Κυριακή, 9 Μαΐου 2021, 1:53:09 μμ
etpa
Τρίτη, 07 Οκτωβρίου 2008 15:29

Χρήστος Ανδρεανίδης : Vatopedi beach

Συντάκτης:
Ενδιαφέρουσα πάντα μου ήταν η επί χαρτών γεωγραφική αναπαράσταση αυτών που συμβαίνουν στην επικαιρότητα. Εντυπωσιακή μου είναι η γεωγραφική αναζήτηση περιοχών στην υδρόγειο σφαίρα μέσω του Google. Φαίνονται οι χρήσεις γης, υψόμετρα, αποστάσεις, γεωγραφικό μήκος και πλάτος, όλα τα χαρακτηριστικά των πόλεων και των οικισμών. Δεν φαίνεται όμως το ιδιοκτησιακό καθεστώς παρά μόνον σπάνια προδίδεται από τοπωνύμια. 
Σε εκλογές οδηγείται μια χώρα όταν η κυβέρνηση χάσει τη δεδηλωμένη πλειοψηφία της Βουλής. Ή όταν η κυβέρνηση κρίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίσει με νωπή λαϊκή εντολή ένα μείζον εθνικό θέμα.
Συμβαίνει ένα από αυτά; Ασφαλώς και όχι. Ούτε εθνικό θέμα σε έξαρση βρίσκεται στον ορίζοντα, ούτε εχάθη η «δεδηλωμένη». Ακόμα και ο εσπευσμένα διαγραφείς βουλευτής Δράμας, δηλώνει καραμανλικότερος του Καραμανλή και ότι θα υπερψηφίζει τα νομοσχέδια που θα καταθέτει η κυβέρνηση.

Πολύς  λόγος γίνεται τελευταία στα τηλεοπτικά παράθυρα, για το τι είναι νόμιμο και τι ηθικό. Αν καθετί το νόμιμο, είναι ταυτόχρονα και ηθικό. Κι αυτό, γιατί ένας πρώην υπουργός, παράλληλα με την πολιτική του ενασχόληση, ανέπτυξε και επιχειρηματική, για κάποιο χρονικό διάστημα.
Επειδή, κατά κανόνα, κάθε ορισμός είναι αυτονόητα κι ένας περιορισμός, κι επειδή ορίζω σημαίνει, βάζω όρια, άρα  περιορίζω, καλό είναι να προσεγγίσουμε την ηθική, στην ευρύτερή της διάσταση: Την επαγγελματική, την κοινωνική και την πολιτική.

Πέμπτη, 02 Οκτωβρίου 2008 15:35

Νισάφι πια

Συντάκτης:
Το καταλάβαμε και το εμπεδώσαμε πλήρως. Στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου με τις ανταλλαγές χρυσοφόρων οικοπέδων του Δημοσίου έναντι των νερών και του βυθού της Βιστωνίδας έβλαψε το δημόσιο. Και οπωσδήποτε οι καλόγεροι είχαν υψηλή πολιτική προστασία .Και οι πλέον γαλάζιοι υπερασπιστές της κυβέρνησης το εμπέδωσαν πλήρως.  Σκάνδαλο μέγα, λοιπόν. Αλλά από το σημείο αυτό μέχρι τα πάντα να κινούνται σε ρυθμούς Βατοπεδίου πάει πολύ. Καίγονται οι αγρότες μας, οι τιμές των προϊόντων τους πήραν τον κατήφορο, ενώ φάρμακα, σπόροι, λιπάσματα και εφόδια  προκαλούν ίλιγγο με τις υψιπετείς πτήσεις των τιμών τους.
Πέμπτη, 02 Οκτωβρίου 2008 15:33

Θεόδωρος Παυλίδης : Σαν όνειρο

Συντάκτης:
Ο Σύλλογος Δυτικοποντίων Ν. Κιλκίς «Γερμανός Καραβαγγέλης» πραγματοποίησε εννιαήμερη προσκυνηματική εκδρομή στους γενέσιους τόπους, στο διάστημα από 21 μέχρι 29 Αυγούστου 2008.
Σαράντα τέσσερις (44) ταξιδιώτες με προγόνους από τις τουρκόφωνες περιοχές του Δυτικού Πόντου (Μπάφρα, Καβάκ, Κάβζα, Τσορούμ, Σαμψούντα, Λαντίκ, Αλάτσαμ, Τσαρτσαμπά, Μέρζυφων, Βεζύρκιοπρου, και Αμάσεια) με επικεφαλή και Αρχηγό  τον Πρόεδρο του Συλλόγου Δικηγόρο Θεόδωρο Ε. Παυλίδη, επισκευθήκαμε τα μέρη που χρόνια και χρόνια μας μιλούσαν οι παππούδες μας, οι οποίοι, αλοίμονο, δεν υπάρχουν πια.
Πέμπτη, 02 Οκτωβρίου 2008 15:20

