Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024, 7:02:23 μμ

Για τους νέους γονείς τα πράγματα είναι κάπως χαώδη για αρκετό καιρό. Έχουν να διαχειριστούν πάρα πολλά ζητήματα και συνήθως δεν καταφέρνουν να ξεκουραστούν καθόλου στο ενδιάμεσο. Είτε είστε συγγενείς αυτών των ανθρώπων είτε πολύ κοντινοί τους φίλοι, είναι λογικό να θέλετε να τους βοηθήσετε κάπως σε όλη αυτήν τη δύσκολη διαδικασία.

Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2021 21:26

Στέφανος Παραστατίδης: Μνημόσυνο Φώφης Γεννηματά

Συντάκτης:
Του Στέφανου Παραστατίδη. 

Τς δύο φωτογραφίες μού έστειλε σήμερα στο e-mail μου ο Δημήτρης Ιωάννου (φωτογράφος της ΦΓ).
Το πρώτο που σκέφτηκα όταν τις είδα είναι ότι περνούσαμε όμορφα. Άξιζε, κάθε στιγμή.

Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021 21:15

Δηλώσεις και Δηλωσίες

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας.

Μέρες αντίστασης και εξέγερσης κατά της χούντας αυτές που διανύουμε κι είδα και διάβασα δηλώσεις πολλές. Μόνο που με δηλώσεις και με ευχές ο  ρους της Ιστορίας δεν προχωρεί. Χωρίς  «πάλης ξεκίνημα» και χωρίς «λαϊκό κίνημα» με λόγια αφυδατωμένα και  με τσιτάτα ξύλινα οι καιροί  δεν αλλάζουν, αλλά βουλιάζουν. Όπου η θεωρητική δράση δεν μετουσιώνεται σε πράξη, το πέλαγος μετατρέπεται σε τέναγος. Τη ζωή  μόνο οι λαοί μπορούν οργανωμένα  να την αλλάξουν. "Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό» λέει ο Καζαντζάκης.

Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2021 20:53

Ους ο Θεός…

Συντάκτης:

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, δάσκαλος.

Θρήσκος από μικρός ο κυρ Βαγγέλης. Κράταγε τα εξαπτέρυγα στις λειτουργίες, κοινωνούσε, νήστευε και μέχρι τώρα στα εξήντα του εκκλησιάζεται τακτικά και τηρεί όλους τους κανόνες της Ορθοδοξίας.
Δούλεψε στη ζωή του ο Κυρ Βαγγέλης. Με την κυρά του τη Μαρίκα πάλεψαν στη ζωή και δημιούργησαν, δεν λέω. Και το σπιτάκι τους έφτιαξαν και έχουν τώρα στα γεράματα και πέντε δεκάρες στην πάντα για την κακιά ώρα αλλά και για να παντρέψουν τους δυο γιους τους.

Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2021 19:52

Προπολεμικές απογραφές του πληθυσμού

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Η απογραφή πληθυσμού – κατοικιών 2021 έχει ήδη ξεκινήσει και έτσι το ζήτημα των παλαιότερων απογραφών αποκτά μια επικαιρότητα.

Μετά το τέλος του Β’ βαλκανικού πολέμου η κυβέρνηση θεώρησε ως επείγουσα ανάγκη την καταμέτρηση του πληθυσμού των απελευθερωμένων περιοχών, των Νέων Χωρών όπως ονομάζονταν.

Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2021 20:11

Οι πολλαπλές δόσεις των εμβολίων

Συντάκτης:

Γράφει ο Τάσος Ναούμης, παιδίατρος, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Άρχισε πάλι η μουρμούρα. Δεν φθάνουν οι δυο δόσεις εμβολίου; Κάθε τόσο θα μας υποχρεώνουν να κάνουμε εμβόλια; Μήπως οι πολλές δόσεις προκαλούν κάποια ζημιά στον οργανισμό μου; Εγώ το καθήκον μου το έκανα, έχω το πιστοποιητικό και δεν ξαναεμβολιάζομαι.

Του Θεοφύλακτου Παγλαρίδη.

Διαστάσεις φαρσοκωμωδίας τείνει να προσλάβει το ζήτημα-ερώτημα αν υπάρχουν εκπονημένες από το παρελθόν μελέτες για τα φράγματα Μεταξοχωρίου και Κάρπης. Και λέμε φαρσοκωμωδίας επί του παρόντος διότι από την εξέλιξη που θα έχει το όλο ζήτημα δυνατόν να προσλάβει και διαστάσεις τραγωδίας.

Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2021 20:07

Περιμένοντας την απογραφή

Συντάκτης:

Του Νίκου Σιάνα.

‘Όλα τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι το αποτέλεσμα της αναμενόμενης απογραφής θα είναι για τη χώρα μας, σε σχέση με την προηγούμενη αρνητικό. Τα αίτια γι’ αυτή τη μείωση αλλά και την γήρανση του πληθυσμού στη χώρα μας είναι πολλά και, νομίζω, γνωστά σε όλους μας.

Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2021 14:57

Ο παραδοσιακός τρόπος οργώματος

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Βλέποντας τις ημέρες αυτές τους αγρότες μας ανεβασμένους σε μεγάλους σύγχρονους γεωργικούς ελκυστήρες να επιδίδονται στην άροση, την πρώτη από τον κύκλο των γεωργικών εργασιών, σκέφθηκα να γράψω για τον παραδοσιακό τρόπο οργώματος των χωραφιών. Ο τρόπος αυτός με χρήση του ησιόδειου αρότρου διατηρήθηκε μέχρι τη δεκαετία του 1920, η έλξη όμως του σιδερένιου αρότρου με τη χρησιμοποίηση ζώων διήρκεσε μέχρι τη δεκαετία του 1960.

Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2021 16:59

Λέοντες και χαμαιλέοντες

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Εκτελεστές να σκορπούν το θάνατο από τις ταράτσες που είχαν ακροβολιστεί και από τις γωνιές των γύρω δρόμων. Αδίστακτοι βασανιστές στα κρατητήρια να αδημονούν να αναμορφώσουν «εθνικά» τους ταραξίες, με ξυλοδαρμούς, ορθοστασία, απομόνωση, ηλεκτροσόκ, εικονικές εκτελέσεις.