Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024, 12:21:10 πμ
Τρίτη, 23 Μαρτίου 2010 10:45

«Πληρώνουμε» λάθη και απατεώνες

Ετούτη η καθυστέρηση στη διόρθωση των λαθών του συστήματος ΟΣΔΕ που συνεπάγεται την μη εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης στους παραγωγούς του νομού  ξεφεύγει από κάθε λογική. Και προκαλεί πλήθος ερωτημάτων που άπτονται πλέον όχι μόνο της ικανότητας ή της διαχειριστικής επάρκειας της διοίκησης και των στελεχών που διεκπεραιώνουν το σύστημα ΟΣΔΕ, αλλά  ενδεχομένως και του ποινικού νόμου σε βάρος των κατά σύστημα απατεώνων που με τις ψευδείς δηλώσεις τους μπλοκάρουν το σύστημα..


Το ερώτημα: Πως είναι δυνατό να υπάρχουν τόσα λάθη στο ν. Κιλκίς που δεν διορθώνονται   ώστε να γίνουν δεκτά στο σύστημα  μπορεί να απαντηθεί μόνο από τη συνδυαστική δράση των παραπάνω παραγόντων. Η διαχειριστική ανεπάρκεια της διοίκησης αφενός με την εγκληματική δράση των απατεώνων έφεραν το Κιλκίς τελευταίο, παρότι είχε πάντα την πρωτιά σε παρόμοιες διαδικασίες.
Ο συναγερμός που προκάλεσε ο αποκλεισμός των δικαιούχων του νομού από την εξόφληση, με τη συνδρομή του βουλευτή Γιώργου Φλωρίδη απέδωσε ήδη καρπούς καθώς με την βοήθεια 10 έμπειρων στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ τα οποία εργάζονται εδώ και κάμποσες μέρες στο Κιλκίς το έργο των διορθώσεων προχώρησε και ήδη, όπως ήταν σε θέση να μας διαβεβαιώσει ο κ. Φλωρίδης το Κιλκίς ειναι βέβαιο ότι θα μπει στο σύστημα πληρωμών.
Πιθανότερος χρόνος πληρωμών είναι η Μ. Δευτέρα ή το αργοτερο η Μ. Τετάρτη. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα πληρωθούν όλοι καθώς το έργο των διορθώσεων δεν ολοκληρώθηκε οπότε δεν υφισταται αυτήν τη στιγμή καθαρή εικόνα των δικαιούχων.
Η εικόνα ατή θα γινει σαφής από την Τετάρτη.
Ο κ. Φλωριδης τις τελευταίες ημέρες επικοινωνεί καθημερινά με ΕΑΣ Κιλκίς και με ΟΠΕΚΕΠΕ επιβλέποντας στο έργο της διόρθωσης τω λαθών, ενώ το Σαββατοκύριακο επισκέφτηκε τα γραφεία της ΕΑΣ όπου και εργάζονται τα συνεργεία και συνεργάστηκε με τα στελέχη αλλά και τη διοίκηση της οργάνωσης.
Πάντως το έργο της διόρθωσης δεν τελειώνει καθώς αμέσως μετά το Πάσχα ξεκινάει ένας άλλος μαραθώνιος ώστε μέχρι το τέλος Μαίου να διεκπεραιωθεί η διόρθωση όλων των λαθών ή των “λαθών” των δηλώσεων για να μην απωλεσθούν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης.
Τότε, με την ολοκλήρωση θα καταδειχθεί και το καταστροφικό έργο των λίγων εκατοντάδων απατεώνων που έδρασαν και φέτος όπως εξάλλου πράττουν κατά συστημα πολλά χρόνια.
Είναι γνωστό και από τις προηγούμενες χρονιές, όταν η διόρθωση των λαθών αφορούσε σε λίγες εκατοντάδες δηλώσεων, ότι υπάρχουν στο ν. Κιλκίς 300-400 απατεώνες οι οποίοι συστηματικά δηλώνουν ως καλλιεργούμενες από τους ίδιους εκτάσεις σε πλαγιές βουνών, δάση, οικόπεδα εργοστασίων κ.ο.κ. προκειμένου να εισπράξουν παράνομα επιδοτήσεις.
Το σπορ αυτό είναι γνωστό και έγινε ανεκτό  καθώς στο βωμό διαφόρων μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων προσφέρθηκε «άφεση αμαρτιών» στο τέλος μιας επίπονης διαδικασίας που κόστιζε χρόνο και χρήμα στους πολλούς ειλικρινείς αγρότες.
Αλλά και η φετινή οδυνηρή εμπειρία κατέδειξε πως δεν μπορεί ο κάθε απατεώνας στο όνομα «των ιστορικών και παραδοσιακών του δικαιωμάτων» να  να μπλοκάρει το σύστημα.
Οι απατεώνες μπορεί να προκάλεσαν ζημιά και καθυστέρηση, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εμφανιστούν νικητές. Να τελειώνουμε μια και καλή μαζί τους. Όποιοι κι αν είναι. 
Όπως επιτέλους και η διοίκηση της ΕΑΣ οφείλει να διδαχτεί από τα λάθη της που κοστίζουν ακριβά στους αγροτες. Υπάρχει και γνώση και εμπειρία που όφειλε να αξιοποιήσει. Δυστυχώς αυτοαπομονώθηκε και εν τέλει εκτέθηκε. Με βλάβη και των αγροτών.