Τρίτη, 13 Απριλίου 2021, 10:12:27 πμ
etpa
Σάββατο, 25 Ιουλίου 2015 00:34

Χίλια ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί στο κτηματολογικό γραφείο Πολυκάστρου

Συντάκτης:

Στο σοβαρό πρόβλημα που προκύπτει για τους ιδιοκτήτες χιλίων περίπου ακινήτων, που δεν έχουν δηλωθεί στο κτηματολογικό γραφείο Πολυκάστρου, και κινδυνεύουν να χάσουν τις ιδιοκτησίες τους μετά τις 1-8-2015 που λήγει η σχετική προθεσμία, αναφέρεται σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Κιλκίς της Ν.Δ. Γιώργος Γεωργαντάς, ζητώντας ολιγόμηνη παράταση.


«Με την υπ’ αρ. 170/2/30.7.2013 απόφαση του ο Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΕΚΧΑ ΑΕ) όρισε την 1.8.2003 ως ημερομηνία για την έναρξη ισχύος του Κτηματολογίου στις κτηματογραφημένες περιοχές Πολυκάστρου και Πευκοδάσους Κιλκίς», αναφέρει ο κ. Γεωργαντάς.
«Για τις περιοχές αυτές, η προθεσμία διόρθωσης των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών ορίσθηκε σε δώδεκα (12) έτη για τους κατοίκους εσωτερικού και σε δεκατέσσερα (14) για τους κατοίκους εξωτερικού.
Επομένως μετά την 1.8.2015 οριστικοποιούνται οι αρχικές κτηματολογικές εγγραφές για τους κατοίκους εσωτερικού για τις περιοχές Πολυκάστρου και Πευκοδάσους Κιλκίς.
Η οριστικοποίηση των αρχικών εγγραφών, μεταξύ άλλων, παράγει αμάχητο τεκμήριο ακρίβειας που οδηγεί σε απόσβεση των εμπράγματων δικαιωμάτων του πραγματικού κυρίου του ακινήτου. Μετά την 1.8.2015 δηλαδή ισχύουν οι όποιες εγγραφές και διορθώσεις έγιναν και κάποιος χάνει το δικαίωμα νέας εγγραφής ή διόρθωσης ακόμα και αν έχει γίνει λάθος.
Επισημαίνεται οτι δικαιώματα που δεν εμφανίζονατι στο κτηματολογικό φύλλο ενός ακινήτου θεωρούνται ανύπαρκτα.
Επίσης, μετά την 1.8.2015 τα ακίνητα που εμφανίζονται με τη ένδειξη ¨αγνώστου ιδιοκτήτη¨ θα περιέλθουν στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου ακόμα και αν οι πραγματικοί δικαιούχοι έχουν τίτλους κτήσης επ’ αυτών.  
Όπως διαπιστώθηκε, αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου χίλια (1000) ακίνητα στις περιοχές Πολυκάστρου και Πευκοδάσους για τα οποία δεν έχει γίνει καμία εγγραφή.
Ο Βουλευτής Κιλκίς κ. Γεωργαντάς κατόπιν συνεννόησης με το Κτηματολογικό Γραφείο Πολυκάστρου, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγονται οι παραπάνω περιοχές, και τον Δήμαρχο Παιονίας κ. Χρήστο Γκουντενούδη, ήρθε σε επικοινωνία με τη διοίκηση του ΕΚΧΑ ΑΕ προκειμένου να επιτύχει παράταση της σχετικής προθεσμίας. Η παράταση αυτή απαιτεί νομοθετική ρύθμιση η οποία είναι δύσκολο να υπάρξει εντός των επόμενων λίγων ημερών. Σε κάθε περίπτωση, επειδή το επόμενο διάστημα το ίδιο πρόβλημα θα εμφανιστεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, ο κ. Γεωργαντάς θα καταθέσει σχετικό αίτημα και άμεσα θα έρθει σε επαφή με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να  δοθεί ολιγόμηνη παράταση καθώς πολλοί ιδιοκτήτες δεν ολοκλήρωσαν τη σχετική διαδικασία λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις συγκεκριμένες περιοχές πρέπει άμεσα εντός των επόμενων λίγων ημερών να απευθυνθούν στο κτηματολογικό γραφείο Πολυκάστρου προκειμένου να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους».