Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, 7:30:47 μμ
Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2021 21:40

Στην ψηφιακή εποχή το Επιμελητήριο Κιλκίς μέσω του Ταμείου Συνοχής

To Επιμελητήριο Κιλκίς είναι Ν.Π.Δ.Δ. (μη χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό), ιδρύθηκε το 1981. Αποτελεί οικονομικά ανεξάρτητο φορέα, αυτοτελή και αυτοδιοικούμενο οργανισμό, με μέλη τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική ή μεταποιητική δραστηριότητα μέσα στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς.


«Οι δραστηριότητες του Επιμελητηρίου Κιλκίς δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα και αποσκοπούν στην προστασία και ανάπτυξη του Εμπορίου, της Μεταποίησης, των Ελευθέρων Επαγγελμάτων, των Εξαγωγών και κάθε κλάδου της οικονομίας, που υπάγονται στην αρμοδιότητά του, σύμφωνα με τα συμφέροντα και τους στόχους της εθνικής οικονομίας», τονίζει στις ΕΙΔΗΣΕΙΣ ο πρόεδρος του μεγαλύτερου φορέα του νομού, Χρήστος Χατζημλάδης.
Παρέχει προς την Πολιτεία τεκμηριωμένες εισηγήσεις για κάθε οικονομικό θέμα με γνώμονα πάντοτε την τοπική οικονομική ανάπτυξη και την εξυπηρέτηση του γενικότερου συμφέροντος της εθνικής οικονομίας.
Στα μέλη του και σε κάθε ενδιαφερόμενο παρέχει γνωμοδοτικές εισηγήσεις και πληροφορίες για κάθε οικονομικό θέμα, καθώς και υποστήριξη της δραστηριότητας των μελών του. Βασική δραστηριότητα του Επιμελητηρίου, αποτελεί και η υποστήριξη και ανάπτυξη της λειτουργίας του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.Μη.) και της ΥΜΣ, αποσκοπώντας στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσίας προς τα μέλη, αλλά και προς την Πολιτεία και την εθνική οικονομική ανάπτυξη».
Το Επιμελητήριο Κιλκίς ως μη επιχορηγούμενος από τη Γενική Κυβέρνηση φορέας αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες των χρηματοδοτικών εργαλείων – προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο και στοχεύει στην υποστήριξη των τοπικών επιχειρήσεων. Αν και μικρός περιφερειακός φορέας έχει πετύχει τη συμμετοχή σε έργα μεγάλου βεληνεκούς και συνεργασίες με Ευρωπαϊκούς φορείς μεγάλης εμβέλειας (Ευρωπαϊκά Επιμελητήρια, Ευρωπαϊκούς Ερευνητικούς, πανεπιστημιακούς και περιφερειακούς φορείς).
Στόχος των δράσεων είναι η παραγωγή εργαλείων για την υποστήριξη της αναπτυξιακής πορείας των επιχειρήσεων, την εξωστρέφειά τους, την καινοτομία, την τεχνογνωσία, τη δικτύωση, την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.
Η υπεύθυνη των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Επιμελητηρίου, Μαρία Καλογερίδου, μας παρουσιάζει τα έργα που υλοποιεί ο φορέας:
1. «Ανάπτυξη / Αναβάθμιση των Πληροφοριακών Συστημάτων του Επιμελητηρίου ΚΙΛΚΙΣ» που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας του Ταμείου Συνοχής.
Αντικείμενο του έργου είναι η αναβάθμιση της ψηφιακής υποδομής του Επιμελητηρίου Κιλκίς, η υποδοχή και εξυπηρέτηση αιτημάτων των επιχειρήσεων (one stop shop), η παροχή εξειδικευμένης επιχειρηματικής πληροφόρησης και συμβουλών.
Σκοπός του έργου είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η βελτιστοποίηση της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρει το Επιμελητήριο Κιλκίς στις επιχειρήσεις, με αμφίδρομη επικοινωνία και δημιουργία ενός δικτύου υπηρεσιών υποστήριξης και πληροφόρησης των επιχειρήσεων. Θα παρέχει το Επιμελητήριο το μηχανισμό διαχείρισης, δημοσιοποίησης επιχειρηματικής πληροφορίας και προβολής αυτών, ενώ παράλληλα τα μέλη του θα έχουν την δυνατότητα απομακρυσμένων υπηρεσιών, με άμεση και αμφίδρομη επικοινωνία.
