Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019, 7:41:09 μμ

Αγροτικά νέα

Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2018 21:26

Κ. Γιαννόπουλος: Πλην απροόπτου πληρωμές μετά τις 20 Οκτωβρίου

Γράφτηκε από τον

Και λόγω μακρόχρονης ενασχόλησης και εκ της θέσης του ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος είναι εκ των λίγων εκείνων στελεχών του αγροτικού χώρου που είναι σε θέση να εκτιμήσει την πορεία διεκπεραίωσης των δηλώσεων ΟΣΔΕ και συνακόλουθα των πληρωμών της ενιαίας ενίσχυσης στους δικαιούχους αγρότες.

Τρίτη, 04 Σεπτεμβρίου 2018 19:19

Οδηγίες της ΠΕ Κιλκίς στους βαμβακοκαλλιεργητές

Γράφτηκε από τον

1. Στόχοι
1.1 Το παρόν Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων απευθύνεται στους βαμβακοπαραγωγούς με στόχο την αποτελεσματική φυτοπροστασία στον πραγματικό καλλιεργητικό χρόνο.
1.2 Αφορά στο διάστημα της πλήρους καρποφορίας και του ανοίγματος των καρυδιών και στη δημιουργία της μέγιστης αυτοάμυνας της βαμβακοφυτείας για όλη την καλλιεργητική περίοδο.

Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2018 21:49

Αφανίζεται η κτηνοτροφία και ουδείς συγκινείται

Γράφτηκε από τον

Τα γράφαμε πριν από μήνες: Το "κύκνειο άσμα" της κτηνοτροφίας θα ακουστεί στα σφαγεία της χώρας, όπου λίαν προσεχώς θα οδηγηθεί το κτηνοτροφικό κεφάλαιο. Η τραγική επαλήθευση έρχεται από την Παιονία όπου τουλάχιστον 10 κοπάδια αναμένουν σειρά προς σφαγή και διάθεση στις αγορές κυρίως της Τουρκίας!

Τετάρτη, 01 Αυγούστου 2018 08:00

Παράταση στην ανάρτηση δασικών χαρτών και για το Κιλκίς

Γράφτηκε από τον

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει την νομοθετική του πρωτοβουλία με υποβολή υπουργικής τροπολογίας στην αυριανή ολομέλεια της Βουλής για παράταση στην ανάρτηση των δασικών χαρτών και την υποβολή αντιρρήσεων από τους πολίτες, αλλά και στη δυνατότητα των δήμων να οριοθετήσουν τα όρια οικισμών και οικιστικών πυκνώσεων στα χαρτογραφικά υπόβαθρα που χρησιμοποιούνται για την κατάρτισή τους.

Σε συνέχεια των με αριθμ. 2286/74765/25.05.2018 και 2781/97715/10.07.2018 εγγράφων του Υπ.Π.Α.Α.Τ. τα οποία αναφέρονται στο άρθρο 31 του Καν (Ε.Ε) 2018/273 σάς ενημερώνουμε ότι στα εν λόγω έγγραφα διευκρινίζεται πώς όλοι οι αμπελουργοί υποχρεούνται να υποβάλουν κάθε χρόνο Δήλωση Συγκομιδής

Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2018 20:59

Επιτέλους: Κατάλαβαν το αυτονόητο!

Γράφτηκε από τον

"Μάλλιασε η γλώσσα" των κτηνοτρόφων του Κιλκίς να φωνάζουν πως η αγορά γάλακτος διαστρέφεται σε βάρος τους από τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές. Να ζητούν το αυτονόητο: την εφαρμογή όσων διαλαμβάνονται στο Ισοζύγιο Γάλακτος. Τον έλεγχο της λειτουργίας των μεταποιητικών επιχειρήσεων γάλακτος που έχουν οδηγήσει τον κλάδο της κτηνοτροφίας σε αφανισμό με τις τιμές να κατρακυλούν και να βρίσκονται ήδη σε συγκρίσιμα επίπεδα με τις τιμές Βουλγαρίας.

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι του νομού δεν είχαν αυταπάτες, όπως ο κ. Τσίπρας, σχετικά με το μέλλον της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς για τα μνημόνια και άλλα μεγαλεπήβολα σχέδια και οράματα. Ακόμη όμως κι όσοι δεν ψήφισαν το κυβερνόν κόμμα ανέμεναν τουλάχιστον ότι θα βάλει μια τάξη στην αγορά, προστατεύοντας ανίσχυρες παραγωγικές ομάδες από τη βουλιμία των ισχυρών της αγοράς.

Η αγροτική εκμηχάνιση παίζει πλέον καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα, ο οποίος πληροί και τις προϋποθέσεις ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Ο εκσυγχρονισμός του αγροτικού εξοπλισμού έρχεται στο προσκήνιο και θα παραμείνει τα προσεχή χρόνια λόγω των Σχεδίων Βελτίωσης. Το υπομέτρο 4.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 -2020 καλύπτει μεταξύ άλλων και την αγορά γεωργικού εξοπλισμού. Η αναβάθμιση του μηχανολογικού εξοπλισμού αποσκοπεί στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα και στοχεύει στη μείωση του κόστους λειτουργίας και ως εκ τούτου στην αύξηση του αγροτικού εισοδήματος.

Ρεπορτάζ: Θεόδωρου Ε. Παυλίδη
Όποτε ήταν να αγοράσω γαλακτοκομικά προϊόντα και ιδιαίτερα γάλα, αναρωτιόμουν γιατί οι τιμές Κουκάκη ήταν υψηλότερες των τιμών των άλλων γαλακτοκομικών εταιριών.
Προχθές, από μία επίσκεψη που έκανα στις εγκαταστάσεις της Φάρμας Κουκάκη στους Κάτω Αποστόλους Κιλκίς, μου λύθηκε η απορία.

Σάββατο, 09 Ιουνίου 2018 21:18

Αποδόσεις καλές έως λίαν καλές. Οι τιμές "άστα να πάνε"

Γράφτηκε από τον

Όχι πως θα σπάσουν τα κοντέρ, αλλά δοθέντος ότι επί μακρά σειρά ετών θερίζουμε κάθε Ιούνιο ...άχυρα, φέτος στο ν. Κιλκίς ο θερισμός ξεκίνησε με αποδόσεις που θεωρούνται και ε΄9ιναι για τα δεδομένα του νομού από ικανοποιητικές και ...πάνω.
Έτσι χωράφια σπαρμένα με κριθάρι απέδωσαν και 400 κιλά το στρέμμα. ενώ στα μαλακά οι αποδόσεις κυμαίνονται περί τα 300 κιλά.