Τρίτη, 21 Μαΐου 2024, 1:09:35 πμ

Του Αναστάσιου
Αμανατίδη. 

 

Η είδηση από όλα τα μέσα της μαζικής ενημέρωσης του θανάτου της μεγάλης σταρ του ελληνικού κινηματογράφου Ζωής Λάσκαρη, μου έφερε στη μνήμη εκτός από τις εικόνες από σκηνές των έργων, όπου πρωταγωνιστούσε η αείμνηστη,  κατά την δεκαετία του ’60, εποχή των φοιτητικών μου χρόνων και ένα άλλο περιστατικό, αρχές τις δεκαετίας του ’80, σχετικό με αυτές τις μνήμες, που συνέβηκε μεταξύ εμού, ως ιατρού πλέον και ενός άλλου μεγάλου ηθοποιού και συμπρωταγωνιστή της μακαρίτισσας τον καιρό εκείνο, του Σπύρου Καλογήρου. Για το περιστατικό έγραψα σχετικά σε τοπική εφημερίδα, όταν και εκείνος εγκατέλειψε άδοξα τα εγκόσμια….

Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2017 20:50

Το Κιλκίς κάποτε: Οι παλιές δασκάλες... συγκινούν

Συντάκτης:

Του Αναστάσιου
Αμανατίδη. 

 

Ξύσαμε τις μνήμες με την αναφορά μας στην δυναμική δασκάλα του Γ΄ Δημοτικού σχολείου Πολυξένη στα χρόνια της Κατοχής και κυρίως τα χρόνια τα κατοπινά.
Ως ηρωίδα θέλουν να την παρουσιάσουν οι μαθητές της, όσοι απέμειναν ανάμεσά μας, γιατί τους έμαθε γράμματα στις δύσκολες εποχές! Έγραψε στην τοπική ιστορία, θέλουν να πουν!  Ο Μίλτος, μαθητής, (και καλός μαθητής), του Δημοτικού, στις χρονιές λίγο πριν και λίγο μετά το 1950, θυμάται ακόμη το γερά χαστούκια, (σφαλιάρες τις λέει), που εισέπρατταν, ως μέθοδο σωφρονισμού και διαπαιδαγώγησης των αμελών και ζωηρών και ‘’δυστυχών’’ μαθητών της εποχής εκείνης!

Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2017 20:23

Μια εικόνα χίλιες λέξεις

Συντάκτης:

Του Νίκου

Σιάνα.

 

Αν πράγματι μια εικόνα αξίζει ίσα με χίλιες λέξεις τότε το φωτογραφικό υλικό που έχουν συλλέξει η "ΚΙΒΩΤΟΣ" και ο Πολιτιστικός Σύλλογος "ΠΑΙΟΝΕΣ" είναι ανεκτίμητης αξίας. Μέρος αυτής της πλούσιας συλλογής παρουσιάστηκε στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας στο Πολιτιστικό Κέντρο Γουμένισσας στις 11 Αυγούστου.

Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2017 20:21

Πυρκαγιές και σοβαρότητα

Συντάκτης:

Του Θεοφύλακτου

Παγλαρίδη.

 

Εις τους αιώνες των αιώνων κάθε καλοκαίρι στην χώρα μας όπως και σε όλες τις χώρες της θερμής ζώνης σημειώνονται πυρκαγιές. Πότε περισσότερες πότε λιγότερες, πότε με ευθύνη της φύσης - μην λησμονούμε ότι η φωτιά αποτελεί ένα μέσο αναπαραγωγής του φυσικού περιβάλλοντος- πότε των ανθρώπων με πράξεις και παραλείψεις τους.

Τετάρτη, 16 Αυγούστου 2017 20:53

Θ. Παυλίδης: Ας το ξανασκεφθούν

Συντάκτης:

Θα πεζοδρομήσουν, λέει, την 21η Ιουνίου. Ποιός στραβός δεν θέλει το φως του. Ποιός πολίτης δεν θέλει πεζόδρομους, πάρκα, λουλούδια, πράσινο, ομορφιές.
 Όμως πριν από αυτά υπάρχει η ανάγκη άνετης και ασφαλούς κυκλοφορίας των αυτοκινήτων. Ο μοναδικός άξονας κίνησης των αυτοκινήτων στην πόλη μας είναι ο κεντρικός δρόμος της 21ης Ιουνίου. Μπορείτε να φανταστείτε την κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην πόλη (προς πάσα κατεύθυνση) χωρίς την χρήση της 21ης Ιουνίου; Τεράστιο κυκλοφοριακό χάος.

Η Χώρα μας διολισθαίνει προς τον  αυταρχισμό και διολισθαίνει επικίνδυνα. Μπορεί οι επιθετικές εξάρσεις του γνωστού Πολάκη κατα της Δικαιοσύνης να βρίσκουν σύμφωνους κάποιους που για δικούς τους λόγους (ουσιαστικούς ή ιδεολογικούς) αισθάνονται εκδικητική ικανοποίηση,

Σε επισημάνσεις καίριας σημασίας προέβη στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς ο δημοτικός σύμβουλος Λάζαρος Παζαρτζικλής.
Αναφέρθηκε στην απόφαση του Δημάρχου για απόλυση όλων των συμβασιούχων εκφράζοντας επιφυλάξεις για τη νομική κατοχύρωση του δήμου και των φορλογούμενων δημοτών αν οι απολυμένοι δικαιωθούν από τα δικαστήρια και διεκδικήσουν δεδουλευμένα.

Κάθε Σάββατο ο όμορφος και θαλερός γέρος, με τα άσπρα μαλλιά, τα γαλανά μάτια και τη λευκή επιδερμίδα, περνούσε από το ιατρείο, έστω και για μια θερμή καλημέρα. Ήταν ο μπάρμπα – Γιάννης Παπαδόπουλος,  που πέρασε με επιτυχία από τους πρώτους στο Κιλκίς βηματοδότη στην καρδιά, με επίμονη σύστασή μου, γιατί για την επικίνδυνη βραδυκαρδία του ήταν αντιμετώπιση εκλογής, μονόδρομος που λένε.

Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2017 09:24

Ανδρέας Μακρίδης :"Νταβατζήδες"

Συντάκτης:

Τον Οκτώβριο του 2004, ο τότε πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, κήρυξε από την περίφημη πλέον ταβέρνα του Μπαϊρακτάρη, τον πόλεμο κατά της διαπλοκής. “Δεν θα αφήσω πέντε νταβατζήδες και πέντε άλλα κέντρα να χειραγωγήσουν την πολιτική ζωή του τόπου, γιατί είναι εύκολα αντιμετωπίσιμα” φέρεται να είχε πει στους βουλευτές του κόμματός του που είχαν παρευρεθεί στην μάζωξη.

Κυριακή, 23 Ιουλίου 2017 11:38

Αμανατίδης: ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΙ ΤΟΚΟΙ ΤΟΝ ΕΞΕΡΓΟΝ;

Συντάκτης:

Του Αναστάσιου
Αμανατίδη. "Το Κιλκίς κάποτε".

Ο μπάρμπα Κώστας απ’ το Παλιό, νοικοκύρης καλός, απ’ τους πρώτους του χωριού, κατά τα χρόνια μετά τον πόλεμο, καθώς λέει ο Στυλίκος της ‘’πάππους’’* , μικρό παιδί τότε, είχε ένα χρέος 11.500 στην Αγροτική, που τον στενοχωρούσε η αποπληρωμή του. Το μεράκι του ήταν να το κατεβάσει κάτω από τις 10.000 χιλιάδες και σιγά – σιγά να το εξοφλήσει… Πλήρωνε 2.000 τη μια χρονιά, αλλά την άλλη πάλι ο λογαριασμός γύρω στις 11.000 χιλιάδες! Έκανε το παράπονο στον υπάλληλο…
… Μα εγώ πλήρωσα την δόση μου…
… Οι τόκοι, παππού, οι τόκοι δουλεύουνε κάθε μέρα όλο το χρόνο…
Και ο αγνός Καυκάσιος χωρικός μπάρμπα Κώστας, με τη θυμοσοφία του, για όσους τον θυμούνται σημειώνει ο Στέλιος, που του φάνηκαν υπερβολικοί οι τόκοι, προσποιούμενος τον αθώο, διερωτήθηκε με απορία στα ποντιακά:
… Καλά, ατοίν οι τόκοι τ’ εσέτερον, τον έξεργον πα δουλεύνε;
* Πρόκειται για τον Στυλιανό Παντελιάδη, συνταξιούχο υπάλληλο του Υπουργείου Παιδείας
    A . A .