Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024, 9:10:31 μμ
Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2009 13:32

Υπεύθυνο σχεδιασμό για τη νέα γρίπη

Το τελευταίο διάστημα, υπό τη σκιά της πανδημίας της νέας γρίπης στη χώρα μας, παρακολουθούμε με έκπληξη και απορία να εμφανίζεται με ευθύνη της κυβέρνησης, μία εικόνα που κάθε άλλο παρά ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Δυστυχώς αντί να υπάρχει ουσιαστικός σχεδιασμός και να λαμβάνονται όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα, δημιουργείται η εντύπωση ότι τα συναρμόδια Υπουργεία εξαντλούνται στην επικοινωνιακή διαχείριση ενός τόσο σοβαρού θέματος.
Μάλιστα για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση δε διστάζει να μεταθέσει το βάρος των δικών της ευθυνών και υποχρεώσεων στην Αυτοδιοίκηση, τη στιγμή μάλιστα που:
-  Καμία  ουσιαστική οδηγία δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα από την Πολιτεία προς τις Νομαρχίες για τον προληπτικό έλεγχο και την αντιμετώπιση κρουσμάτων.
-  Καμία  απολύτως ενέργεια και σχεδιασμός δεν έχει γίνει από το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας για την ενίσχυση των Νομαρχιών με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Είναι χαρακτηριστικό και στο νομό μας, η έλλειψη ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού για  τον εμβολιασμό.
-  Καμία οικονομική ενίσχυση δεν έχει δοθεί από την Πολιτεία και κανένα απολύτως σχέδιο υλοποίησης δεν υπάρχει για τον εφοδιασμό των Νομαρχιών με το αναγκαίο υγειονομικό υλικό (μάσκες, γάντια, ειδικές στολές κλπ), το οποίο σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας πρέπει να καλύπτει το 80% του πληθυσμού.
-  Καμία ουσιαστική ενέργεια δεν έχει γίνει για τον τρόπο παραλαβής, διακίνησης εμβολίων και διενέργειας εμβολιασμών.
-  Καμία ουσιαστική ενέργεια επίσης και για τον προσδιορισμό ανά Νομό των ειδικών χώρων εμβολιασμού του πληθυσμού.
Και τα ερωτήματα που ανακύπτουν αμείλικτα:
-  Από ποιους πόρους θα προμηθευτούν οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας  το αναγκαίο υγειονομικό υλικό;
-  Πότε σκοπεύει η κυβέρνηση να εγκρίνει και να αποδώσει τα σχετικά κονδύλια στις Νομαρχίες ή μήπως έχει την απαίτηση να καλυφθούν από τα ισχνά ταμεία της Αυτοδιοίκησης;
-  Πως  θα γίνει η διάθεση και διανομή του υγειονομικού υλικού στους πολίτες, στο νομό μας;
-  Πότε περιμένει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναγκαία ενίσχυση των υγειονομικών υπηρεσιών των Νομαρχιών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αφού σε επίπεδο Νομαρχίας Κιλκίς αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα δεν επαρκούν ούτε κατά διάνοια για την κάλυψη των αναγκών;
- Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας για τους εμβολιασμούς των πολιτών;
-  Ποιοι και με ποια κριτήρια θα είναι οι ειδικοί χώροι εμβολιασμών;
-  Πως θα γίνουν οι εμβολιασμοί στα σχολεία και από ποιους;
-  Γιατί το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει ενημερώσει μέχρι σήμερα απευθείας τις Νομαρχίες, περί των «σχεδίων» του για την προστασία του συνόλου των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας;
Επιτέλους η κυβέρνηση οφείλει χωρίς λεπτό καθυστέρησης να δώσει σαφείς απαντήσεις στους πολίτες και να ανακοινώσει ολοκληρωμένο σχέδιο για το ποιος κάνει τι, για το τι θα γίνει και που.
Σε κάθε περίπτωση και η Νομαρχία Κιλκίς  δεν  θα πρέπει να είναι διατεθειμένη να δεχθεί τη μεταφορά ευθυνών ή ενεργειών που ανήκουν εξ’ ολοκλήρου στην Πολιτεία.
Καλούμε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τη  γνωστή τακτική της μετάθεσης ευθυνών και τις επικοινωνιακές μεγαλοστομίες και να προχωρήσει στη δημιουργία ενός υπεύθυνου και σοβαρού σχεδίου αντιμετώπισης της νέας αυτής απειλής που έχει ανακύψει για τη δημόσια υγεία, μέσα από διάλογο και ουσιαστική συνεργασία με τις Νομαρχίες.
Η Νομαρχία Κιλκίς από την πλευρά της θα πρέπει να θέσει τις υπηρεσίες της σε πλήρη εγρήγορση και να αναλάβει πρωτοβουλίες, προχωρώντας σε σύγκληση ευρείας σύσκεψης φορέων, στην έκδοση και διανομή ενημερωτικού υλικού για τη νόσο και τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης. Αυτό ωστόσο δεν υποκαθιστά την Πολιτεία, δεν την απαλλάσσει από τις ευθύνες  της.
Δεν μπορεί οι Νομάρχες να βλέπουν από τα ΜΜΕ τους Υπουργούς να μιλούν για ένα τόσο σοβαρό και φλέγον θέμα για τη δημόσια υγεία και να μην έχει προηγηθεί ούτε μία ειδική σύσκεψη Υπουργών-Νομαρχών και να αρκούνται μόνο σε συσκέψεις για επιστημονικές οδηγίες προς τους ιατρούς. Δεν μπορεί η Πολιτεία να έχει την απαίτηση από τις υποστελεχωμένες και με ελάχιστα μέσα και πόρους Νομαρχίες να σηκώσουν το βάρος μιας σοβαρής υγειονομικής κρίσης, χωρίς  την δική της στήριξη και βοήθεια. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί πως καθώς πλησιάζουμε στην εποχή της έξαρσης της γρίπης, δεν υπάρχει καιρός για επικοινωνιακά παιχνίδια. Επιβάλλεται να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος εθνικός σχεδιασμός και συντονισμός με τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, για την έγκαιρη προετοιμασία και αποτελεσματική θωράκιση της χώρας εν όψει του φθινοπώρου και πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.