Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2022, 3:00:33 μμ
Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2008 12:09

Υποβαθμίζει την πρόνοια σε βρέφη και παιδιά

 Άργησε, αλλά επιτέλους στο ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν να εκφέρουν τον αντιπολιτευτικό τους λόγο επί των καθημερινών προβλημάτων και των συνεπειών που έχουν στις τοπικές κοινωνίες οι κυβερνητικές αποφάσεις.
Το κείμενο της ανακοίνωσης που εκδόθηκε από την Ν.Ε. Κιλκίς είναι αποκαλυπτικό:
«H N.E. ΠΑΣΟΚ Κιλκίς στην τελευταία της συνεδρίαση ασχολήθηκε και με το θέμα της αλλαγής του τρόπου χρηματοδότησης για τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, τους παιδικούς Σταθμούς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με αναπηρία.
 Αφορμή στάθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως και η οποία αλλάζει δραματικά την χρηματοδότηση αυτών των προνοιακών δομών.
Αφού αξιολόγησε θετικά το παρεχόμενο έργο των δομών την τελευταία πενταετία, στάθηκε κριτικά και καταγγελτικά απέναντι στα προωθούμενα μέτρα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας η οποία αντί να προχωρήσει στις αναγκαίες οικονομικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις (εξασφάλιση αναγκαίων πόρων, μεταφορά αρμοδιοτήτων) που θα ενίσχυαν την δυνατότητα των ΟΤΑ να παράσχουν κοινωνικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, αλλάζει το καθεστώς της χρηματοδότησης εναρμονίζοντάς το με τις αρχές της ανταγωνιστικότητας.  Αυτό σημαίνει ότι πλέον θα χρηματοδοτείται ο δικαιούχος χρήστης του προγράμματος και όχι ο φορέας υλοποίησης όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.
Με την απόφασή της αυτή η κυβέρνηση για άλλη μια φορά ρίχνει το κοινωνικό της προσωπείο για να φανεί το ανάλγητό της πρόσωπο. Πιστή στο δόγμα της αγοράς, μεταφέρει στις προνοιακές δομές οι οποίες αποτελούσαν την ελάχιστη υποχρέωση του κράτους απέναντι στους μη έχοντες, στους μη προνομιούχους αλλά και στα δοκιμαζόμενα μεσαία στρώματα, στον αδηφάγο ανταγωνισμό με κίνδυνο:
1) να χαθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας
2) να υποβαθμιστεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, προκειμένου να μειωθεί το κόστος λειτουργίας τους
3) να είναι ορατός ο κίνδυνος οι ΟΤΑ να κλείσουν τέτοιες κοινωνικές δομές ή στην καλύτερη περίπτωση, να επιβάλλουν στους χρήστες τροφεία προκειμένου να ανταπεξέλθουν.
Κατά την άποψή μας αυτό επιχειρεί η απόφαση της κυβέρνησης της Ν.Δ. Να υπάρξει δηλαδή σταδιακό κλείσιμο των δημοτικών δομών και οι προνοιακές αυτές δομές να περάσουν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με στόχο το κέρδος. Φυσικά οι δικαιούχοι των δομών αυτών θα ξαναγίνουν επαίτες της ελεημοσύνης και της φιλευσπλαχνίας των πολιτών.
Αλήθεια, πώς θα συνεχιστεί η λειτουργία των Βρεφονηπιακών Σταθμών , των Παιδικών Σταθμών και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία όταν ο προϋπολογισμός των δομών αυτών για τον νομό Κιλκίς είναι περίπου 1.100.000 ευρώ τον χρόνο και η απόφαση χρηματοδότησης με το νέο σύστημα, ανέρχεται στο ποσό των 340.000 ευρώ;
Αλήθεια, τι είδους κοινωνική αντίληψη μπορεί να είναι ο αποκλεισμός της παροχής στις οικονομικές μετανάστριες εκτός Ε.Ε., στις άνεργες μητέρες, τις εργαζόμενες στον δημόσιο τομέα, στους ΟΤΑ και σε ΝΠΔΔ αλλά και τις μητέρες παιδιών με Αναπηρία τα οποία είναι άνω των 18 ετών;
Μήπως η αντίληψη αυτή αγγίζει, αν δεν ξεπερνάει, τα όρια του κοινωνικού και ταξικού ρατσισμού;
 Άραγε με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η απασχόληση, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση ή μήπως στο σύνολο των αποκλεισμένων, από τις δομές αυτές, γυναικών οι οποίες δεν θα έχουν την δυνατότητα να εργασθούν λόγω της φροντίδας των παιδιών τους, θα προστεθούν και οι 3500 εργαζόμενοι σήμερα, άνεργοι αύριο, μετά το κλείσιμο των δημοτικών δομών;
  Κλείνοντας την παρέμβασή μας αυτή, επιμένουμε πως πρέπει:
α) οι δομές αυτές να παραμείνουν στο κράτος
β) να αυξηθεί η επιχορήγηση προς τους ωφελούμενους και να διασφαλιστεί η κάλυψη όλων των αναγκών από εθνικούς πόρους.
γ) να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής στα προγράμματα αυτά, σε όλους ανεξαιρέτως χωρίς να τοποθετούν επί του θέματος και σε κοινή σύσκεψη όπου θα εξετάσουμε όλα τα προβλήματα που δημιουργούνται και θα προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπους αντιμετώπισής τους.»

Για τον τομέα κοινωνικής πολιτικής της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Κιλκίς
 Νικόλαος Τσολάκης
 Εύη Τσομπανοπούλου