Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2022, 10:12:23 πμ
Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018 18:48

Όταν ένα πανό και η άγνοια προβιβάζονται σε σημαίες ευκαιρίες

Του Κώστα Τερζενίδη.

Προκαλούν θλίψη τα όσα έγιναν ή δεν έγιναν τις τελευταίες ημέρες στη μαθητική κοινότητα του Κιλκίς. Κι αποδεικνύεται γι’ άλλη μια φορά, πως τα fake news μπορούν να δηλητηριάσουν και να πληγώσουν ακόμη και μια μικρή κοινωνία, όπως η πόλη του Κιλκίς.


Οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι των Αθηνών, που τηλεφωνούσαν στα γραφεία μας για να μάθουν το τι έγινε και ξαφνικά βγήκαν στους δρόμους οι μαθητές του Κιλκίς και τραγουδούσαν για την Μακεδονία και τον Εθνικό ύμνο, είχαν ήδη σχηματίσει μια πρώτη (παραπλανητική) εικόνα από το διαδίκτυο. Κάποιοι φρόντισαν από το πρωί της Δευτέρας να διασπείρουν στο χάος του διαδικτύου, πως σε ένα λύκειο του Κιλκίς οι «προδότες» καθηγητές ξέσκισαν πανό των μαθητών, που υπερασπίζονταν την ελληνικότητα της Μακεδονίας, χαρακτήρισαν και απέβαλαν μαθητές που υπερασπίζονταν την Μακεδονία, κινήθηκαν και έδρασαν ως πράκτορες των Σκοπίων..!
Κάπως έτσι διαδόθηκαν τα νέα και στο Κιλκίς και οι μαθητές των λυκείων της πόλης βγήκαν στο δρόμο για συμπαράσταση στους …διωκόμενους συμμαθητές τους. Κι αμέσως μετά άρχισε και το παιχνίδι της μικροπολιτικής και μικροκομματικής εκμετάλλευσης. Στις πλάτες της μαθητικής κοινότητας, στις πλάτες της αλήθειας.
Τα πράγματα ήταν πολύ απλά και πολύ ξεκάθαρα, μέχρι βεβαίως που προέκυψαν οι πολιτικές σκοπιμότητες. Μέσα στη σχολική μονάδα αναρτήθηκε πανό για την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Το θέμα αντιμετωπίστηκε όπως έπρεπε, ήρεμα κι απλά. Ο νόμος δεν επιτρέπει την ανάρτηση πανό μέσα στις σχολικές μονάδες κι αυτό συζητήθηκε μεταξύ καθηγητών, μαθητών και γονιών και αποφασίστηκε το πανό να κατέβει.
Την επόμενη ημέρα μια μικρή ομάδα μαθητών άρχισε να ξεσηκώνει τον κόσμο κι άρχισαν τα fake news να κάνουν τη δουλειά τους. Η διασπορά ψευδών ειδήσεων περί βίαιου σκισίματος του πανό, περί αποβολών μαθητών, και πάει λέγοντας, έπιασε τόπο.
Και η κοινωνία του Κιλκίς βρέθηκε, από το πουθενά και χωρίς λόγο, να παρακολουθεί έναν ιδιότυπο και ακραίο διαδικτυακό διχασμό, για «πατριώτες» και «προδότες», για καθηγητές-«πράκτορες» των Σκοπίων και για μαθητές-«μακεδονομάχους»!
Η κοινωνία του Κιλκίς οφείλει να προστατέψει τη μαθητική της κοινότητα. Καθηγητές, μαθητές και γονείς να βάλουν φραγμό σε κάθε μικροκομματική σκοπιμότητα, που στοχεύει σε διαλυτικά και διχαστικά φαινόμενα, άνευ λόγου και αιτίας. Είναι ανεπίτρεπτο να συκοφαντούνται οι καθηγητές ως «προδότες» και να επιχειρούν κάποιοι να διαλύσουν τις σχέσεις εμπιστοσύνης καθηγητών-μαθητών.
Ουδείς αμφισβήτησε την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Κανένας δεν βρέθηκε «απέναντι» στους νέους της πόλης μας. Να αφήσουν ήσυχη την μαθητική κοινότητα να λειτουργήσει όπως ξέρει κι όπως πρέπει.
Οι μαθητές μας δεν έχουν ανάγκη από αυτόκλητους υπερασπιστές απέναντι στους καθηγητές τους. Κι όσοι επιχειρούν να ρίξουν στα μάτια των μαθητών τους δασκάλους τους, κάνουν μεγάλο κακό στους νέους, που υποτίθεται υπερασπίζονται. Οι εκπαιδευτικοί μας, δάσκαλοι και καθηγητές, δίνουν καθημερινά τον αγώνα τους για τη μόρφωση των παιδιών μας. Όχι άλλο δηλητήριο στη σχέση εκπαιδευτικών-μαθητών. Η μαθητική κοινότητα και η μικρή μας κοινωνία οφείλουν να προστατέψουν αυτή τη σχέση, τον αλληλοσεβασμό, την αλληλοεκτίμηση δασκάλων-μαθητών.
Για το μέλλον των παιδιών μας, για την προκοπή αυτού του τόπου, είμαστε στην ίδια πλευρά της μάχης και όχι στην απέναντι όχθη!
Περίσσεψε η ένταση που έχει βιώσει η κοινωνία μας αυτά τα χρόνια. Ας αφήσουμε έξω από αυτό τη μαθητική κοινότητα. Ας διαφυλάξουμε την ηρεμία και την ενότητα που έχουν ανάγκη δάσκαλοι και μαθητές.