Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021, 1:02:05 πμ
etpa
Κυριακή, 29 Μαρτίου 2009 10:05

Η κουκούλα και τα κουκουλώματα

Συντάκτης:

Μια έντονη συζήτηση γίνεται τις μέρες αυτές, σε σχέση με τα κυβέρνητικά μέτρα για την «ασφάλεια» των πολιτών. Μα επιτέλους μας δουλεύουν, ή πιστεύουν στην κυβέρνηση οτι το πρόβλημα της ασφάλειας των πολιτών, θα λυθεί με τα δύο μέτρα που προτείνει, το ένα περί... κουκουλοφόρων και το άλλο με την επαναφορά του περί... εξύβρισης δημοσίου λειτουργού;

«Στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης, που η πλουτοκρατία και οι πολιτικοί της εκφραστές επιτίθενται για να περάσουν τις πιο αντιδραστικές αλλαγές που υπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου, χρειάζεται να οξυνθούν τα κριτήρια, ώστε να βγούνε χρήσιμα συμπεράσματα, που θα ενισχύσουν την πάλη μας». Όχι. Δεν στοχοποιούμε κανένα επιχειρηματία. Ούτε έχουμε προσωπικά με κανένα, ούτε κάνουμε προσωπικό αγώνα ενάντια σε συγκεκριμένους. Το ζήτημα είναι άλλο, και απλό και το ερώτημα είναι επίσης απλό. Στο πρόβλημα της κρίσης, στο δίλημμα  με το λαό ή με την πλουτοκρατία, εμείς απαντάμε ότι η θέση μας είναι με το λαό. Και είμαστε περήφανοι γι αυτό.

Η σύγχρονη δημοκρατία διέπεται από ένα σύνολο κανόνων, των οποίων η νομική και ηθική υπόσταση υπαγορεύει την περιφρούρησή της από κάθε ημιδογματικό καθεστώς. Η κατά προσέγγιση τήρηση των κανόνων, με μια προαπαιτούμενη ελαστικότητα, συνιστά εχέγγυο για τη δημοκρατία ενώ η απόλυτη εφαρμογή τους αποτελεί ενεργό εκρηκτικό μηχανισμό φωλιασμένο στα θεμέλιά της.

Κυριακή, 29 Μαρτίου 2009 09:57

Δικαίωμά τους

Συντάκτης:

Ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει…ήταν η παλιά λαϊκή γνωμάτευση. Αβραμόπουλος στο Κιλκίς και βλέπει μόνο νομάρχη και κομματικούς, άρα …πάμε εκλογές!
Διότι αν ήταν επίσκεψη εργασίας το λογικότερο θα ήταν να συναντηθεί με γιατρούς και εργαζομένους ως υπουργός Υγείας.

Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2009 11:12

Πρωταθλητές Οι πρωταθλητές…

Συντάκτης:

Νάμαστε οι παρά λίγο πρωταθλητές της ανεργίας. Ανεργία 12% στο Κιλκίς και πρώτοι στην Κ. Μακεδονία σε ανέργους. Στο Κιλκίς που κάποτε υποδεχόταν το 50% τω επενδύσεων μέσου μεγέθους της Κ. Μακεδονίας. Στο Κιλκίς της προνομιακής γεωγραφικής θέσης.

Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2009 11:11

Ταξίδι στο Χρόνο-Τόπο του χθες και του σήμερα

Συντάκτης:

Στο δρόμο για τη μακρινή πατρίδα, πρώτος σταθμός μετά την Κωνσταντινούπολη, η εντυπωσιακά γραφική Σαφράμπολη, η χαρακτηρισμένη διατηρητέος οικισμός. Πώς αλλιώς, εποχή της πολυκατοικίας, στην πλειονότητά της απάνθρωπη και του τέρατος, που λέγεται ουρανοξύστης, θα ‘φτανε ως τις μέρες μας ζωντανό το χθες μιας συναρπαστικά αδιασάλευτης αρχιτεκτονικής ολόκληρης πόλης, χωρίς την παράφωνη παρουσία άλλου ρυθμού.

Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2009 10:50

Περί ανάπτυξης και …αναπτυξιολογίας

Συντάκτης:

Ένα τα πλέον διαδεδομένα είδη που ανθούν στο Κιλκίς είναι η αναπτυξιολογία. Ευδοκιμεί σε κάθε εποχή του χρόνου ανεξάρτητα από τις κλιματικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.
Παραδείγματος χάριν τα τελευταία 20 χρόνια η στάθμη της λίμνης Δοίράνης έπεσε δραματικά. Το αίτημα να τονωθεί η λίμνη από νερά του Μπέλλες είναι εύλογο και εντάσσεται στη συνολική ανάπτυξη της περιοχής. Ε, επί 15 χρόνια η αναπτυξιολογία καλά κρατεί, αλλά στη λίμνη δεν έπεσε ούτε ένα κυβικό νερό από το βουνό.

Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2009 07:41

Που ‘ναι τα χρόνια …

Συντάκτης:

Η ανάπτυξη μιας πόλης ή κατά μείζονα λόγο ενός νομού δεν εξαρτάται και δεν πρέπει να εξαρτάται από την παρουσία στρατιωτικών μονάδων. Υπάρχει μια πληθώρα άλλων μεταβλητών που συγκροτούν τα μόνιμα χαρακτηριστικά μιας στέρεας ανάπτυξης.
Αν λοιπόν σήμερα υψώνουμε τους τόνους δεν είναι επειδή πιστεύουμε ότι με την παραμονή του ΚΕΝ στο Κιλκίς  θα λύσουμε τα αναπτυξιακά μας προβλήματα.

Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2009 07:38

«Παλμός του δάσους…»

Συντάκτης:

Η 21η Μαρτίου κηρύχθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του Ο.Η.Ε ως Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, με στόχο την αφύπνιση και ευαισθητοποίηση των κρατών και των λαών για τον ρόλο και τη σημασία των δασών. Αφορμή ήταν η ανησυχία που προκλήθηκε από την υπερεκμετάλλευση των δασών παγκοσμίως.

Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2009 07:33

Κεραμοποιία ή Γκραν Κάνυον

Συντάκτης:

Φώναζαν οι λιγοστοί αγρότες της Περίνθου. Καταστρέφετε το βιός μας με τους τεράστιους κρατήρες στα χωράφια μας από την κεραμοποιία.
Υπάρχει μελέτη επιστημονική απαντούσαν οι της εταιρείας.
Αν παραβιαστούν οι προδιαγραφές της μελέτης υπάρχουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες της Νομαρχίας που θα επιβάλλουν το νόμο, πρόσθεταν οι της νομαρχιακής διοίκησης.