Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021, 10:06:59 μμ
etpa
Σάββατο, 31 Μαϊος 2008 14:56

Κώστας Πινέλης : Η Βιβλιοθήκη του Γερακαριού και ο Αλέκος Κοντοειδής

Συντάκτης:
Το 1979, εκλεγμένος τότε στο Δήμο Νεάπολης Θεσσαλονίκης, είχα την τιμή να γνωρίσω τον κ. Αλέκο Κοντοειδή που μας βοήθησε σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζαμε ως Δήμος.  Αργότερα εργαζόμενος πλέον στον Δήμο Ευόσμου και συνδικαλιστής ζήτησα πολλές φορές, και είχα την βοήθειά του για πολλά ζητήματα. Εξ άλλου ο Αλέκος Κοντοειδής βοήθησε με τις πολλές γνώσεις του χιλιάδες εργαζόμενους και αιρετούς όχι μόνο άμεσα, αλλά και μέσα από την σημαντικότατη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση εφημερίδα «Δημοτικός και Κοινοτικός τύπος».
Όταν το 1992 ήρθα για μόνιμη εγκατάσταση στο Κιλκίς έμαθα ότι ήταν Κιλκισιώτης, αλλά διαπίστωσα και πόσο αγαπά τον τόπο του και ιδιαίτερα το Γερακαριό.
Τις μέρες αυτές γράφηκε στις τοπικές εφημερίδες ότι έγινε πρόταση να δοθεί στην  Βιβλιοθήκη Γερακαριού το όνομα του κ. Λαχά.
Γνωρίζω ότι η βιβλιοθήκη αυτή ιδρύθηκε το 1961 χάρις στις προσπάθειες του Αλέκου Κοντοειδή που ήταν τότε Γραμματέας της Κοινότητας ο οποίος μόχθησε να την εμπλουτίσει με πολλούς τόμους βιβλίων.
Μάλιστα ο κυριότερος λόγος για τον οποίο εκδιώχθηκε από τη θέση του Γραμματέα από την Χούντα ήταν για την βιβλιοθήκη αυτή με το αιτιολογικό ότι είχε βιβλία «ανατρεπτικού και αντεθνικού περιεχομένου».
Το πώς θα ονομασθεί η βιβλιοθήκη, είναι βέβαια θέμα των κατοίκων του Γερακαριού και του Δημοτικού Συμβουλίου Κρουσών.
Όμως, χωρίς να θέλω να μειώσω τον κ. Λαχά και την προσφορά του, πιστεύω ότι εάν αποφασιστεί να δοθεί κάποιο όνομα στη βιβλιοθήκη πρέπει να δοθεί το όνομα αυτού του σημαντικού ανθρώπου που τη δημιούργησε και πάσχισε  για αυτήν δηλαδή του Αλέκου Κοντοειδή. Αυτό είναι το σωστό και το δίκαιο.
Και κάτι ακόμη. Η Βιβλιοθήκη του Γερακαριού ιδρύθηκε σαν Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και η μετονομασία της δεν μπορεί να γίνει αυθαίρετα αλλά σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία. Δηλαδή με την τροποποίηση της συστατικής πράξης. Και επειδή ιδρύθηκε με την επωνυμία  «Κοινοτική Βιβλιοθήκη Γερακαρίου Κιλκίς» άποψή μου είναι ότι πρέπει να μετονομασθεί σε «Βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος Γερακαριού», έτσι για να τιμηθεί και το χωριό αυτό με την δημοκρατική παράδοση. Και εάν αποφασιστεί να δοθεί κάποιο όνομα αυτό πρέπει να είναι του Αλέκου Κοντοειδή και η επωνυμία να είναι: « Βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος Γερακαριού «Αλέκος Κοντοειδής».