Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021, 10:58:51 πμ
etpa
Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2010 21:23

Χρήστος Γκαντίδης : Για την αποφυγή πυρκαγιάς κατά την περίοδο των εορτών

Συντάκτης:
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ  ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ
- ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ πάντα φωτιστικά και διακοσμητικά προϊόντα που φέρουν ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ καταλληλότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- ΕΠΙΘΕΩΡΕΙΤΕ τουλάχιστον μια φορά το χρόνο τα χριστουγεννιάτικα φωτιστικά σας για διαρροές, κοψίματα, ή καμένες λάμπες καθώς και το φις για καλή προσαρμογή με την πρίζα για την αποφυγή σπινθηρισμών.

- Ακολουθείτε πιστά τις ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ του κατασκευαστή για την τοποθέτηση των φωτιστικών, καθώς κάποια είναι κατασκευασμένα για ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ή ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ, αλλά ΟΧΙ και για τα δύο.
- Αν σκοπεύετε να στολίσετε με φωτιστικά και ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ του σπιτιού σας, να το κάνετε πάντα κατά τη διάρκεια της μέρας για να μπορείτε να βλέπετε τυχόν φθορές στις καλωδιώσεις ή υγρασία που μπορεί να έχει εισχωρήσει στις επαφές. Αν έχουν επαφή με μεταλλικά αντικείμενα μην τα ανάψετε, μέχρι να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος και λειτουργούν κανονικά.
- ΕΛΕΓΞΤΕ τα volt των φωτιστικών με αυτά της πρίζας καθώς και σημάνσεις του ΕΛΟΤ για «Βεβαίωση Ελέγχου» από αρμόδιο εργαστήριο.
- Μην αφήνετε τα φωτιστικά να ακουμπούν σε υλικά που πιάνουν εύκολα φωτιά όπως χαρτιά ή υφάσματα κ.α.
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ
- Το χριστουγεννιάτικο δέντρο ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΤΕ το κάπου που να σας ικανοποιεί σαν θέση, αλλά ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να απέχει τουλάχιστον ένα (1) μέτρο από το τζάκι ή άλλες εστίες και να έχει και την απαιτούμενη «ασφάλεια» σε ότι αφορά την στήριξη του και να μην είναι σε επαφή με άλλα αντικείμενα του χώρου σας ή να φράσει εξόδους του σπιτιού.
- Εάν αγοράσετε «τεχνητό» δέντρο, ΒΕΒΑΙΩΘΕΙΤΕ πως φέρει πιστοποίηση ότι είναι κατασκευασμένο από βραδυφλεγή υλικά.
- Αν στολίσετε «φυσικό» δέντρο ΠΡΟΣΕΞΤΕ να μην είναι ξεραμένο και προσπαθήστε να το διατηρείτε υγρό με συχνό πότισμα.
- Τα παιδιά μαγεύονται από το χριστουγεννιάτικο δέντρο και δεν θα πρέπει ποτέ να τα αφήνετε να παίζουν ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ κάτω από αυτό. Αναπτήρες, σπίρτα, καλώδια, πρίζες και φωτάκια θα πρέπει ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ προσεγγίσιμα από τα παιδιά. Για να αποφύγετε ανατροπές ή τραυματισμούς, ΜΠΟΡΕΙΤΕ να κόψετε τα χαμηλότερα κλαδιά ή να το στερεώσετε στο ταβάνι με πετονιά.
- ΑΠΟΣΥΝΔΕΕΤΕ ΠΑΝΤΑ τα φωτιστικά του χριστουγεννιάτικου δέντρου προτού φύγετε από το σπίτι ή πριν πάτε για ύπνο.
ΚΕΡΙΑ
- Αν ανάβετε κεριά στο χώρο σας, πρέπει πάντα να τα τοποθετείτε σε ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΒΑΣΕΙΣ (όχι πλαστικά ή άλλα εύφλεκτα υλικά), να τα έχετε ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ από κουρτίνες και ποτέ μην τα αφήνετε αναμμένα όταν φεύγετε. Κράτησε τα ΜΑΚΡΙΑ από χώρους που μπορεί να υπάρξει «ρεύμα» αέρα.
- ΜΗΝ ΤΑ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΕ κάτω από ράφια ή άλλες επιφάνειες και αφήστε 10 cm τουλάχιστον απόσταση μεταξύ δύο κεριών.
- ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ αναμμένα κεριά για να διακοσμήσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο, και βεβαιωθείτε ότι κάθε αναμμένο κερί στο χώρο είναι τοποθετημένο μακριά από τα κλαδιά του δέντρου.