Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2022, 2:21:59 πμ
Παρασκευή, 02 Σεπτεμβρίου 2022 22:05

Η 3η του Σεπτέμβρη, 48 χρόνια μετά

Συντάκτης:

Του Μπάμπη Καραγεωργίου.

Συμπληρώνονται 48 χρόνια από τότε που ο Ανδρέας Παπανδρέου ίδρυσε το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, μια παράταξη που έμελλε να πρωταγωνιστήσει στο πολιτικό σκηνικό, μια παράταξη που έφερε τον εκδημοκρατισμό των θεσμών και της κοινωνίας.

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Όταν η Εύα χρησιμοποίησε ένα μικροσκοπικό φύλλο συκής, για να κρύψει τη γύμνια της από τον χωρίς δεξί πλευρό σύντροφό της, δημιούργησε και λανσάρισε το πρώτο εσώρουχο.
Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Άσπρου ν. Κιλκίς σε πλήρη εγκατάλειψη (φώτο: Κ.Ν. Αθανασιάδης).

Έναν οικοπεδοφάγο τον κρύβουμε μέσα μας …Αυτό είναι το συμπέρασμα που αβίαστα συνάγεται κάθε που κάνω τις διακοπές μου.

Σάββατο, 27 Αυγούστου 2022 18:40

Τα καλοκαιρινά μας πανηγύρια

Συντάκτης:

Του Νίκου Σιάνα.

Ύστερα από δύο χρόνια απουσίας – λόγω κορωνοϊού- τα καλοκαιρινά πανηγύρια επανήλθαν σε όλη την Ελλάδα. Από την Κρήτη έως τον Έβρο την Ήπειρο και την Μακεδονία, αλλά και στα νησιά μας η μεγάλη προσέλευση του κόσμου απέδειξε το πόσο ανάγκη είχε ο κόσμος για συλλογική χαρά, την επιθυμία για αντάμωμα, αλλά και για ένα λαϊκό ξεφάντωμα, με ήχους και χορούς παραδοσιακούς.

Σάββατο, 27 Αυγούστου 2022 17:45

Οι δύο Ελλάδες

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας.

Ζούμε σ' έναν κόσμο διπολικό: Από τη μια ο Βορράς κι από την άλλη ο Νότος, ο πλούσιος  και ο φτωχός,  ο καλός και ο κακός, ο ανατολικός και ο δυτικός, ο αληθινός και ο ψεύτικος.  Ζούμε παράλληλα και σε δύο διαφορετικές Ελλάδες. Στην Ελλάδα της προκοπής και στην Ελλάδα της παρακμής, της δημιουργίας και της απραξίας. Της ευμάρειας και της απόλυτης φτώχειας.

Επιμέλεια Θανάσης Βαφειάδης: Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΦΩΣ στις 23 Αυγούστου 1926.

Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2022 21:11

Ανάγκη περιμετρικού δρόμου στο Κιλκίς

Συντάκτης:

Γράφει ο Αναστάσιος Αμανατίδης, Ιατρός- πρώην Δήμαρχος Κιλκίς.

Είναι γνωστές και καταγεγραμμένες οι αρνητικές τοποθετήσεις μας σχετικά με το κλείσιμο της κεντρικής οδού Βενιζέλου, που αποφάσισαν οι ‘’προοδευτικοί’’ διάδοχοί μας στη δημαρχία (διάδοχοι, ελέω ‘’αμαρτωλού’’ Καποδίστρια!).

Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2022 13:43

Οξεία εκσυγχρονίτιδα…

Συντάκτης:

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, δάσκαλος.

Ο πολιτικός όρος ‘’εκσυγχρονισμός’’ πρωτακούστηκε ως κεντρικό σύνθημα στις εκλογές του 1996 από το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη. Από τότε ακούστηκε κατά κόρον από όλες σχεδόν τις πολιτικές παρατάξεις παραμονές εκλογών. Ακούστηκε επίσης από υποψήφιους Περιφερειάρχες, Δημάρχους κτλ. Από το 1996 πέρασαν 26 χρόνια.

ΤΟΥ ΦΟΡΗ ΠΕΤΑΛΙΔΗ / efxinospontos.gr.

Ο συμβολισμός της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά στο  όρος Μελά στην Ματσούκα, στην Τραπεζούντα του Ευξείνου Πόντου, στην πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας των Κομνηνών, είναι τόσο μεγάλος θρησκευτικά και εθνικά, που μόνον κάποιος που έχει ελλειπή γνώση των όσων συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή, δεν μπορεί να κατανοήσει.