espa pkm

Δευτέρα, 13 Απριλίου 2026, 9:03:14 μμ
Κυριακή, 10 Μαϊος 2015 21:23

9η Μαΐου: ημέρα της Ευρώπης

Συντάκτης:

του Παύλου Πασσαλίδη

Αισθάνομαι την ανάγκη ως έλληνας αλλά και Ευρωπαίος πολίτης, με δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις, να εκφράσω δημόσια τις απόψεις μου για την παρουσία μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη.
Με το θάρρος της γνώμης, αλλά θέλω να πιστεύω και της σχετικής γνώσης και εμπειρίας. Χωρίς υπερβολές, σκοπιμότητες και λαϊκισμό, χωρίς ευρωλαγνεία αλλά με θετικό σκεπτικισμό. Με ρεαλισμό και όραμα.

Γράφει ο Τάσος Ναούμης, παιδίατρος

‘’Η γλώσσα των πολιτικών είναι έτσι φτιαγμένη  ώστε τα ψέματα  να φαίνονται σαν αλήθειες και το έγκλημα αξιοσέβαστο’’. Τα λόγια ανήκουν στον George Orwell που είναι ο συγγραφέας της ‘’φάρμας των ζώων’’ και του γνωστού βιβλίου ‘’ο μεγάλος αδελφός’’.  Ο Orwell αναφερόταν στην Αγγλία του προηγούμενου αιώνα  χωρίς να υποψιάζεται ότι  μπορεί τα λεγόμενα του να επαληθεύονται και στην δημόσια ζωή της χώρας, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Εντάξει: ο Μ. Θεοδωράκης είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια, ότι πολιτικά είναι Ο.Φ.Α. (Όπου Φυσάει Άνεμος) και από την Νεολαία Λαμπράκη ακόμη τον ξέρουμε ως «Αστούλη, Χαρούλη Αριστερούλη». Δεν θα επεκταθώ σ’ αυτό. Δεν είναι της ώρας…
Ως δημιουργό, ως  συνθέτη τι να πεις. Όπως είπε και ο Χαρίλαος όταν τον ρώτησαν πριν χρόνια για τις πολιτικές επιλογές του Μίκη, απάντησε: «Είναι ένας πολύ μεγάλος συνθέτης παγκόσμιας εμβέλειας που τα έργα του θα ακούγονται στους αιώνες των αιώνων».

Παρασκευή, 01 Μαϊος 2015 21:53

Η Ελλάδα υπό τριπλή κατοχή

Συντάκτης:

Του Νίκου Σιάνα

Στις 27 Απριλίου 1941, τα γερμανικά στρατεύματα μπαίνουν στην Αθήνα. Στις 10.30 π.μ. στο καφενείο «Παρθενών» στους Αμπελόκηπους, γίνεται η παράδοση της πόλης στον γερμανό συνταγματάρχη Φον Σέφεν. Την ίδια μέρα, στις 8.45 το πρωί είχε προηγηθεί η ηρωϊκή πράξη του Ευζώνου Κωνσταντίνου Κουκίδη που πήρε μαζί του την ελληνική σημαία και έπεσε απ’ την Ακρόπολη, λίγο πριν την ύψωση του αγκυλωτού σταυρού εκεί.
Η χώρα μας βρίσκεται πλέον υπό την κατοχή των Γερμανών, των Βουλγάρων και των Ιταλών. Στις 28 Απριλίου ακολουθεί η στελέχωση και ο διορισμός απ’ τους Γερμανούς της κυβέρνησης Τσολάκογλου.  Θα σπεύσουν να τη στελεχώσουν δυστυχώς και πρώην αξιωματικοί  του Μικρασιατικού, αλλά και στρατηγοί του Ελληνοαλβανικού μετώπου (Σπηλιωτόπουλος, Μπάκος, Κατσιμήτρος, Μουτούσης, Δεμέστιχας κ.τλ.), καθώς και φιλοναζί πανεπιστημιακοί.

Τετάρτη, 29 Απριλίου 2015 23:19

Χρήστος Ανδρεανίδης : Κάμπι Μπολόγκο

Συντάκτης:

Από τις λέξεις του τίτλου που θα πει ποταμός βρήκαν τις ρίζες τους κοντά στον Νίγηρα Αμερικανοί δέκατης γενιάς στο μόνο σήριαλ που είδα πριν τριανταπέντε χρόνια.

Για το αφιέρωμα με τον παραπάνω τίτλο αρκετοί φίλοι μου έκαναν παρατηρήσεις για ελλείψεις σε ονόματα και πολεμικά γεγονότα. Είναι λογικό σε ένα αφιέρωμα δύο σελίδων εφημερίδας να παραλειφθούν ονόματα αγωνιστών όπως, ο Νικόλαος Μισιρλής, ο Παναγιώτης Μποχώρης, η Μαριγώ Σαράφη ή Σαραφοπούλα, ο Κωνσταντης Στράντζαλης, ο Χατζη Εμμανουήλ Τέλογλους, ο Καβακλής Θεοδοσιος οι Μοραλήδες της Στενημάχου και να μην αναφέρονται όλα τα πολεμικά γεγονότα στα οποία συμμετείχαν οι Θρακιώτες.

Γράφει ο Τάσος Ναούμης
παιδίατρος, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τον Απρίλιο του 2004 τριακόσιοι κάτοικοι του Κιλκίς υπογράψαμε ένα κείμενο με παράπονα και επισημάνσεις που αφορούσαν την καθημερινότητα στην πόλη μας. Λέγαμε τότε ότι δεν υπάρχουν διαβάσεις πεζών, τα πεζοδρόμια είναι γεμάτα παγίδες και εμπόδια,  στους πεζοδρόμους κυκλοφορούν αυτοκίνητα και μηχανάκια, το κέντρο της πόλεως είναι βρώμικο, οι κάδοι ξεχειλίζουν από σκουπίδια, ότι η πόλη είναι ένας παράδεισος για τα αδέσποτα και ότι η πόλη συμπεριφέρεται  εχθρικά στους κατοίκους αφού δεν επιτρέπει την ανεμπόδιστη κίνηση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών που μεταφέρουν τα παιδιά τους στα καροτσάκια.

Κάθε χρόνο τιμούμε στον Ακρίτα Κιλκίς τη μνήμη και τα επάξια πατριωτικά ιδανικά του Γρηγόρη Αυξεντίου και τα οποία πρέπει να μας παρακινούν να γίνουμε καλύτεροι.

Δευτέρα, 20 Απριλίου 2015 21:05

Τάσος Ναούμης : Με αφορμή μία ομιλία

Συντάκτης:

Το Σάββατο 4 Απριλίου έγινε η δεύτερη συνάντηση του Ομίλου Ιστορίας του Κιλκίς. Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο Στράτος Δορδανάς ο οποίος αναλύοντας το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έγινε η μάχη στο Κιλκίς (έλαβε χώρα την 4η Νοέμβριου 1944), προσπάθησε να το συνδέσει με τα τοπικά εκλογικά αποτελέσματα της Χρυσής Αυγής των τελευταίων βουλευτικών εκλογών.

Πέμπτη, 16 Απριλίου 2015 22:34

Πάρτι-Πάρτι στις Επτά του Μάρτη

Συντάκτης:

Του Χρήστου Ανδρεανίδη

Προεκλογικό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ πριν της εκλογές του 2004 ήταν ο τίτλος παρά την ηλίου φαεινότερη επανεξαγωγή κατά Ανδρέα της δεξιάς από το χρονοντούλαπο της ιστορίας.