Εδώ και χρόνια προσπαθούμε και καταφέραμε να ψαλιδίσουμε έως να
μηδενίσουμε τις ελπίδες των νέων για το μέλλον για απασχόληση πέραν των
επτακοσίων ευρώ και απελευθέρωση για άλλες δραστηριότητες για την
δημιουργία μιας άλλης κοινωνίας σπάζοντας τον γυάλινο κόσμο που
τραγουδάμε επί σειρά ετών. Ταμπουρωθήκαμε πίσω από συμβιβασμούς και
ωχαδελφισμούς και οδηγήσαμε την νεολαία σε έκρηξη ως αφετηρία για
ανάλογη πανευρωπαϊκή αντίδραση όμοια με τον Μάη του 68 στο Παρίσι.
Πίστεψα στο σύνθημα του τίτλου ως ξεχωριστό από τα πολλά που βρίσκαμε ως σοσιαλιστές την πρώτη μεταπολιτευτική δεκαετία και πείθαμε τους νέους και όλο τον λαό να μας ακολουθήσει.
Δημιουργήσαμε θεσμούς μοναδικούς για θετική πορεία στην σιγουριά των λαϊκών στρωμάτων. Στην μετέπειτα πορεία κάναμε λάθη στην εφαρμογή εργασιακών και ασφαλιστικών θεμάτων εκκινούμενων βέβαια από οδηγίες της καπιταλιστικής Ευρώπης στο περιβάλλον της παγκοσμιοποίησης ως ελαφρυντικών για την αναποτελεσματικότητα στην σιγουριά του εκάστοτε παρόντος των Ελλήνων.
Σε αυτό το κοινωνικό περιβάλλον ήλθαν οι νεοφιλελεύθεροι που υπερέβησαν όλα τα όρια με αποτέλεσμα να οδηγήσουμε την νεολαία και όλη την κοινωνία στα τάρταρα της ανασφάλειας χωρίς το ελαφρυντικό της οικονομικής κρίσης που από τις ενέργειες των εκφραστών του καπιταλιστικού συστήματος και του νεοφιλελευθερισμού να σβήνει κάθε αχτίδα ελπίδας.
Για την αναζωπύρωση της ελπίδας για το μέλλον θέλω να ξαναπιστέψω στο σύνθημα βλέποντάς το με τα μάτια της νεολαίας που οι συνήλικές μου πλήρεις συμβιβασμών δεν τολμούμε να πούμε και όχι να πιστέψουμε.
Εμείς οι σοσιαλιστές πρέπει να υπογράψουμε σειρά συμβολαίων με την νέα γενιά και τους μεγαλύτερους για να μη μπορούμε να ξεχάσουμε ούτε να παραβιάσουμε όπως τις προφορικές στην ρύμη του λόγου ακαταλαβίστικες πολλές φορές απόψεις.
Ως πρώτο συμβόλαιο που πρέπει να υπογράψουμε με τους νέους είναι η σύνδεση σπουδών με την απασχόληση δηλαδή να βγάζουμε επιστήμονες ή επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων όσους κατ’ έτος θα χρειαστούμε ως χώρα και αυτό θα προβλέπεται από τις εισαγωγικές εξετάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες της παγκοσμιοποίησης και της οικονομικής κρίσης.
Ως δεύτερο συμβόλαιο που πρέπει να υπογράψουμε με τους νέους είναι η επαναφορά του ΑΣΕΠ στο αντιρουσφετολογικό και αντιπελατειακό πνεύμα της προηγούμενης δεκαετίας γιατί η εισαγωγή της προφορικής συνέντευξης από την Νέα Δημοκρατία προσέβαλλε τις νέες, τους νέους και τις οικογένειές τους και συνέβαλλε τα μέγιστα στην έκρηξη της νεολαίας και το σβήσιμο κάθε αναλαμπής ελπίδας. Σε παράγραφο του συμβολαίου πρέπει να αναφέρεται ρητά και με ευκρίνεια ότι θα καταπνίγεται κάθε τάση ή ενέργεια παραγόντων της δημόσιας ζωής πολιτικών κύρια που οδηγεί σε πελατειακές ή ρουσφετολογικές σχέσεις χωρίς νεκρό χρόνο για να έχουμε άλλοθι ότι εφαρμόσαμε νόμους της Νέας Δημοκρατίας.
Στο συμβόλαιο πάταξης της παραπαιδείας όρους του πρέπει να αποτελούν συγκεκριμένες και άμεσες ενέργειες που δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε στο παρελθόν χωρίς φόβους και για συγκρούσεις ακόμη με κατεστημένα που κατάντησαν τις σπουδές απαγορευτικές για τα παιδιά μεγάλης και συνεχώς διογκούμενης μερίδας των ελληνικών οικογενειών.
Στην δια συμβολαίου δέσμευση να αγωνιστούμε στην αλλαγή της συμπεριφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μη εκδίδει οδηγίες για ιδιωτικά πανεπιστήμια και αναγνώριση των κολεγίων. Ας πορευτούμε δρόμο υπογραφής πανευρωπαϊκού συμβολαίου με την νεολαία.
Τα μηνύματα των νέων έχουν ένα παραλήπτη τους πολιτικούς και όχι πολλούς απευθείας ή συνημμένα. Αν οι πολιτικοί δεν κατανοήσουν το μήνυμα των νέων διαχέοντας το εκ του πονηρού προς όλους το υποβαθμίζουν έως το ξευτελίζουν για να ανακυκλώνουν την κατάσταση και να μένουμε στα ίδια σαράντα χρόνια.
Οι πολιτικοί έχουν την τάση ρουσφετιού κάτι που δεν σημαίνει ότι οι πολίτες δεν έχουν στο πετσί τους αυτή την τάση που τόσο προσβάλει τους ανθρώπους και που δεν παύω να χαρακτηρίζω γάγκραινα της ελληνικής κοινωνίας από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ογδόντα.
Οι πολιτικοί ήταν που είχαν την Ολυμπιακή και έβαλαν χέρι όλες της δημόσιες επιχειρήσεις για να κάνουν κανένα ρουσφέτι στο πνεύμα των κατά καιρούς προγραμμάτων ιδιωτικοποιήσεων.
Όλοι γνωρίζουν την προ πεντηκονταετίας ρήση του Γέρου του Δημοκρατίας ότι όταν κάνεις ένα ρουσφέτι άμεσα αποκτάς εννέα εχθρούς.
Για τα προηγούμενα και όλα τα συμβόλαια που πρέπει να υπογράψουμε με τον λαό και την νεολαία ιδιαίτερα πρέπει να αναφέρονται ασφαλιστικές δικλείδες αποφυγής του ρουσφετιού ή της παράκαμψης που από κάποιους λέγεται.
Ελπίζω να επανέλθει η ελπίδα στους νέους και όλους τους ανθρώπους με τα συμβόλαια που θα υπογράψουμε τώρα και θα υλοποιήσουμε μετά ευλαβικά χωρίς παρεκκλίσεις χωρίς ασάφειες χωρίς παρερμηνείες χωρίς μεταβατικούς χρόνους. Οι προβεβλημένοι μας πρέπει να αποτελούν εγγύηση για να πιστέψει ο λαός ότι είμαστε αποφασισμένοι.
Με την επαναφορά της ελπίδας των ανθρώπων και την αλλαγή της νοοτροπίας των πολιτικών θα επέλθει και η σιγουριά για το παρόν, το εκάστοτε παρόν του μέλλοντος.
Πέμπτη, 08 Ιανουαρίου 2009 10:36