Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024, 9:02:04 μμ
Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2023 08:58

Βασίλειος Αθανασιάδης: Έφυγε ένας μεγάλος αγωνιστής της δημοκρατίας και του πολιτισμού

  “Γιώργος Ιασωνίδης ο μεγαλύτερος αδερφός του πατέρα μου. Μία ολόκληρη Ζωή στους αγώνες στους αγώνες για τη δημοκρατία στους αγώνες για την ελεύθερη σκέψη στους αγώνες για τον ελεύθερο άνθρωπο.

   Μία ολόκληρη Ζωή αφιερωμένη στον ποντιακό θέατρο μουσική. Το ποντιακό θέατρο ήταν ολόκληρη η ζωή του χάριζε το γέλιο ελεύθερα σε όλο τον κόσμο αφιλοκερδώς χωρίς να πάρει ούτε μία δεκάρα.

  Αγάπησε το χωριό όσο τίποτα άλλο πρόσφερε από μικρός στη διοίκηση της ομάδος στη συμμετοχή του σε θεατρικές παραστάσεις τη συμμετοχή του στον πολιτισμό τη συμμετοχή τους σε όποιον είχε ανάγκη.

  Αγαπημένε θείε αξέχαστος θα μείνεις Καλό σου ταξίδι.”

  Λόγια αποχαιρετιστήρια του αγαπητού φίλου Στέλιου Ιασωνίδη, “συναθλητή” στον αγώνα του Πολιτισμού στο Νομό μας, για τον μέγιστο ΠΟΝΤΙΟ, θείο του Γιώργο Ιασωνίδη, που μας άφησε πριν λίγα εικοσιτετράωρα.

   Ήταν άνοιξη του 1979, όταν ξεκινούσα την δραστηριότητά μου στον Πολιτιστικό τομέα, ως γραμματέας του Συλλόγου Ποντίων Πολυκάστρου και Περιχώρων ”Οι Ακρίτες”.

   Από τις πρώτες εκδηλώσεις,πέρα των άλλων ήταν και η πραγματοποίηση θεατρικών παραστάσεων (Ποντιακών) και η δύναμή μας ήταν η συνεργασία με την Ποντιακή σκηνή του ιστορικού σωματείου της “Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης” .

   Θεατρικές παραστάσεις, όπως “Σα κρύα τη λουτρού” του Σίμου Λιανίδη, “Η Νερομάϊσσα” του Νάκου Ευσταθιάδη, και πάρα πολλές άλλες, γνώρισαν ανεπανάληπτη επιτυχία και με τα έσοδα μας έδωσαν τη δυνατότητα να αυξήσουμε τις δραστηριότητες του Συλλόγου μας.

   Εκείνη την περίοδο, γνώρισα υπέροχους ανθρώπους, φλογερούς Πόντιους, λάτρεις του θεάτρου, όπως οι αλησμόνητοι: Ηρακλής Κοκοζίδης, Μιχάλης Κυνηγόπουλος, Σπύρος Αγαθαγγελίδης (Π. Γυναικόκαστρο), Γιώργος Ιασωνίδης (Π. Γυναικόκαστρο), κ.α.

          Δεν υπάρχουν λόγια για να εκθειάσω το μεγαλείο αυτών των ανθρώπων, δυσαναπλήρωτο κενό η απώλεια τους, με τελευταία αυτή του Γιώργου Ιασωνίδη, τον οποίο συνἀντησα για τελευταία φορά σε πολύ μεγάλη ηλικία στις 6 Ιουλίου του 2021, αμέσως μετά την κηδεία ενός άλλου μεγάλου φίλου των “Ἁκριτών” του αλησμόνητου Παύλου Τσαμαντουρίδη.

Αλησμόνητοι φίλοι των “Ακριτών” και της Ποντιακής Παράδοσης

ΓΙΩΡΓΟ ΙΑΣΩΝΙΔΗ, ΣΠΥΡΟ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΙΔΗ, ΠΑΥΛΟ ΤΣΑΜΑΝΤΟΥΡΙΔΗ

Σας ευχαριστούμε για όλα όσα προσφέρατε.

Αιώνια η μνήμη σας και ελαφρύ το χώμα του ΠΑΛΑΙΟΥ ΓΥΝΑΙΚΟΚΑΣΤΡΟΥ που τόσο αγαπήσατε και τώρα σας σκεπάζει.

Αθανασιάδης Βασίλειος          

 Επίτιμος Πρόεδρος "Ακριτών" Πολυκάστρου