Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 7:49:23 πμ
Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2009 04:17

Παγκόσμια ημέρα για τα ΑμεΑ Σχεδιασμός για όλους, προσβασιμότητα παντού.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για τα ΑμεΑ, 3 Δεκεμβρίου κάθε έτους, ο Παύλος Πασσαλίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Με την υπ’ αριθμ. 29/1993 απόφαση της αρμόδιας για τα θέματα αυτά της επιτροπής του ΟΗΕ, έγινε το πρώτο βήμα για την αναγνώριση, το σεβασμό και την ισότιμη συμμετοχή των ΑμεΑ στην κοινωνία. Μία κοινωνία που έως τότε είχε αποκλείσει τα άτομα αυτά από όλες τις εκφάνσεις και τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής.
Η 3η Δεκεμβρίου από τότε συμβολίζει την ημέρα ενδυνάμωσης των διεκδικήσεων των ατόμων με αναπηρία για την πλήρη αποδοχή τους ως πολιτών με ίσα κοινωνικά και άλλα δικαιώματα καθώς επίσης και την αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς όλης την κοινωνίας ω προς τα άτομα με ειδικές δεξιότητες και ιδιαιτερότητες.
Είναι λυπηρό να βλέπει κανείς την άθλια συμπεριφορά ορισμένων, ευτυχώς ενός μικρού αριθμού πολιτών που δεν σέβονται πρώτα τον εαυτό τους, απέναντι σε άτομα με αναπηρία (λ.χ. το παράνομο παρκάρισμα σε σημεία πεζοδρομίων όπου υπάρχει ειδική μέριμνα για τη διέλευση αναπήρων, η μη  τοποθέτηση κατάλληλης ράμπας σε υπηρεσίες και δημόσια κτίρια, η μη ταχύτατη εξυπηρέτηση ΑμεΑ σε συναλλαγές τους με τη δημόσια διοίκηση και τις τράπεζες κ.α.) φαινόμενα που αν μη τι άλλο δεν τιμούν την κοινωνία στο σύνολό της.
Πραγματικότητα και προοπτικές στο Κιλκίς.
Οι αρχές του «Σχεδιασμός για όλους» αποτελεί για εμάς τον οδηγό των θέσεων και του προγράμματός μας. Κλειδί για την ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία αποτελεί η προσβασιμότητα του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, των υποδομών και υπηρεσιών τόσο των συμβατικών όσο και των ηλεκτρονικών.
Στον τομέα των υποδομών στέγασης και εργαστηρίων έγιναν σημαντικά βήματα για τα ΑμεΑ στο Κιλκίς. Το ειδικό σχολείο, το Κ.Κ.Σ., το ΕΕΕΕΚ,  το ΚΔΑΥ αποτελούν οργανωμένες μονάδες στήριξης της εκπαίδευσης και κατάρτισης για τα ΑμεΑ.
Οι δεξιότητες που απέκτησαν τα παιδιά είναι σημαντικές και εν πολλοίς, επαγγελματικές. Έχουμε πλέον τεχνίτες σ’ όλα σχεδόν τα είδη της χειροτεχνίας. Εκτιμούμε ότι είναι ώριμα πλέον τα πράγματα με τη συνεργασία φορέων αλλά με βάση των εθελοντισμό, να οργανωθεί και λειτουργήσει βιώσιμο το «Προστατευμένο Παραγωγικό εργαστήριο» με οικονομικά ωφέλει για τα ΑμεΑ. Θεωρούμε ότι μόνο έτσι θα φτάσουμε  σε ολοκληρωμένη προσπάθεια ενσωμάτωσης στην κοινωνία, των συνανθρώπων μας με ειδικές ανάγκες, αλλά και δεξιότητες. Μόνο έτσι θα προσεγγίσουμε το στόχο της «αειφόρου κοινωνίας».