espa pkm

Τρίτη, 31 Μαρτίου 2026, 4:27:02 πμ
istories-toixonΣτην αισθητική αναβάθμιση της πόλης του Κιλκίς μέσα από ένα ταξίδι- αφιέρωμα στο παρελθόν, αποβλέπει η νέα πρωτοβουλία του Δήμου Κιλκίς με τίτλο “Ιστορίες Τοίχων” (Wall Stories). Οι “Ιστορίες Τοίχων” δεν είναι τίποτα άλλο από μικρές και μεγάλες τοιχογραφίες σε δημόσια κτίρια, εμπνευσμένες από την λαϊκή μας παράδοση, από τους ανθρώπους που έζησαν σ' αυτόν τον τόπο, τις καθημερινές τους ασχολίες και τον τρόπο ζωής τους.
Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2011 18:51

Ιστορία Παιδικής Χαράς

Συντάκτης:
paidiki-xaraΣκέφτηκα να περιγράψω την ιστορία της παιδικής μας χαράς μπροστά στο σπίτι μου στις Εργατικές Κατοικίες από τα μάτια του Άρη που είδε τα περισσότερα από όλους τους ανθρώπους τα τελευταία δέκα χρόνια αλλά δεν το έκανα γιατί η ιστορία της είναι πολυετής είκοσι τεσσάρων ετών.
Τρίτη, 07 Ιουνίου 2011 14:22

Φώτης Κιλιπίρης: Και τώρα τι κάνουμε;

Συντάκτης:
kilipirisΚλασσικό ερώτημα που τίθεται πάντα μετά από κάποιο μεγάλο δυσάρεστο γεγονός.  Λέξεις που κρύβουν απόγνωση, φόβο για το αύριο αλλά ταυτόχρονα υποκίνηση για δράση για να ξεφύγουμε από αυτή τη θέση. Ο  πόλεμος, οι φυσικές καταστροφές, η οικονομική κρίση ακόμη και η χρεωκοπία αποτελούν αναπόφευκτα γεγονότα στην ιστορική πορεία κάθε  λαού. Για τη χώρα μας τα τελευταία 130 χρόνια τουλάχιστον (από το 1880 και μετά) συνέβησαν όλα από τα παραπάνω.  Δύο τουλάχιστον οικονομικές κρίσεις ή χρεωκοπίες (περίοδος Τρικούπη,  οικονομικό  «κραχ» του  1929), τρείς τουλάχιστον πολεμικές καταστροφές (μικρασιατική, δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, εμφύλιος) και πάμπολλες  φυσικές καταστροφές  με ανθρώπινες και οικονομικές επιπτώσεις.
paulidisΟΤΑΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΟΙ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΙΟΙ
Υπόψη Δημάρχου ΙΙ
Καμιά φορά διερωτάσαι: Μα τι έχουν οι Γερμανοί παραπάνω από τους Έλληνες και είναι τόσο ισχυροί και πετυχημένοι.
andreanidisΤα τελευταία χρόνια βιώνουμε ανταγωνισμό πολιτικών, χωρών και ανθρώπων για τον αφανισμό του πλανήτη όπως αφάνισαν οι τελευταίοι την λέξη σύντροφε από όπου προέρχεται το πρώτο κομμάτι του τίτλου που επέλεξα για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος θεωρώντας πατρίδα τον πλανήτη γη.
sianasΈχουν περάσει δεκαεπτά χρόνια μετά την ομόφωνη απόφαση της Ελληνικής Βουλής να ορίσει την 19η Μαίου ως ημέρα Μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Μία απόφαση που είχε όμως και πολύ παρασκήνιο και πολλές αντιδράσεις. Έκτοτε, πέρα από κάποιες μεγαλοστομίες τέως πρωθυπουργών, υπουργών κ.τλ. σε συνάξεις και συνέδρια του ποντιακού Ελληνισμού, δεν είδαμε τίποτα. Καμία δράση και καμία πρωτοβουλία που θα βοηθούσε στην επίτευξη του στόχου, δηλαδή στην διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας.
Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2011 16:54

Κώστας Πινέλης: Βολές κατά ριπάς

Συντάκτης:
pinelisΓια το ζεϊμπέκικο χορό γράφηκαν κάποιες απόψεις το προηγούμενο διάστημα.  Πράγματι ο ζεϊμπέκικος χορός είναι χορός εναντίον του θανάτου, είναι χορός της ζωής. Αλλά και μήπως η ίδια η ζωή δεν είναι ένας μεγάλος χορός πριν τον αιώνιο ύπνο;.
Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2011 16:53

Θεόδωρος Παυλίδης : Επισημάνσεις

Συντάκτης:
paulidisΠΕΡΙ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ Ο ΛΟΓΟΣ (Υπόψη Δημάρχου Ι)
Αν και γνωρίζω το πόσο καθαρές κρατάνε τις πόλεις τους οι Γερμανοί ωστόσο και πάλι εντυπωσιάστηκα από την φοβερή καθαριότητα των δρόμων της Στουτκάρδης.

konstantinidsΗ ιστορία, ως λέξη, εννοιολογικά και ετυμολογικά παραπέμπει στη «γνώση». Εκτός, όμως, από την ερμηνεία αυτή, υπάρχει κι εκείνη στον «Κρατύλο» του Πλάτωνα, όπου o Σωκράτης εξηγεί ότι ιστορία σημαίνει το γεγονός, που σταματά τη (συνήθη) ροή. (από το ρήμα ίστημι + τον ρουν).

paglaridisΑν εξαιρέσουμε την προτροπή του να μην τρώμε μπαρμπούνια – προφανώς δεν επισκέφθηκε ποτέ το Πόρτο Κουφό – ο Πυθαγόρας διεκδικεί το αλάθητο. Εξάλλου για εκείνον ίσχυε το «Αυτός έφα», δηλονότι αφού το είπε ο Πυθαγόρας, άρα είναι αλήθεια. Και στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε ο σοφός που έζησε και δίδαξε στη Μεγάλη Ελλάδα έχει τη συνταγή για να σωθεί η Μικρή Ελλάδα, η μικρή σε νοοτροπία, γνώση και πολιτισμό.