Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 8:54:20 μμ
Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2015 21:56

Σισμανίδης: Μας θέλουν υπηρέτες της κεντρικής εξουσίας οι κυβερνήσεις

«Η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί θεραπαινίδα της κεντρικής εξουσίας. Έτσι μας θέλουν οι κυβερνήσεις. Το κράτος είναι τόσο ανάλγητο που δεν επιτρέπει προσλήψεις ούτε και σε υπηρεσίες με ανταποδοτικό χαρακτήρα, όπου δηλαδή δεν υπάρχει επιβάρυνση των δημόσιων οικονομικών. Η πρόνοια για τους μετανάστες – πρόσφυγες αποτελεί κρατική υπόθεση. Δεν μας επιτρέπουν ουσιαστικά καμιά δαπάνη, αφού χαρακτηρίζονται μη επιλέξιμες από τον Επίτροπο. Μας θέλουν μόνο για τα σκουπίδια. Μεταβιβάζονται σε εμάς αρμοδιότητες χωρίς αντίστοιχους πόρους.  


Η σχολική χρονιά ξεκίνησε κι ακόμα δεν έχουμε λάβει ούτε ένα ευρώ από τη ΣΑΤΑ. Αλλά εμείς και τα σχολεία μας θα ανοίξουμε και θα τα λειτουργήσουμε. Κι αν δεν μπορεί να ασκήσει τις αρμοδιότητες και να αναλάβει τις ευθύνες του το κράτος, ας τις μεταβιβάσει σε εμάς…»
Είναι το «κατηγορώ» που απηύθυνε ο Δήμαρχος Δημήτρης Σισμανίδης κατά της κεντρικής εξουσίας στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς τη Δευτέρα 31 Αυγούστου, με αφορμή και παρατηρήσεις δημ. συμβούλων επί πτυχών της δημόσιας ζωής στο Κιλκίς.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας  Παύλος Τονικίδης επισήμανε την ανάγκη, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας πολλών νοικοκυριών, να επικεντρώσει στην κοινωνική πολιτική η διοίκηση του δήμου. Ζήτησε να εξεταστεί η λειτουργία Κοινωνικού Φροντιστηρίου τονίζοντας πως η παράταξή του έχει κάνει ήδη προεργασία και διαπίστωσε την προθυμία πολλών εκπαιδευτικών να εργαστούν εθελοντικά. Ζήτησε επίσης να επαναλειτουργήσει το Κοινωνικό Παντοπωλείο.
Ο κ. Δήμαρχος απάντησε πως εφόσον διαπιστωθεί προσφορά εθελοντικής εργασίας δεν είναι αντίθετος στη λειτουργία Κοινωνικού Φροντιστηρίου, ενώ για το παντοπωλείο επεσήμανε πως δεν είναι απαραίτητο καθώς η υπηρεσία κοινωνικής πολιτικής του δήμου έχει ενεργοποιηθεί και υλοποιεί ήδη πολλαπλά προγράμματα κοινωνικής προστασίας.
Στη συνέχεια ο υπεύθυνος επικεφαλής των κοινωνικών υπηρεσιών δημ. σύμβουλος Δημ. Τσαντάκης εξειδίκευσε τα προγράμματα (κάρτες αλληλεγγύης σε 760 δημότες, πρόγραμμα στέγης – επανένταξης κ.ο.κ.) ενώ με αφορμή και άλλες παρατηρήσεις συμβούλων αναφέρθηκε στη λειτουργία του θερινού σινεμά με μόλις 3000 ευρώ δαπάνη του δήμου καθώς και στις εκδηλώσεις της εμποροπανήγυρης, επικεντρωμένες στην παράδοση και στο παιδί με κόστος περί τα 2500 ευρώ.
Η κ. Ιωάννα Ρούσσου εστίασε στην έλλειψη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών – δεν είδαμε τίποτα για ανάπτυξη επί ένα χρόνο, είπε- και τη μη αντιμετώπιση των προβλημάτων ύδρευσης σε Κιλκίς, Γαλλικό, Πικρολίμνη. Είμαστε στην Ευρώπη, δεν είμαστε ελεύθερο κράτος που αποφασίζει ελεύθερα, είπε και αναφέρθηκε στην πολιτική ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα της ύδρευσης (ΟΥΘ,ΕΥΔΑΠ).
Τέλος επέμεινε ότι ερωτήσεις που έχουν υποβληθεί παρέμειναν αναπάντητες για να παρέμβει ο πρόεδρος του σώματος Γιάννης Τσογγίδης που ζήτησε και τη συνδρομή των συμβούλων – με υπενθύμισή τους-  σε περιπτώσεις αναπάντητων ερωτήσεων.
