Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024, 2:56:45 πμ
Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2009 04:02

Κοροϊδία χωρίς όρια

«Στον καταραμένο μήνα Μάη μήνα βρέχει» ισχυρίζεται η λαϊκή παροιμία. Στο Κιλκίς «βρέχει δεν βρέχει» οι αγρότες ταλαιπωρούνται σε όλη τη διάρκεια του έτους. Η πληρωμή των παραγωγών δημητριακών παρατείνεται - ούτε καν ως είδηση λογίζεται πια-  για άλλη μια εβδομάδα και …βλέπουμε. Αυτήν την φορά η καθυστέρηση οφείλεται στην Αγροτική τράπεζα. Για να δώσει τα χρήματα απαιτεί από τη διοίκηση της ΕΑΣ να προσκομίσει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα! Για δάνειο που ουσιαστικά συνάπτει η ΕΑΣ για λογαριασμό των αγροτών, με απόφαση της κυβέρνησης και με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου!


Το τραγικό της υπόθεσης είναι πως από την περασμένη εβδομάδα ήταν γνωστό ότι η Τράπεζα θα απαιτούσε ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, αλλά δεν είχε αναληφθεί καμιά προσπάθεια για την υπέρβαση του προβλήματος, πράγμα που επιχειρήθηκε  χθες το μεσημέρι από το γραφείο του διευθυντής του υποκαταστήματος Νίκου Ορφανίδη, όπου κατέφθασαν ο πρόεδρος της ΕΑΣ Χαρ. Παυλίδης, διοικητικοί σύμβουλοι (Γ. Αδαμίδης) διευθυντικά στελέχη (Δημηνάκης) ενώ παρόντες στη σύσκεψη ήταν και τα μέλη της διοίκησης του συλλόγου αγροτοκτηνοτρόφων «Το Κιλκίς» Γ. Λασκάκης πρόεδρος, και Αλ. Σημαιοφορίδης και Φ. Κοτανίδης.
Να σημειωθεί ότι οι καταστάσεις δικαιούχων παραδόθηκαν  χθες στο υποκατάστημα Κιλκίς από τη διοίκηση της ΑΣ Κιλκίς ύστερα από ένα παρασκήνιο τριών εβδομάδων με τροποποιήσεις, εξουσιοδοτήσεις κ.ο.κ.
Για τα αίτια της καθυστέρησης ερίζουν ΑΤΕ και ΕΑΣ, αλλά εν προκειμένω κι αφού οι καταστάσεις είναι έτοιμες αξίζει να επισημανθεί κι ένα ακόμα κωμικοτραγικό γεγονός. Οι άλλες ενώσεις των οποίων οι παραγωγοί πληρώθηκαν εδώ και εβδομάδες έχουν τα ίδια προβλήματα με την ΕΑΣ Κιλκίς ως προς την αδυναμία του7ς να εξασφαλίσουν ενημερότητες. Εκεί ξεπεράστηκε η απαίτηση της Τράπεζας.  Στο Κιλκίς κατισχύει ο τύπος και μέχρι αργά το μεσημέρι καταβάλλοντας προσπάθειες επικοινωνίας με τα κεντρικά στελέχη της Τράπεζας στην Αθήνα για να γίνει δυνατή η άμεση πληρωμή.
Να σημειωθεί ότι μπροστά στο αδιέξοδο ο πρόεδρος της ΕΑΣ Χαρ. Παυλίδης διακήρυξε ενώπιον όλων ότι «το δάνειο δεν το ζητήσαμε εμείς. Η κυβέρνηση μας το επέβαλε. Ας βρει άλλους τρόπους να πληρώσει τους αγρότες, αφού από εμάς ζητάει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.»
Υποτίθεται μάλιστα ότι τα χρέη της ΑΣ Κιλκίς προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία τελούν υπό καθεστώς ρύθμισης, τα τελευταία με βάση το πρόσφατο νομοσχέδιο για την κτηνοτροφία.

Γ. Λασκάκης:
Τα τρακτέρ είναι έτοιμα
Αν δεν πληρωθούμε σήμερα αύριο εμείς έχουμε έτοιμα τα τρακτέρ για να διαδηλώσουμε την αγανάκτησή μας, προειδοποίησε ο πρόεδρος του συλλόγου «Το Κιλκίς» Γιώργος Λασκάκης.
Την περασμένη Παρασκευή άλλωστε ο κ. Λασκάκης είχε προβεί στην ακόλουθη δήλωση: