Σάββατο, 18 Μαΐου 2024, 3:58:04 μμ
Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2010 14:49

Νίκος Σιάνας : Από τον Καποδίστρια στον Καλλικράτη

Είμαστε ωραίοι εμείς οι Έλληνες, πάσχουμε εδώ και αιώνες από μία αμετροέπεια και αρχαιολαγνεία η οποία στην πράξη δεν έχει καμία σχέση μαζί μας. Ο μέχρι σήμερα νεολληνικός μας βίος δεν πείθει πλέον κανένα, ούτε καν εμάς τους ίδιους. Αν πράγματι είχαμε ως πρότυπα τα έργα και τον βίο των αρχαίων υμών προγόνων, η εικόνα της χώρας μας θα ήταν πολύ διαφορετική, σε όλα τα επίπεδα.


Και αφού λοιπόν έχουμε καταντήσει τη χώρα μας μια απέραντη παραγκούπολη, τις πόλεις, τις κωμοπόλεις και τα χωριά μας ένα απέραντο κιτσαριό πιστά αντίγραφα της τσιμεντούπολης Αθήνας, θυμηθήκαμε έτσι ξαφνικά τον Καλλικράτη για να κάνουμε λένε τη νέα διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας μας.
Ο Καλλικράτης ήταν κορυφαίος αρχιτέκτοντας και δε νομίζω πως θα μπορούσε να αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας έτσι που την καταντήσαμε.
Τώρ γιατί τον θυμήθηκαν οι φωστήρες της μεταπολίτευσης παραμένει ένα μεγάλο ερώτημα, ή μάλλον επιβεβαιώνουν τον ελληνικό κανόνα, πρώτα τα κάνουμε μπάχαλο και μετά προσπαθούμε να συμαζέψουμε τα ασημάζευτα, πρώτα θα κτίσουμε και ύστερα θα κάνουμε τις απαραίτητες υποδομές.
Δείτε τα δημόσια κτίρια της χώρας μας τα σχολεία, έχουν καμία σχέση έστω κατά προσέγγιση με το αρχαιοελληνικό κάλος.
Τον Καποδίστρια τον έφερε το νεοσύστατο ελληνικό κράτος για να βάλει τα θεμέλια του στα πρότυπα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Δεν άρεσε σε κάποιους και τον έστειλαν στον άλλο κόσμο.
Τώρα γιατί εμείς οι σύγχρονοι δανειζόμαστε το όνομα του Καλλικράτη αυτό δεν το γνωρίζω, εάν ζούσε σήμερα ο Καλλικράτης και έβλεπε τα κατορθώματα μας φοβάμε δεν θα μας “δάνειζε” ούτε το όνομά του.
Για να τον καλοπιάσουμε όμως και να κερδίσουμ και λίγη από την χαμένη μας αξιοπρέπεια -όπως λέει και ο πρωθυπουργός της χώρας- ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στην ιστορία για να μάθουμε και όσοι δεν γνωρίζουν τον σπουδίαο αρχαίο πρόγονό τους. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο (βίος Περικλέους) ο Καλλικράτης συνεργάστηκε με τον Ικτίνο στην οικοδομία του Παρθενώνα (7447-438 π.Χ.). Η σχέση του όμως με τον Ικτίνο και ο βαθμός συνεργασίας των δύο αρχιτεκτώνων παραμένει ασαφής. Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, ο Καλλικράτης είχε αναλάβεικ την εκτέλεση του έργου από τεχνικής πλευράς, και ο Ικτίνος είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια των εργασιών. Κατά τον Πλούταρχο ο Καλλικράτης είχε αναλάβει ως εργολάβος την κατασκευή του νοτίου σκέλους των μακρών τειχών το οποίο εξασφάλιζε την επικοινωνία μεταξύ Αθήνας και Πειραιά.
Το κύριο όμως έργο του Καλλικράτη, στο οποίο μπορούμε να διακρίνουμε τη συμβολή του, είναι ο ναός της Αθηνάς Νίκης στο δυτικό άκρο της Ακρόπολης -και αυτό γιατί το μνημείο σώθηκε σχεδόν στο σύνολό του. Στον Καλλικράτη αποδόθηκε και η κατασκευή του ιωνικού αμφιπρόστυλου ναού στον Ιλισό. Επίσης σύμφωνα με επιγραφικά κείμενα ο Καλλικράτης εργάστηκε στην επισκευή των τειχών της Ακρόπολης και των περιφερειακών τειχών της Αθήνας.
Τέλος μια πολύ προωθημένη θεωρία χαρακτηρίζει τον Καλλικράτη αρχιτέκτονα μιας συντηριτικής ομάδας πολιτικών της Αθήνας, σε αντίθεση προς τον Μνησικλή, τον οποίο συνέδεουν με την προοδευτική ομάδα του Περικλή.
Για τον ονομαστό Αθηναίο αρχιτέκτονα δεν γνωρίζουμε πότε γεννήθηκε ούτε και πότε πέθανε. Αλλά και για την οικογένεια του και την μόρφωσή του δεν υπάρχουν πληροφορίες.
Εμείς ως απόγονοι του ας ευχηθούμε ο “δανεισμός” του ονόματός του, σ’ αυτήν την διοικητική αναδιαρθρωση της χώρας, να συμβάλλει τα μέγιστα.