2009.