Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2024, 7:22:02 μμ
Τρίτη, 15 Απριλίου 2008 07:09

Ζήτημα πρώτο: Νοσηλευτική πτέρυγα. Στα όρια της απόγνωσης οι γιατροί

«Ζητούμε τη βοήθειά σας, τη συνδρομή της αντιπολίτευσης. Ο Αβραμόπουλος μας κοροϊδεύει συστηματικά. Υπόσχεται χωρίς να κάνει ο,τιδήποτε.» Η έκκληση απευθύνθηκε από τους γιατρούς του νοσοκομείου Κιλκίς προς τον βουλευτή Γ. Φλωριδη κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής τους συνέλευσης το μεσημέρι της Δευτέρας. Επί χρόνια ταλαιπωρούνται οι γιατροί από την απροθυμία της κυβέρνησης να επιλύσει το μέγα θέμα του ωραρίου εργασίας τους και της πληρωμής των εφημεριών τους. Με κοινοτική οδηγία μέγιστος χρόνος εργασίας ορίστηκε το 48ωρο με μέχρι 56 ώρες η δυνατότητα εργασίας με εφημερίες. Και αντί το υπουργείο να επιλύσει το πρόβλημα δια του κ. Αβρμόπουλου υπεκφεύγει.

Οι γιατροί δια της προέδρου της ΕΝΙΚ   Διαλεχτής Ζωτάκη, του κ. Παντελή Χασάκιολη παρουσίασαν το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται και οι ίδιοι και η λειτουργία των νοσοκομείων, κατήγγειλαν ως άκυρη την προσφάτως κατατεθείσα τροπολογία του κ. Αβραμόπουλου και προειδοποίησαν ότι ξεκινούν επίσχεση εργασίας για την πληρωμή των δεδουλευμένων και από τις 8-10 Μαίου εάν δεν επιλυθεί το θέμα των εφημεριών θα προχωρήσουν σε δυναμικότερες μορφές αγώνα.
Το πλήρες κείμενο των αιτημάτων τους καταγράφεται χωριστά.
Ο κ. Φλωρίδης ελάχιστα ενδιαφέρθηκε για την αντιπολιτευτική «αξιοποίηση» του θέματος. Σε χαμηλούς τόνους και με αυτοκριτική διάθεση « δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα η αντιπολίτευση. Εξάλλου και εμείς κυβερνήσαμε και δεν μπορούμε να κάνουμε τώρα τους κάμπόσους… Το θέμα προχώρησε ικανοποιητικά και θα μπορούσε να λυθεί επί υπουργίας Αλέκου Παπαδόπουλου, αλλά έκανε λάθη τακτικής… Θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τα προβλήματά σας.» ήταν  τα λιγοστά λόγια που είπε στους γιατρούς ο κ. Φλωρίδης.

Με τον Διοικητή
Νωρίτερα ο βουλευτής του νομού, συνοδευόμενος από το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Σάββα Τσολάκη και κλιμάκιο τοπικών στελεχών υπό τον συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής Σάκη Μιχαηλίδη και τους Γ. Αμοιρίδη, Λεωνίδα Δημητριάδη και τον κ. Γιώργο Φραγγίδη, ενημερώθηκε από το διοικητή του ιδρύματος Δημ. Ασημακίδη για τη λειτουργία και τις ανάγκες του νοσοκομείου. Κεντρικό και μείζον αίτημα η κατασκευή νέας νοσηλευτικής πτέρυγας. Συμφωνούν όλοι οι παράγοντες του νομού, αλλά απομένει να κινηθούν αποφασιστικά ώστε η αρχική «δέσμευση» του κ. Αβραμόπουλου να αποκτήσει και περιεχόμενο
Διότι ο κ. Αβραμόπουλος όχι απλά δεσμεύτηκε, αλλά ανερυθρίαστα διατυμπανίζει ότι έχει διορίσει ήδη 4.500 γιατρούς στα νοσοκομεία της χώρας. Χωρίς να έχει γίνει αντιληπτός έστω και ένας διορισμός!

Με τους εργαζόμενους
Μετά τους γιατρούς ο κ. Φλωρίδης ενημερώθηκε για τα προβλήματα των εργαζομένων από το σωματείο του νοσοκομείου. Ο κ. Αχιλλέας Καλεμκερίδης στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη κατασκευής νέας νοσηλευτικής πτέρυγας τονίζοντας ότι τα προβλήματα συνεργασίας με τη διοίκηση και πολύ περισσότερο οι διώξεις σε βάρος εργαζομένων έλαβαν τέλος με την έλευση του νυν διοικητή Δημ. Ασημακίδη.
Η κ. Νόπη Παπαδοπούλου αναφέρθηκε στα θέματα στελέχωσης, νομικού πλαισίου προμηθειών, χαμηλών μισθών - αποδοχών ενώ σε ειδικότερα θέματα αναφέρθηκε και ο κ. Βασίλης Τριανταφυλλίδης.

