Quantcast
Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου 2023, 5:10:25 πμ
Κυριακίδης 380
Γκουντενούδης 380
Σιωνίδης 380
Φωτακέλης-380
Σάββατο, 05 Νοεμβρίου 2022 20:14

Ο άντρακλας ο Θράσος

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, δάσκαλος.

Θρασύβουλο τον βαφτίσανε, Θράσο τον φωνάζανε. Φτωχή η οικογένειά του και δύσκολα τάφερνε βόλτα. Μέσα στη στέρηση μεγάλωσε ο Θράσος. Στέρηση απ’ όλα. Φαΐ με το σταγονόμετρο, ρούχα άθλια κι αυτά του μεγαλύτερου αδελφού του και μ’ αυτά και μ’ αυτά μπήκε ο Θράσος στην εφηβεία. Εκεί να δεις στέρηση. Στα ντουζένια του ο Θράσος αλλά πού να σταυρώσει γκόμενα. Τσίμα τσίμα πήρε το χαρτί από το Λύκειο, έκανε το φανταρλίκι του και μπήκε στη ζωή. Ασχολήθηκε με το εμπόριο. Έσπασε τα μούτρα του στην αρχή αλλά πιάστηκε για τα καλά στη συνέχεια.


Η παντρειά με το Μαρικάκι τούφερε και δυο κουτσούβελα. Άρχοντας αισθάνεται ο Θράσος και στη συνέχεια αποδεικνύεται αντάξιος του ονόματός του. Το θράσος του έσπαγε κόκαλα. Έχει τη μαγαζάρα του με τα οικιακά είδη κι εκεί τα ρίχνει σε ό,τι θηλυκό κυκλοφοράει στην πιάτσα. Δεν αφήνει ούτε θηλυκιά γάτα που λένε. Γράφεται και στο κόμμα ‘’Πατρίς, θρησκεία οικογένεια’’, γίνεται και επίτροπος στην εκκλησία της ενορίας του και ποιος τον πιάνει…
Όλοι τον υπολήπτονται τον Θράσο. Ντυμένος πάντα στην τρίχα τα σπάει στα μπουζούκια, πετάει λουλούδια στις τραγουδιάρες και φέρνει τις γύρες του στις ζεϊμπεκιές. Είναι και χουβαρντάς ο Θράσος. Κερνάει πάντα την παρέα, κάνει κάτι ψευτοδωρεές στην εκκλησία, ταΐζει κάτι μεγαλόσχημους και όλοι τού κάνουν τεμενάδες.
Στην παρέα του διηγείται τις ερωτικές του κατακτήσεις και οι πάντες ακούν τα κατορθώματά του εκστασιασμένοι.
-Εσύ είσαι άντρας ρε Θράσο, του λέει μια μέρα ο Παντελής. Τι άντρας δηλαδής, άντρακλας.
Δεν ήθελε και πολύ να του κολλήσει το παρατσούκλι του Θράσου. ‘’Θράσος ο άντρακλας’’.
-Ρε παιδιά, λέει μια μέρα στην παρέα του. Πριν από καιρό μού σφύριξε κάποιος για ένα σάιτ στο οποίο βρίσκεις κάτι μανουλάκια, λουκούμια. Μπήκα και βρήκα ένα γκομενάκι σκέτο κουφέτο. Δεκαέξι χρονών έλεγε κάτω από την φωτογραφία αλλά τρίχες. Δεν τόκανα παραπάνω από δεκατρία-δεκατέσσερα. Το έκλεισα και βρεθήκαμε. Παιδιά, με μια πενηντάρα βρέθηκα στον Παράδεισο. Το ‘βαλα κάτω και του άλλαξα τον αδόξαστο.
-Μπράβο ρε Θράσο άντρακλα, αναφώνησαν ξερογλειφόμενοι όλοι. Εσύ ξέρεις και ζεις. Όχι σαν και μας που μας έφαγε η μαρμάγκα.
Παινεύανε τον Θράσο δηλαδής μπας και τους πετάξει κανένα κοκαλάκι.
Και ήρθε η στραβή. Κάποιοι συγγενείς του κοριτσιού κάτι μυρίστηκαν και πήγαν στην Αστυνομία. Οι εξελίξεις ακολούθησαν ραγδαίες και το κοριτσάκι που τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν μόλις δώδεκα χρονών άρχισε να κελαηδάει. Άρχισαν να βγαίνουν στη φόρα διευθύνσεις και ονόματα.
Κρύος ιδρώτας τον έλουσε τον Θράσο όταν πρωτάκουσε στην τηλεόραση τις ειδήσεις. Τρέχει έντρομος και κρύβεται στο εξοχικό ενός συγγενή του. Εκεί τρώει, εκεί κοιμάται και κάνει σχέδια διαφυγής αν τον εντοπίσουν. Πάει η μαγκιά του πάει και η λεβεντιά του. Πάνε οι ζεϊμπεκιές, πάνε τα αντριλίκια πάνε και τα γκομενιλίκια. Δεν είναι πια ο Θράσος ο άντρακλας αλλά ο Θράσος ο λαγός που τρέμει χωμένος στην κρυψώνα του. Έχει και μια τηλεόραση για να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να παίρνει τα μέτρα του. Βλέπει στις ειδήσεις τους φίλους από την παρέα του να τον ‘’πουλάνε’’ κανονικά.
-Πέσαμε από τα σύννεφα λένε όλοι τους στις κάμερες. Ποιος να το περίμενε. Ούτε καν περνούσε από το μυαλό μας ότι ο Θράσος έκανε τέτοια πράματα. Αίσχος. Να τον στήσουν στα έξι μέτρα το τέρας.
Ο Θράσος ο λαγός τρέμοντας στην κρυψώνα του αναλογίζεται με φρίκη ότι αργά ή γρήγορα θα τον μπουζουριάσουν και θα ‘ρθει η ώρα της Νέμεσης. Όταν βλέπει από το παραθυράκι το περιπολικό της αστυνομίας, παραλύει αναλογιζόμενος ότι θα σαπίσει στην φυλάκα. Δεν μπορεί να σύρει τα πόδια του δικέ μου...
Την ώρα που οι αστυνομικοί τού περνούν τις χειροπέδες, ο Θράσος ο λαγός, ο Θράσος ο πρώην άντρακλας, λιποθύμησε.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά….πάει τζάμπα τόσο αντριλίκι. Κρίμας…κρίμας…