Ο κ. Γιάννης Φαχουρίδης εξέφρασε τη λύπη του για την απώλεια ενός διακεκριμένου Κιλκισιώτη, του Βασίλη Κωνσταντινίδη, υπενθυμίζοντας τη μεγάλη προσφορά του στα κοινά με έμφαση τους αγώνες του για την αναγνώριση της θυσίας των κατοίκων των τριών χωριών των Κρουσίων (Αμπελόφυτο, Κυδωνιά, Κλειστό) και την ένταξη του Κιλκίς στο δίκτυο μαρτυρικών πόλεων.
Ο κ. Κ. Σβέρκος επέκρινε τη διοίκηση διότι δεν φρόντισε να ενημερώσει έγκαιρα τους συμβούλους για την πρότασή της επί του τεχνικού προγράμματος και ζήτησε τακτική περιοδεία των ηλεκτρολόγων του δήμου στα χωριά. «Δεν είναι εύκολο διότι ο δήμος διαθέτει μόνο τρεις ηλεκτρολόγους και είναι αδύνατο να καλυφθούν με επισκέψεις περισσότερα από 100 χωριά» απάντησε ο αντιδήμαρχος Άκης Πιπερίδης. Ενημερώστε εμένα και θα καλυφθούν οι ανάγκες φωτισμού, όπου παρατηρούνται προβλήματα, τόνισε και σε άλλη παρατήρηση του κ. Σβέρκου για ένα τεχνικό έργο στην Άνω Ποταμιά, παρατήρησε ότι ο αρμόδιος πρόεδρος της κοινότητας δεν έχει ενημερώσει σχετικά παρότι προ ημερών στο χωριό υπήρχε συνεργείο του δήμου.
Η κ. Κατερίνα Ζιούτα ενημέρωσε από 1η Σεπτεμβρίου θα λειτουργήσουν κανονικά με προσωπικό και τις προμήθειες που έγιναν οι έξι βρεφονηπιακοί σταθμοί του δήμου με 288 παιδιά (240 νήπια και 48 βρέφη) σε Κιλκίς 3, Σάντα, Χέρσο και Χέρσο.
Ο αντιδήμαρχος Αιμ. Νικολαϊδης σε παρατήρηση του κ. Σβέρκου επί των προσλήψεων εποχιακού προσωπικού, εξήγησε ότι η επιλογή έγινε από τον ΟΑΕΔ ο οποίος κι έστειλε τις καταστάσεις.
«Εμείς ζητήσαμε μόνο ειδικότητες και συνολικά 29 άτομα, όταν το κράτος  επέτρεψε τη σύναψη συμβάσεων με πρώην διμηνίτες και οχταμηνίτες» τόνισε ο κ. Δήμαρχος. «Υπάρχει άτομο που δεν είχε σύμβαση» παρατήρησε ο κ. Σβέρκος.  «Τότε είναι θέμα του εισαγγελέα. Απευθυνθείτε σε αυτόν» προέτρεψε ο κ. Σισμανίδης και συμπλήρωσε για τα περί Άνω Ποταμιάς πως στο τεχνικό πρόγραμμα έχει ενταχθεί αντιπλημμυρικό έργο 130.000 ευρώ.
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Νικολαϊδης ενημέρωσε επίσης το σώμα ότι ο δήμος πλήρωσε στο κράτος φόρο περί τις 110.000 ευρώ εξειδικεύοντας μάλιστα και τα ποσά  (τόκους, προκαταβολή, χαρτόσημο κ.λπ.)
Τέλος ο κ. Δήμαρχος αναφερόμενος στις αιτιάσεις για το νερό υπενθύμισε την παρουσία στο προηγούμενο συμβούλιο του διευθυντή της ΔΕΥΑ Κιλκίς Ηλία Αβραμίδη που έδωσε απαντήσεις ενώ για την Πικρολίμνη είπε ότι έχει ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα η σύνταξη ολοκληρωμένης μελέτης. Παρατήρησε ωστόσο ότι το πρόβλημα των νιτρικών οφείλεται στην αλόγιστη χρήση φαρμάκων και λιπασμάτων από τους αγρότες.
Τα προβλήματα που δημιούργησε η τελευταία νεροποντή του Αυγούστου στο λεκανοπέδιο και ειδικότερα στην κεντρική πλατεία του Σ. Μουριών επισήμανε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κ. Σελαλματζίδης και ζήτησε την παρέμβαση των υπηρεσιών του δήμου που μέχρι τώρα δεν εκδηλώθηκε, όπως είπε. Μάλιστα επισήμανε την προσφορά του τοπικού εργολάβου κ. Χατζηαδαμίδη στην επούλωση των πληγών που δημιούργησε η κακαοκαιρία στο Σ. Μουριών.