Το ψήφισμα και τα αιτήματα
της έκτακτης γενικής συνέλευσης
των γιατρών
Καταγγέλλουμε το Υπουργείο Υγείας για ψευδολογία, εμπαιγμό και για την συστηματική παραβίαση της ισχύουσας νομοθεσίας.  
1. Καταγγέλλουμε τα μέλη της ηγεσίας της ΟΕΝΓΕ που με τον πιο αισχρό  και ποταπό τρόπο επιδιώκουν την υπογραφή μιας κλαδικής συμφωνίας που ανταποκρίνεται ενδεχομένως σε ιδιοτελείς σκοπούς αλλά που σίγουρα δεν εκφράζει την επιθυμία της μεγάλης πλειοψηφίας των νοσοκομειακών γιατρών. Δεν δεχόμαστε να μας «ξεπουλήσουν» και ενημερώνουμε τους γιατρούς ότι σήμερα έγινε αποδεκτό το αίτημα (με την κατάθεση υπογραφών) για Έκτακτο Θεματικό Συνέδριο..
2. Προτείνουμε πάλι επίσχεση εργασίας στο νοσοκομείο και τα Κ. Υγείας του Κιλκίς από Δευτέρα 14-4-2008 ή από Πέμπτη 17-4, που είναι και ημέρα κινητοποιήσεων και γενικευμένης απεργίας για το ασφαλιστικό.
3. Από 1-5 οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν συναινούν στην υπέρβαση του μέγιστου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας και υλοποιούμε την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για 48ωρο-56ωρο μεγίστης εργασίας.
4. Συμμετέχουμε στα Πανελλαδικά Συλλαλητήρια που θα γίνουν όποτε αποφασίσουν τα συντονιστικά των ενώσεων και των κατά τόπους γενικών συνελεύσεων.
5. Διεκδικούμε νέο μισθολόγιο με πρώτο μισθό 1600 ευρώ για τους ειδικευόμενους.
6. Η εφημερία είναι ΥΠΕΡΩΡΙΑ και πρέπει να αμείβεται αναλόγως (όχι απαξιωτικά με το ποσό των 3,80 ευρώ στην ώρα).
Η επίσχεση εργασίας γίνεται για την αποζημίωση των δεδουλευμένων εφημεριών και Μαρτίου 2008. Χρονικός ορίζοντας της επίσχεσης είναι μέχρι να πληρωθούν τα δεδουλευμένα χωρίς όρους και χωρίς να υπογράψει κανείς δήλωση συναίνεσης (ότι η υπέρβαση του νόμιμου μεγίστου χρόνου εργασίας (48ωρο -56 ωρο) έγινε με την δική μας συναίνεση.
Για τις εφημερίες του Μαϊου 2008 προτείνουμε να αποφασισθεί στην Γ.Σ. ότι δεν συναινούμε στην πέραν του προβλεπόμενου ανώτατου επιτρεπόμενου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας των 48 ωρών (Ειδικευμένος) ή των 56 ωρών (Ειδικευμένος) συμπεριλαμβανομένων των εφημεριών.
Αναγνωρίζουμε ότι με την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας που αφορά τον προβλεπόμενο ανώτατο επιτρεπόμενο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας θα δημιουργηθεί σοβαρότατη δυσλειτουργία των νοσοκομείων αλλά καιρός είναι να αναγνωρίσει και ο Υπουργός ! Το πρόβλημα πια είναι του ΥΠΟΥΡΓΟΥ! Όχι των «ειλώτων» γιατρών που ζουν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και μόνο από τον μισθό τους και ΟΧΙ από φακελάκια.
Ας κάνει άμεσα τις χιλιάδες προσλήψεις που έχει αναγγείλει κατά τακτά διαστήματα και μείνατε μόνο υποσχέσεις.
Ας υπογράψει άμεσα στην κλαδική συμφωνία που ζητάει αλλά αυτό θα γίνει μόνο με τους όρους και την ικανοποίηση των αιτημάτων που ΕΜΕΙΣ έχουμε θέσει κι όχι με την «πρόταση Αβραμόπουλου» που έχει απορριφθεί (δυο φορές μάλιστα) από τους νοσοκομειακούς γιατρούς!