Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 11:23:30 πμ
Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2009 05:43

Νίκος Σιάνας : Η πρώτη μάχη της Επαναστάσεως

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης πέρασε τον Προύθο ποταμό με τη μικρή του συνοδεία στις 22 Φεβρουαρίου 1821, την προηγουμενη ημέρα, 21 Φεβρουαρίου, είχε γίνει στο Γαλάτσι η πρώτη ένοπλη σύγκρουση Ελλήνων και Τούρκων. Σύμφωνα με τις μυστικές διαταγές του Υψηλάντη ο Έλληνας στρατιωτικός Βασίλειος Καραβιας -που ασκούσε με μικρή δύναμη αστυνομικά καθήκοντα- διαθέτοντας τότε περίπου 150 ένοπλους Έλληνες και δύο κανόνια, παρουσιάσθηκε στην κατοικία του Τούρκου συνεδέλφου του και του ζήτησε να παραδώσει τα όπλα και να φύγει από το Γαλάτσι. Εκείνος αρνήθηκε και σκότωσαν τον Έλληνα σημαιοφόρο. Ακολούθησε πεισματώδης μάχη που κράτησε εννέα ώρες και κατέληξε σε νίκη των Ελλήνων.


Στη μάχη αυτή, πρώτη της Ελληνικής Επανάστασης, οι Έλληνες πολέμησαν με ορμή και αποφασιστικότητα.
Στις 24 Φεβρουαρίου 1821 ο Υψηλάντης κυκλοφόρησε την περίφημη προκήρυξη του “ΜΑΧΟΥ ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΣ’ που καλούσε το Έθνος σε απελευθερωτική επανάσταση.
Η  προκήρυξη μεταξύ άλλων έλεγε “...η Πατρίς θέλει ανταμείψει τα ευπειθή και γνήσια της τέκνα με τα βραβεία της δόξης και τιμής, τα δε απειθή και κωφεύοντα εις την τωρινήν της πρόσκλησιν θέλει αποκηρύξει ως νόθα, και θέλει παραδώσει τα ονόματα των ως άλλων προδοτών, εις τον αναθεματισμόν και κατάραν των μεταγενεστέρων.
Ας καλέσω μεν λοιπόν εκ νέου, ω ανδρείοι και μεγαλόψυχοι Έλληνες, την ελευθερία εις την κλασικήν γην της Ελλάδος! Εις τα όπλα λοιπόν, φίλοι, η πατρίς μας προσκαλεί την 24 Φεβρουαρίου 1821 εις το Γενικόν Στρατόπεδον του Ιασίου” Αλ. Υψηλάντης
Την ίδια ημέρα που κήρυξε την επανάσταση και πιθανώτατα προτού κυκλοφορήσει τη Γενική Προκήρυξη ο Υψηλάντης απευθύνθηκε με επιστολή προς το Ρώσο αυτοκράτορα, υποβάλλοντας την παραίτησή του από τη στρατιωτική υπηρεσία της Ρωσίας αναγγέλοντας την Ελληνική Επανάσταση και ζητώντας “την ισχυράν αυτού αρωγήν υπέρ των ομοθρήσκων λαών και της δικαιοσύνης”.
Ο Υψηλάντης, εξαντλώντας τις δυνατότητες που του παρείχαν το όνομά του και η θέση του ως τότε στη Ρωσική υπηρεσία, χρησιμοποίσε το ρωσικό διπλωματικό ταχυδρομείο και για την εξυπηρέτηση της Επαναστάσεως. Μαζί με τη Γενική Προκήρυξη έστειλε και έξι επιστολές που απευθυνόταν στους εφόρους της Εταιρείας Κωνσταντινουπόλεως και Πατρών, στον Παναγιώτη Σέκερη, στον Χριστόφορο Περραιβό, στον γραμματέα του Πατριάρχη και στον Γρηγόριο Δικαίο, και προσκαλούσε τον Ρώσο πρεσβευτή να φροντίσει για την άμεση επίδόσή τους.
Κύρια μέριμνα του Υψηλάντη στο Ιάσιο ήταν η οργάνωση στρατού, κάτι που ήταν όμως πολύ δύσκολο, έλλειπαν τα άξια στελέχοι, αλλά και τα οικονομικά μέσα. Αντίθετα, εξαιρετικά ικανοποιητική ήταν η προσέλευση εθελοντών, τις πρώτες ημέρες είχε συγκεντρωθεί μαζί και με τη φρουρά του Σούτσου, στρατιωτική δύναμη 2000 ανδρών περίπου, ανάμεσά τους Σέρβοι, Βούλγαροι, Μαυροβούνιοι και αργότερα προστέθηκαν και λίγοι Μολδαβοί.
Η Επανάσταση στη Μολδαβία και στη Βλαχία από τον Αλ. Υψηλάντη αποτελεί τον πρόλογο της μεγάλης Ελληνικής Επανάστασης και συνέβαλε ουσιαστικά στην εδραίωση της στην Ελλάδα. Η έναρξη έγινε στις 24 Φεβρουαρίου 1821 στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας Ιάσιο από τον Υψηλάντη που πίστεψε στην συμπαράσταση της Ρωσίας και στην ταυτόχρονη εξέγερση των Σέρβων. Οι ελπίδες του όμως γρήγορα διαψεύσθηκαν. Όχι μόνο δεν πραγματοποιήθηκε η επανάσταση των Σέρβων και η Ρωσική βοήθεια, αλλά αποδοκιμάσθηκε κιόλας ο ίδιος και το κίνημα τους από τον Ρώσο αυτοκράτορα, με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθεί σύντομα από αρκετούς συνεργάτες του. Ο αγώνας κρίθηκε οριστηκά μετά την καταστροφή στο Δραγατσάνι, όπου ο αγωνίσθηκε ηρωικά και θυσιάσθηκε ο Ιερός Λόχος. Η αντίσταση όμως συνεχίσθηκε για αρκετούς ακόμη μήνες και δόθηκαν ηρωικές μάχες ιδίως στο Σκουλένι και στη μονή Σέκου όπου οι οπλαρχηγοί Γεωργάκης Ολύμπιος και Γιάννης Φαρμάκης πολέμησαν με υπεράνθρωπο ηρωισμό και έγραψαν από τις ενδοξότερες σελίδες της Ελληνικής Επανάστασης.
Συνεχίζεται
Βιβλιογραφία: Ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Εκδοτική Αθηνών Α.Ε.