Quantcast
Δευτέρα, 5 Ιουνίου 2023, 10:01:59 μμ

Αγροτικά νέα

Η κακή χρονιά φάνηκε από τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις σε όλη την περίοδο από το περσινό φθινόπωρο έως και τις αρχές της Άνοιξης. Ένα στα πέντε χωράφια του Κιλκίς δεν καλλιεργήθηκε με τα σιτηρά, ενώ οι πληγές επεκτάθηκαν και σε άλλες καλλιέργειες κυρίως λόγω πλημμυρών.
Κατά οξύμωρο σχήμα όμως οι πολλές βροχές της περιόδου αυτής έκαναν τη μικρότερη ζημιά, ενώ η ανομβρία από τα μέσα του Μαρτίου και εντεύθεν κατέστρεψε κι εκείνα τα χωράφια με σιτηρά που σπάρθηκαν, αλλά δεν θα θεριστούν!

Πέμπτη, 28 Μαϊος 2015 22:08

ΑΪΔΑΡΙΝΗΣ: Στις νότες του Ξινόμαυρου

Συντάκτης:

Σε μια μοναδική γιορτή του κρασιού εξελίσσεται η ετήσια εκδήλωση της γνωστής Οινοποιίας ΑΪΔΑΡΙΝΗ Γουμένισσας.
Με τον όμορφο τίτλο «Στις νότες του Ξινόμαυρου» η ετήσια γιορτή του ΑΪΔΑΡΙΝΗ έγινε και φέτος πόλος έλξης για εκατοντάδες φίλους του κρασιού, που γέμισαν τις εγκαταστάσεις της οινοποιίας και τον αύλειο χώρο της.

Υπεγράφη από το Υπουργείο ΠΑΠΕΝ και αναμένεται να εκδοθεί σε ΦΕΚ, η υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται τα κριτήρια επιλεξιμότητας και η διαδικασία κατανομής των επιλέξιμων βοσκοτόπων και βοσκήσιμων γαιών για χρήση από κτηνοτρόφους της χώρας.

Από το 2014 διαμορφώθηκαν τα κριτήρια που οδήγησαν στον χαρακτηρισμό κάποιων περιοχών του νομού ως πεδινών, ενώ προγενέστερα ήταν ορεινοί-μειονεκτικοί. Επομένως την πολιτική ευθύνη φέρει η προηγουμένη κυβέρνηση κι εμείς θα εξασφαλίσουμε ότι και φέτος οι αγρότες των ως άνω περιοχώς θα πληρωθούν την εξισωτική.
Αυτό είναι το “ρεζουμέ” της απάντησης του αναπληρωτή υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου στον βουλευτή Θ. Παραστατίδη, όταν ο τελευταίος έθεσε υπόψιν του την αδικία που υφίστανται οι κάτοικοι περιοχών του νομού, θέμα που αναδείξαμε από την προπερασμένη εβδομάδα.

Ξεκίνησαν οι φορολογικές δηλώσεις 2015 στο taxisnet και ταυτόχρονα άνοιξε και η αίτηση Α21 για το επίδομα τέκνων 2015 του ΟΓΑ.
Οι δικαιούχοι μπορούν μετά την υποβολή του Ε1 να συμπληρώσουν την αίτηση του Α21 στο taxisnet.

Το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσω της Γενικής Γραμματείας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρησης Κοινοτικών Πόρων την 11 Μαΐου 2015 έδωσε στη δημοσιότητα την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εξισωτική αποζημίωση 2015 (μέτρο 211 και μέτρο 212). Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους αγρότες πολλών περιοχών της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς καθώς αποκλείονται  απο την δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για τη λήψη της αποζημίωσης.

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί στις πλημμυρισμένες περιοχές δεν θα έχουν καμιά επίπτωση στη δήλωση των καλλιεργειών τους στο ΟΣΔΕ, καθώς οι γεωργοί οφείλουν να δηλώσουν το σύνολο των εκτάσεων της εκμετάλλευσής τους, τόσο αυτές που έχουν ήδη καλλιεργήσει όσο και εκείνες που θα καλλιεργήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ενίσχυσης».
Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Σάκη Βαρδαλή.

Μόλις ο ένας στους τέσσερις παραγωγούς του ν. Κιλκίς πρόκαμε μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Μαίου να υποβάλλει τη δήλωσή του στο σύστημα ΟΣΔΕ και οι προθεσμίες είναι πλέον ασφυκτικές και μέγας ο όγκος της απομένουσας εργασίας.

Κυριακή, 10 Μαϊος 2015 21:48

Δηλώσεις αγροτών στη «Νέα Ενωση» Κιλκίς

Συντάκτης:

Ο Ν. Αγροτικός Συνεταιρισμός Ν. Κιλκίς <<ΝΕΑ ΕΝΩΣΗ>> ανακοινώνει ότι από 12-5-2015 στην οδό Θεσσαλονίκης 20, στον 1ο όροφο, κάνει δεκτές τις δηλώσεις Ε.Α.Ε., ΟΣΔΕ, από τους παραγωγούς χωρίς μεσάζοντες με κόστος για τον παραγωγό 30 ευρώ τη δήλωση, καλύπτοντας μόνο τα έξοδά του, ικανοποιώντας την ιδρυτική καταστατική του αρχή για στήριξη των παραγωγών.

Νέο πλήγμα στην αγροτική οικονομία του νομού επέρχεται από φέτος σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το σύστημα ΟΣΔΕ, όπου υποβάλλονται οι δηλώσεις των 12.00 αγροτών του ν. Κιλκίς.