Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2022, 4:45:35 πμ
Σάββατο, 03 Δεκεμβρίου 2022 20:32

Οι προπολεμικοί δικηγόροι του Κιλκίς (μέρος Α’)

Συντάκτης: Eidisis.gr

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

«Ο σύγχρονος δικηγόρος δεν είναι πλέον ο δικηγόρος του ΙΘ’ αιώνος, δεν δύναται να ζει εγκεκλεισμένος εις το γραφείον του, θεωρών τους πανδέκτας, ως το Α της επιστήμης του και την Πολιτικήν Δικονομίαν ως το Ω. Δεν μπορεί να ασχολείται αποκλειστικά εις αναδίφησιν των κονισαλέων (σκονισμένων) κωδίκων του παρελθόντος και των φακέλλων ογκωδών δικογραφιών.

Του Νίκου Σιάνα.

Η συνθήκη του Αγίου Στεφάνου μετά τον ρωσοτουρκικό πόλεμο (1877 – 78) και ο ατυχής ελληνοτουρικός πόλεμος του 1897 έθρεψαν την βουλγαρική μεγαλομανία και κάπου εκεί ξεκινά μια τεράστια προπαγάνδα για τον εκβουλγαρισμό των κατοίκων της Μακεδονίας, ιδίως των περιοχών Δράμας, Σερρών και Καστοριάς.

Σάββατο, 03 Δεκεμβρίου 2022 18:36

Με τουριστικό ενδιαφέρον οι ανακοινώσεις του 2022 από το Κιλκίς

Συντάκτης: Eidisis.gr

Γράφει ο Ιωαννίδης Βασίλης, Γεωπόνος.

Το 2022, ήταν μια χρονιά που πρόσθεσε πολλά στην βιοποικιλότητα της Περιφερειακής Ενότητας του Κιλκίς.

Από τα πανέμορφα μονοπάτια, της μεταξύ του Πάικου και των Κρουσσίων περιοχής, μέσα στο 2022, αναδείχθηκαν πολλά φυτικά είδη χλωρίδας, με επιστημονικό και τουριστικό ενδιαφέρον.

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός – συγγραφέας.

Σε μια πρόσφατη δημοσκοπική έρευνα η πλειοψηφία των Ελλήνων, σε υψηλό ποσοστό,  πιστεύει ότι το φαινόμενο της διαφθοράς είναι ευρέως διαδεδομένο στη χώρα. Τελευταία πληθαίνει και ο αριθμός εκείνων που αμφισβητούν το κράτος δικαίου. Έτσι, εκτός από τη δικαιοσύνη πλήττεται και η δημοκρατία, καθώς δημοκρατία δίχως δικαιοσύνη είναι έννοια μισή (Αριστοτέλης).

Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2022 22:53

*Ε.Σ.Υ. - η αναγέννηση

Συντάκτης: Eidisis.gr
Γράφει ο Στέφανος Παραστατίδης.
(Α).
Η υγεία είναι ίσως το σημαντικότερο κοινωνικό αγαθό για τον άνθρωπο. Ευθύνη και αποστολή μίας κυβερνώσας σοσιαλδημοκρατίας είναι η προαγωγή της υγείας, η αντιμετώπιση της ασθένειας και η οικονομική προστασία των ασθενών και των οικογενειών τους από το υγειονομικό κόστος. Σε αυτή τη βάση οργανώθηκαν τα Εθνικά Συστήματα Υγείας στην Ευρώπη μετά τον Β'ΠΠ, ενώ η χώρα μας αποκτά οργανωμένο σύστημα υγείας με το Ν. 1397/1983 «Εθνικό Σύστημα Υγείας».
Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2022 18:29

Από την εποχή των Πολυτεχνείων στην εποχή των Πάτσηδων

Συντάκτης: Κωνσταντινίδης Νίκος

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας.

Βασική αρχή της δημοκρατίας είναι ο διάλογος. Όποιος αρνείται τον διάλογο αρνείται τη δημοκρατία. Αρνείται την αντιπαράθεση και τη  σύγκριση ιδεών. Χωρίς τη σύγκρουση πέτρας με πέτρα δεν θα ανακάλυπτε ο άνθρωπος τη φωτιά και συνακόλουθα και το φως.
Στη χώρα  όπου δεν υπάρχει πραγματική ανεξαρτησία θεσμών, αλλά η εκτελεστική εξουσία ορίζει την ηγεσία της δικαστικής, η απονομή του δικαίου μετατρέπεται, εμμέσως πλην σαφώς, από δικαστικό σε πολιτικό θέμα, με αποτέλεσμα να μένει στο απυρόβλητο το κάθε κυβερνών κόμμα, γιατί έχει την πλειοψηφία σ’ όλες τις κοινοβουλευτικές Επιτροπές: Ανακριτικές, Θεσμών και Διαφάνειας.

Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2022 18:26

Ο Μονοκέφαλος

Συντάκτης: Eidisis.gr

Του Αναστάσιου Αμανατίδη.

Πλαισίωσαν μαζικά τα λάβαρα με τον Μονοκέφαλο Αετό των Ποντιακών Σωματείων του Κιλκίς με τους ευσταλείς και υπομονετικούς ένστολους παραστάτες τους, την εκδήλωση των ‘Αργοναυτών’ του Κιλκίς, για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, αφιερωμένη στην Μεγάλη Καμπάνα του Καρς των Καυκασίων!

Γράφει η Αναστασία Θεοδωρίδου.
Ο Θεσμός της Βιβλιοθήκης ,σαν χώρος φύλαξης και ταξινόμησης αρχειακού και λογοτεχνικού υλικού εμφανίστηκε ήδη από την τρίτη χιλιετία στους πολιτισμούς της Ανατολής, πέρασε από ποικίλες φάσεις στη διάρκεια των αιώνων και επικουρούμενος σήμερα από την υψηλής στάθμης τεχνολογία έχει φτάσει στο ύψιστο σημείο οργάνωσης και κοινωνικής προσφοράς, όπως είναι και η Δημόσια βιβλιοθήκη Κιλκίς.

Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022 09:22

Στα παιδιά του Κιλκίς ξανά η ελληνική σημαία και η ελπίδα. ΑΥΤΟ είναι το Κιλκίς

Συντάκτης: Τερζενίδης Κώστας

Του Κώστα Τερζενίδη.

Με τις ευχές των πιλότων και των ιπτάμενων της Aegean ταξίδεψε για τον παγκόσμιο αγώνα ρομποτικής στον Tallinn της Εσθονίας η ομάδα MICROstudies Robotics του Κιλκίς, εκπροσωπώντας όλη την Ελλάδα.

Τα παιδιά του Κιλκίς πάνε για το Ευρωπαϊκό και το έχουν κερδίσει, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα.

Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2022 23:03

Περί του εορτασμού της μνήμης των πολιούχων του Κιλκίς

Συντάκτης: Eidisis.gr

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Οι Στρωμνιτσιώτες μαζί με τα υπάρχοντά τους διέσωσαν και μετέφεραν στη νέα τους πατρίδα, το Κιλκίς, και τα ιερά τους κειμήλια. Ανάμεσα στα κειμήλια αυτά ξεχώριζαν η μεγάλη εικόνα των Δεκαπέντε Μαρτύρων που σύμφωνα με τον Αριστείδη Λευκίδη είχε φιλοτεχνήσει το 1845 ο αγιογράφος Νικόλαος Χατζημιχαήλ και το λείψανο του δεξιού χεριού του ιερομάρτυρα Πέτρου, τοποθετημένο σε αργυρή θήκη.

Σελίδα 1 από 408