Θα αναπτυχθούν εργαλεία ενίσχυσης των μελών-επιχειρήσεων, αξιοποιώντας σύγχρονες ολοκληρωμένες επιχειρησιακές/ οργανωτικές λύσεις (όπως συστήματα μέσω cloud), στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).
Το έργο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε υφιστάμενα συστήματα για τα οποία η λειτουργικότητα και η αξιοποίηση είναι εξασφαλισμένη. Με την έναρξη του η δομή μπορεί αμέσως να εξυπηρετεί τους ωφελούμενους, χωρίς να απαιτούνται επιπλέον ενέργειες έτσι ώστε η υπηρεσία να θεωρείται λειτουργική. Τα υπόλοιπα συστήματα θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά, λαμβάνοντας υπόψη σαν βασικό παράγοντα, τη διασφάλιση της ποιότητας συνεργασίας μεταξύ των υφιστάμενων υπηρεσιών και δομών με τα νέα, συμπληρωματικά.
Για τα άτομα με αναπηρία, η προσβασιμότητα των υποδομών, υπηρεσιών και αγαθών αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αυτονομία και την ισότιμη συμμετοχή τους στα κοινωνικό-οικονομικά δρώμενα. Η έννοια της ηλεκτρονικής προσβασιμότητας αφορά τη δυνατότητα αξιοποίησης των συστημάτων πληροφορικής και της ηλεκτρονικής πληροφορίας σε οποιαδήποτε μορφή της από όλους, συμπεριλαμβανομένων των ΑμεΑ και των ηλικιωμένων. Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες θα πρέπει εκ κατασκευής να εμπεριέχουν όλα εκείνα τα δομικά συστατικά που τις καθιστούν προσβάσιμες και εύχρηστες για «όλους» (το μεγαλύτερο δυνατό σύνολο) ανεξαιρέτως τους πολίτες, χωρίς αποκλεισμούς. Όπως είναι κατανοητό, το εν λόγω έργο αφορά σε υλοποίηση έργου σε ηλεκτρονικό περιβάλλον και ως εκ τούτου θα συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας και τους κανόνες ασφαλείας για όλες τις κατηγορίες ΑμεΑ που αφορούν σε αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία.
Με την υλοποίηση της πράξης, όλα τα συστήματα που θα δημιουργηθούν, είτε αναβάθμιση υφιστάμενων, είτε δημιουργία νέων για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων, θα συμβάλουν στη δραστική μείωση κατανάλωσης εντύπων και άρα χαρτιού, μείωση απορριμμάτων, ακόμη και επικίνδυνων για το περιβάλλον (μελανοταινίες), με αποτέλεσμα να περιορίζει τον κύκλο αυτό και να βοηθά αποτελεσματικά στην προστασία του περιβάλλοντος και στον περιορισμό του ενεργειακού αποτυπώματος του Επιμελητηρίου Κιλκίς.
Το έργο είναι αναγκαίο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Επιμελητηρίου Κιλκίς, ώστε να αποκτήσει την απαιτούμενη τεχνολογική επάρκεια για την επιτυχή και αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις. Τεκμηρίωση και ανάπτυξη των απαραίτητων εφαρμογών προκειμένου να αναβαθμιστούν τα συστήματα του Επιμελητηρίου Κιλκίς και οι υπηρεσίες του προς τις επιχειρήσεις.
Η πράξη είναι καινοτόμα για δύο κυρίως λόγους που στηρίζονται στο γεγονός ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Επιμελητηρίου περιλαμβάνει την αναβάθμιση των συστημάτων σε cloud, την αναβάθμιση του portal και άλλων εφαρμογών για την κατάλληλη πλοήγηση και χρήση τους μέσω smartphones / tablets, τη δημιουργία ηλεκτρονικών εφαρμογών για την αναγκαία στην εποχή μας απομακρυσμένη εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων, καθώς και πρόσθετες εφαρμογές ενημέρωσης και διοικητικής τους εξυπηρέτησης.
Οι Ωφελούμενοι της πράξης είναι όλες οι επιχειρήσεις και τα στελέχη τους που βρίσκονται στη δικαιοδοσία του Επιμελητηρίου Κιλκίς. Μερικά από τα αναμενόμενα οφέλη (τα κυριότερα είναι):
Η μείωση του χρόνου απόκρισης του Επιμελητηρίου
Η μείωση της γραφειοκρατίας
Η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών
Η ενίσχυση της διαφάνειας
Η διασφάλιση της επιχειρηματικής συνέχειας του Επιμελητηρίου
Η προσφορά καινοτόμων ηλεκτρονικών υπηρεσιών One stop shop
Η ενίσχυση της επιχειρηματικής πληροφόρησης.
2. BRENDA -Digital Gastronomy Roots, ένα καινοτόμο έργο που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ»
Το σύστημα Brenda είναι ένα καινοτόμο παιχνίδι σοβαρού σκοπού (serious game) το οποίο υλοποιείται μέσω μιας εφαρμογής που συνδυάζει την ιστορική και γαστρονομική εξερεύνηση της περιοχής του νομού Κιλκίς μέσω της ανάπτυξης μιας παιγνιδικής εμπειρίας. Η συνολική εμπειρία είναι σχεδιασμένη ώστε να παρέχει στον επισκέπτη έναν οργανωμένο και διασκεδαστικό τρόπο για να γνωρίσει σημαντικά στοιχεία που συνθέτουν την ταυτότητα του τόπου όπως η ιστορία, ο πολιτισμός, η φυσική ομορφιά και η τοπική γαστρονομία, καθώς επίσης και να διασυνδεθεί με συνεργαζόμενες επιχειρήσεις όπου μπορεί να δοκιμάσει τα τοπικά προϊόντα και τις γεύσεις και να μάθει περισσότερα για αυτά από τους δημιουργούς τους που έμπρακτα συντελούν στη διατήρηση της ντόπιας γαστρονομικής παράδοσης.
Η υλοποίηση του όλου συστήματος γίνεται μέσω του Έργου με τίτλο «BRENDA- Digital Gastronomy Routes» και ακρωνύμιο «ΒΡΕΝΤΑ» το οποίο εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) 2014-2020, και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης - ΕΤΠΑ) και Εθνικούς Πόρους.
Το έργο «CREATING EMPLOYMENT OPPORTUNITIES OF YOUNG GRADUATES IN THE CB AREA» με ακρωνύμιο “EMPLOYOUTH” στο πλαίσιο του INTERREG IPA CROSS- BORDER COOPERATION PROGRAMME GREECE 2014- 2020.
Βρίσκεται πλέον λίγο πριν την ολοκλήρωση του, στόχευε στην καλλιέργεια και επώαση επιχειρηματικών ιδεών. Με τον διαγωνισμό επιχειρηματικών ιδεών που διενεργήθηκε, επελέγησαν 20 νέοι επιστήμονες με τις επιχειρηματικές του ιδέες που υποστηρίχθηκαν με εκπαιδευτικούς κύκλους μαθηματων, εξειδικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη, μεταφορά τεχνογνωσίας: Επιχειρηματικά παραδείγματα, Study visits, δράσεις δικτύωσης με στόχο την εξέλιξη της επιχειρηματικού τους πλάνου. Σύντομα με διαγωνισμό θα ανακηρυχθεί η ιδέα που θα προωθηθεί σε χρηματοδοτικούς οργανισμούς.
Το έργο Co CREATE, “SETTING UP A NETWORK OF COMPETITIVE MED CLUSTERS WITH THE CONTRIBUTION OF CREATIVE INDUSTRIES” (CO CREATE), στο πλαίσιο του Προγράμματος INTERREG MED MED, που πρόσφατα έχει ολοκληρωθεί.
Το Επιμελητήριο Κιλκίς συμμετείχε στο Co-Create / INTERREG MED με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και επιχειρηματικών δικτύων προερχόμενα από παραδοσιακούς κλάδους (έπιπλο, μηχανήματα, κατασκευές) με τη συμβολή του δημιουργικού κλάδου για τον προσδιορισμό νέων προϊόντων και υπηρεσιών χρησιμοποιώντας εργαλεία και μεθοδολογίες (design thinking, τεχνικές παιχνιδοποίησης κτλ) που υποστηρίζουν τις διαδικασίες ανταλλαγής και αλληλεπίδρασης ιδεών (cross fertilisation) μεταξύ τους.EE PROGRAMMA