Προαστιακός σιδηρόδρομος

Συντάκτης:
Αν θέλει ο Θεός και ο Υπουργός ενδεχομένως οι νεότεροι εξ ημών να προλάβουμε να χρησιμοποιήσουμε τον προαστιακό σιδηρόδρομο. Και το λέμε, όχι επειδή απατούνται τεράστιες επενδύσεις, αλλά επειδή είναι η Τρίτη χρονιά που ο Προαστιακός είναι σε προτεραιότητα κι ακόμα δεν ξεκίνησε ούτε η μελέτη του.
Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου 2008 09:22

Στη Μαυροράχης την ολόμαυρη ράχη

Συντάκτης:
Οκτώβρης μπαίνει και κατορθώσαμε επιτέλους στην ΤΕΔΚ να υπογράψουν οι 11 δήμαρχοι τη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας. Χρειάστηκε διάλογος περίπου ενός χρόνου για να συμφωνήσουν οι 11 σε αυτό που εξαρχής φαινόταν ως μονόδρομος. Και τώρα πρέπει σε τρεις μήνες να συσταθεί η εταιρεία, να προκηρύξει και να κατασκευαστεί ο Σταθμός Μεταφόρτωσης στην Αξιούπολη, ώστε να εξασφαλιστεί η μεταφορά των αστικών απορριμμάτων των τεσσάρων δήμων (Παιονίας και Πολυκάστρου) στη Μαυροράχη.
Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2008 12:51

Εταιρεία- πρόκληση

Συντάκτης:
Υπό την πίεση του χρόνου και των βαρύτατων προστίμων της Ε.Ένωσης από το 2009 οι αιρετοί μας άρχοντες φαίνεται πως θα συστήσουν εντέλει την ανώνυμη εταιρεία διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων. Έργο της οποίας θα είναι η οργάνωση, κατασκευή και λειτουργία του χώρου που θα υποδέχεται όλα τα απορρίμματα του νομού, ενώ μέχρι τότε οι εφτά δήμοι του Κιλκίς θα τα αποθέτουν στο νέο ΧΥΤΑ Κιλκίς και οι τέσσερις (Παιονία και Πολύκαστρο) στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης.
Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2008 12:47

Χρήστος Ανδρεανίδης : Νέα Νέα Ορλεάνη

Συντάκτης:
Τα τελευταία χρόνια ζούμε στην  ένταση των καταστροφικών φυσικών φαινομένων με ιδιαίτερη αγωνία για τους κατοίκους στις ακτές του κόλπου του Μεξικού. Κάθε φορά που κάποιος τυφώνας ή κυκλώνας ανεξάρτητα από όνομα ή κατηγορία ξεκινάει από την Καραϊβική πολλών ανθρώπων η σκέψη τρέχει στην Νέα Ορλεάνη. Δεν πήγα, αλλά γεωγραφικά άκουσα και ερεύνησα ότι η πόλη είναι κτισμένη στο δέλτα του Μισισιπή με μεγάλο μέρος της να βρίσκεται δεκατέσσερα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Εύκολα δηλαδή μπορεί να ξαναπλημμυρίσει και αν δεν σκορπίσει θάνατο να ξεσπιτώσει χιλιάδες ανθρώπους.
Δευτέρα, 08 Σεπτεμβρίου 2008 08:09

Έλεος…

Συντάκτης:
Για να πληρώσει λιγότερο φόρο επί αγοράς ακινήτων που προορίζονταν για τα παιδιά του συνέστησε εταιρεία οφ σορ και έτσι τα ακίνητα του τα αγόρασε η εν λόγω εταιρεία και εν τω καιρώ τω δέοντι θα περιέλθουν με άλλες διαδικασίες στα παιδιά του και ούτω καθεξής…
Ο έξυπνος Νοεοέλληνας που συνέστησε την οφ σορ εταιρεία δεν είναι όποιος κι όποιος. Ο Υπουργός Εμπορικής ναυτιλίας είναι. Ο Γ. Βουλγαράκης.
Λαμπρός υπουργός. Και λαμπρό το παράδειγμά του. Για τα παιδιά μας εξάλλου εργαζόμαστε. Κι αν  μπορούμε να αποφύγουμε τον φόρο, όλοι τον αποφεύγουμε.
Θα πείτε, ένας υπουργός πρέπει να δίνει άλλο παράδειγμα. Να είναι σεμνός, ταπεινός και προ πάντων να πληρώνει φόρους. Ακόμα κι όταν μπορεί να τους αποφύγει.
Όντως ένας υπουργός αυτό θα έκανε. Ένας υπουργός όμως μιας ευρωπαϊκής χώρας.