Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024, 2:13:38 μμ
Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου 2009 07:53

Τα δύσκολα απομένουν

Συντάκτης:

Καλές είναι οι συμβολικές εκδηλώσεις στήριξης της τοπικής αγοράς, όπως αυτή που πρόσφατα διοργάνωσε το Επιμελητήριο. Ακόμα και τα χάπενιγκ έχουν την χρησιμότητά τους, ιδιαίτερα στις μέρες μας.
Αλλά οι εκκλήσεις στο φιλότιμο και τον πατριωτισμό των Κιλκισιωτών δεν αρκούν για να λύσουν το τεράστιο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας που έχει η αγορά του Κιλκίς.
Το μισό διαθέσιμο εισόδημα των Κιλκισωτών κατευθύνεται στις αγορές της Θεσσαλονίκης, πρωτίστως, της Βουλγαρίας και των Σκοπίων. Αυτό είναι το πόρισμα πτυχιακής μελέτης δυο φοιτητών του νομού με την ανάλυση των απαντήσεων περισσότερων από 200 καταναλωτών και ισάριθμων καταστηματαρχών που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.
Και το απαισιόδοξο είναι πως η αγορά του Κιλκίς δεν έχει πλήρη επίγνωση ούτε του μεγέθους της διαρροής τζίρου, ούτε των αιτίων που την προκαλούν.
Χειροκροτούμε λοιπόν την πρωτοβουλία του προέδρου του Επιμελητηρίου . Αναμένοντας τα ουσιώδη και τα δυσκολότερα  στη συνέχεια. Αν υπάρξει.

Θ.Π.

Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου 2009 07:41

Η ευθύνη είναι των αγροτών

Συντάκτης:

Αν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2010, τελευταία προθεσμία που έλαβε από την Κομισιόν η Ελλάδα, δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων και εν συνεχεία ο έλεγχος των δηλώσεων, τότε οι αγρότες που δεν θα προλάβουν θα χάσουν το δικαίωμα ενίσχυσης του 2009.
Η είδηση αμφιβάλλουμε αν ίδρωσε το αυτί κανενός από τους υπαίτιους της καθυστέ4ρησης. Το πολύ πολύ να ρίχνει ο ένας την ευθύνη στον άλλο.
Γιατί να ευθύνονται άλλωστε; Γνωστοί είναι εδώ και χρόνια πως δεν μπορούν  να προσφέρουν. Ας όψονται εκείνοι - οι αντιπρόσωποι των αγροτών δηλαδή- που επιμένουν πως εκλέγοντάς τους σε διοικήσεις ενώσεων και συνεταιρισμών θα καταφέρουν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των πολλών.
Δικές τους οι αποφάσεις, δικές τους και οι ευθύνες.

Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2009 05:17

Ευτυχώς

Συντάκτης:

Πρώτα θα κάνουμε κοινωνικό διάλογο για να συμφωνήσουμε κατ’ αρχήν όλα τα κόμματα - σιγά μην συμφωνήσουν- πως η εισφοροδιαφυγή είναι κακό πράμα και πρέπει να παραχθεί.
Και η εισφοροδιαφυγή καλά κρατεί και ανθεί και φέρει και άλλα.
Στη συνέχεια θα οργανώσουμε δεύτερο κοινωνικό διάλογο για να ξανασυμφωνήσουμε όλα τα κόμματα (σιγά μην συμφωνήσουν) πως και η φοροδιαφυγή είναι κακό πράμα και πρέπει να παταχθεί.
Και η φοροδιαφυγή ζει, βασιλεύει και την χώρα κατακυριεύει.
Ευτυχώς σε τούτη την χώρα υπάρχουν και κάποιοι υπουργοί που δουλεύουν. Διότι με την φόρα που έχουν πάρει οι συνάδελφοί του, δεν θα εξέπληττε πολλούς ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης αν εξήγγειλε και αυτός κοινωνικό διάλογο για να συμφωνήσουν όλα τα κόμματα - σιγά μην συμφωνούσαν- πως οι ληστείες, οι κλοπές, οι επιθέσεις είναι κακά πράγματα και πρέπει να παταχθούν.
Ω Ελλάς μεγάλη χώρα…

Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2009 05:12

Νίκος Μέρτζος : ΤΑ ΛΙΒΑΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΪΚΟΥ

Συντάκτης:

…Είχα την τιμή και τη χαρά να προλογίσω το λεύκωμα και θα ήταν ασφαλώς ανιαρό να σας αναγνώσω έναν πρόλογο που έτσι κι αλλιώς θα έχετε ήδη διαβάσει ή θα διαβάσετε σύντομα. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να επεκταθώ ώστε, ψηλά από τις βουνοκορφές μας σκεπασμένες κιόλας με χιόνια, μαζί να ατενίσουμε τον συγκαιρινό μας ιστορικό ορίζοντα του ελληνισμού, του Βασιλικού Γένους των Ρωμαίων. ΄Αλλωστε, μόνον εμείς πιά από όλους τους ΄Ελληνες φέρουμε ακόμη, με δικαιολογημένη υπερηφάνεια και με βαρύτιμα δικαιώματα, το όνομα των Ρωμαίων.

Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2009 05:06

Ήταν λάθος

Συντάκτης:

Τα κόμματα είναι συστατικά στοιχεία της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου.. Ωστόσο οι κανόνες στο δημοκρατικό παιχνίδι δεν πρέπει να παραβιάζονται. Και φοβούμαστε ότι την περασμένη Παρασκευή παραβιάστηκαν.
Στο Κιλκίς επικέφτηκαν ο υφυπουργός Γιάννης Μαγκριώτης και η περιφερειάρχης κ. Λιονή. Πρώτο παράδοξο: Την πρόσκληση για τη συνέντευξη τύπου την απέστειλε η Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ.
Δεύτερο παράδοξο: Στο πάνελ παρακάθησε και ο γραμματέας της Νομαρχιακής Λ. Δημητριάδης.
Ρωτάμε: Στη συνέντευξη προσκλήθηκαν και τα άλλα κόμματα κι αν έρχονταν οι γραμματείς τους προβλέπονταν και για εκείνους θέση στο πάνελ;
Προσκλήθηκε άραγε ο βουλευτής της Ν.Δ. Κ. Κιλτίδης;
Και τα ρωτάμε αυτά διότι η επίσκεψη και οι συναντήσεις δεν αφορούσαν σε κομματική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ αφού συζητήθηκαν τα θέματα ανάπτυξης και η πορεία των μεγάλων έργων του νομού.
Ήταν μέγα λάθος κι όσο ταχύτερα το αντιληφθούν, τόσο μεγαλύτερη υπηρεσία θα προσφέρουν στον κόμμα του και στην κυβέρνηση οι Πράσινοι.

Η αλλαγή έρχεται με τη ροή, όπως και το όνειρο με τον ύπνο. Αλλαγή θα πει επανάσταση κι όχι η κατάσταση. Θάλασσα ανοιχτή κι όχι κλειστό λιμάνι. Άλλωστε, και την άνοιξη την φέρνει η ανάσταση των λουλουδιών, που είναι η επανάσταση της ίδιας της φύσης…
Υπάρχουν ωστόσο κι αιώνιες αρχές. Αξίες που παραμένουν σταθερές. Που δεν αφήνει επάνω τους πατημασιές ο χρόνος.

Με ευθύνη της Κίνας, της Αμερικής, πολλών αναπτυσσόμενων χωρών, αλλά και της Δανέζικης Προεδρίας της συνδιάσκεψης και των μεγαλύτερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν καταλήξαμε στην αναγκαία νομικά δεσμευτική συμφωνία στην Κοπεγχάγη, αλλά ούτε και στη συμβιβαστική πολιτική συμφωνία.

Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2009 06:39

Διηγώντας την να κλαις

Συντάκτης:

Στην ΤΕΔΚ από το τέλος του 2008 αναπτύχθηκε  ουσιαστικότατος διάλογος για τον Καποδίστρια 2.. Με ρητή δέσμευση και συστράτευση όλων  στο αίτημα της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας. Μαζί και στην ανάγκη της αναδιοργάνωσης και περιφερειακής συγκρότησης και του κράτους. Το οποίο φαίνεται να απέδρασε από την Περιφέρεια με πρόσχημα μεν την αποκέντρωση, αλλά διατηρώντας μια σειρά κρίσιμων αρμοδιοτήτων.
Αποδείξαμε λοιπόν ότι μπορούμε να ασκηθούμε σε διάλογο επί της ουσίας.
Ας μην πισωγυρίσουμε με την άχαρη εμμονή σε έδρες, «στο εμόν και το σον, το κακόν τούτο ρήμα».
Τι άραγε έπαθαν ο Άγιος Πέτρος, η Σάντα, το Νέο ή το Παλιό Αγιονέρι, η Ευκαρπία, οι Μουριές, επειδή δεν ορίστηκαν έδρες; Όπως επίσης τίποτε δεν θα πάθουν η Γουμένισσα, η Αξιούπολη, το Χέρσο, η Δοϊράνη, η Τέρπυλλος, ο Ευρωπός κ.ο.κ αν δεν οριστούν έδρες των νέων δήμων.
Αντιθέτως κάμποσοι από αυτούς πολλά έπαθαν από τη μη αξιοποίηση αναπτυξιακών ευκαιριών. Καλή η Ιστορία λοιπόν. Αρκεί να μη χρησιμεύει « και διηγώντας την να κλαις»

Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2009 06:28

Νίκος Σιάνας : Παραμονή Χριστουγέννων

Συντάκτης:

Λένε οι ψυχολόγοι πως οι παιδικές αναμνήσεις διατηρούνται ζωντανές και συνοδεύουν τον άνθρωπο σ’ όλη του τη ζωή. Αν μάλιστα αυτές είναι καλές, τις αναπολεί ο άνθρωπος σε κάθε παρουσιαζόμενη ευκαιρία. Αλήθεια ποιός απ’ όλους εμάς, και το εννοώ, των πενήντα και άνω δεν φέρνει στο νου του με την ευκαιρία των Χριστουγέννων τα δικά του παιδικά Χριστούγεννα, όπως τα γιορτάζαμε ο καθένας μας στο γενέθλιο τόπο του, το χωριό του.

Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2009 10:15

Πανστρατιά και κλεπτοκρατία

Συντάκτης:

Τα αυτονόητα περιβλήθηκαν το ένδυμα της εθνικής αναγέννησης. Η καθημερινότητα σε κάθε πολιτισμένη χώρα όπου ο νόμος τηρείται πλην εξαιρέσεων, αποτελεί όνειρο και προσδοκία της εθνικής πανστρατιάς που κήρυξε ο πρωθυπουργός προχθές και χτες αποτέλεσε το κύριο αντικείμενο της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών.
Επί έτη πολλά διακηρύσσουμε ότι το μόνο αληθινό πρόβλημα- μήτρα όλων των άλλων- είναι το πολιτιστικό έλλειμμα της χώρας μας.
Δεν υστερούμε σε χρήμα, σε οδούς, γιοφύρια, σε συστήματα υγείας, σε παιδεία κ. ο.κ.  Στον τόπο όπου η αγένεια, η απρέπεια, το ρίξιμο του διπλανού, η απαξίωση του δημόσιου συμφέροντος, το κλέψιμο του κράτους,  συνιστούν τον κανόνα συμπεριφοράς, δεν είναι περίεργο που συγκροτήθηκε το κράτος που έχουμε σήμερα και με το οποίο και με τη συνέργεια πολλών κατορθώσαμε να καταστρέψαμε τη σημαντικότερη κατάκτηση που σημειώθηκε στο νεοελληνικό κράτος, το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Άντε λοιπόν, ας ανταποκριθούμε στην εθνική πρόσκληση: Μήπως και δώσουμε αποφασιστικό πλήγμα στο καθεστώς της κλεπτοκρατίας που με ευθύνη πάντων των Ελλήνων συγκροτήσαμε.
Θ.Π.