Quantcast
Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2023, 10:12:02 πμ
Πινέλης Κώστας

Πινέλης Κώστας

Κυριακή, 09 Απριλίου 2017 21:31

«Λευκές νύχτες»

Του Κώστα Πινέλη.


 Σε μια σειρά από πόλεις, πραγματοποιούνται οι περιβόητες «Λευκές νύχτες» (λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων μέχρι και τα μεσάνυχτα), σε μια προσπάθεια του εμπορικού κόσμου να καλύψει χαμένα εισοδήματα από νυχτερινά χάπενινγκ.
Τελευταία αυτή της  Βέροιας που λήφθηκε, όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα της Ημαθίας «Η Άλλη Άποψη», με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την ψήφο των παρατάξεων που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ  και  από τον Εμπορικό Σύλλογο Βέροιας ,παρά την αντίδραση του Σωματείου ιδιωτικών Υπαλλήλων Ημαθίας-Πέλλας και των μικρομεσαίων επαγγελματιών.

Του Κώστα Πινέλη.

 

 

Πως το είχε πει ο Χαρίλαος; «Παινεύουν τους πεθαμένους για να θάβουν τους ζωντανούς». Έτσι τιμούν οι ριψάσπηδες του κομμουνιστικού κινήματος ως ήρωα τον Μπελογιάννη για να θάψουν το κόμμα του, τα σημερινά στελέχη του, τους σημερινούς αγώνες.
Κοντά στο αναμενόμενο ταξικό μίσος της νεοναζιστικής «Χρυσής Αυγής» και των αστικών κομμάτων που δείχνουν καθαρά ποιου τα ταξικά συμφέροντα εξυπηρετούν (εξ ου και η χολή που ρίχνουν), έρχεται και η οπορτουνιστική, συνειδητή διαστρέβλωση με στόχο αφενός τη μετατροπή του Μπελογιάννη  σε «αβλαβές εικόνισμα» και αφετέρου την «προσαρμογή» του στη σημερινή κυβερνητική πολιτική και επιδιώξεις που έχουν και αυτές ταξικό πρόσημο υπέρ των συμφερόντων της ολιγαρχίας.

Γράφει ο
Κώστας Πινέλης. 

 

Η επανάσταση του 1821 ήταν εθνικοαπελευθερωτική. Εναντιώθηκε στην οθωμανική αυτοκρατορία και την εξουσία της, γι' αυτό και είχε βαθιά προοδευτικό κοινωνικό περιεχόμενο. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί ολοκληρωμένα από την άποψη των σκοπών της, απαιτείται προσέγγιση και έρευνα στο κοινωνικοοικονομικό καθεστώς ενάντια στο οποίο στράφηκε η επανάσταση και το χαρακτήρα του, δηλαδή ποιες ήταν οι σχέσεις παραγωγής στην οθωμανική αυτοκρατορία.

Γράφει ο
Κώστας Πινέλης.

Μέρος 2 από 2.

 

Κι’ αν στην Κρήτη ανήκει η τιμή ότι έδωσε τους περισσότερους άνδρες μετά από τους ντόπιους στο Μακεδονικό Αγώνα η Κύπρος διεκδικεί να είναι η δεύτερη από τις εκτός Μακεδονίας περιοχές με αριθμό εθελοντών.

Γράφει ο
Κώστας

Πινέλης. 

 

Μέρος 1 από 2

Αν δεν υπήρχεν Ελληνική χώρα από του Ίστρου άχρι της Κρήτης και Κύπρου, και από του Ιονίου Πελάγους άχρι του Αντιταύρου και του Αργαίου και πέραν, Ελληνικός πολιτισμός και καθόλου Ευρωπαϊκός θα ήτο αδύνατον να διαμορφωθή και να εκδηλωθεί το πνεύμα, η ψυχή του κόσμου, εν πλήρει τη μεγαλοπρέπεια αυτού. Δόξα, λοιπόν, αϊδιος εις την χώραν ταύτην, ήτις και μετά πάροδον αιώνων διεσώθη ακμαία, το δε κλίμα αυτής ουδεμία υπέστη αλλοίωσιν, αλλ’ υπάρχει αυτό εκείνο, όπερ διέθρεψε τους μεγάλους ημών προγόνους.
Τμήμα της ενδόξου ταύτης χώρας αναπόσπαστον γεωγραφικώς και εθνολογικώς είναι και η Θράκη”.

Γράφει

ο Κώστας

Πινέλης. 

 

Ο Ξερόλας είναι γνωστός σε όλους μας. Είναι ο κατά φαντασίαν παντογνώστης που, αν τολμήσεις και τον αμφισβητήσεις, θα γίνει πυρ και μανία! Η επίδειξη γνώσεων ενός ξερόλα συνήθως γίνεται μέσω της αμφισβήτησης της άποψης κάποιου άλλου, τον οποίο κατά βάθος μπορεί να παραδέχεται ή ακόμη και να θαυμάζει! Μέσα από την απαξίωση αυτών που θαυμάζει, τροφοδοτείται ο εγωισμός του.

Γράφει ο
Κώστας Πινέλης. 

 

70.000 παιδιά στα σχολικά γεύματα!
(Η ΟΥΝΡΑ
ξανάρθε!)

Πανηγυρίζει η κυβέρνηση της «αριστεράς», γιατί ξαναρχίζει το πρόγραμμα σίτισης μαθητών. 70.000 παιδιά λέει θα συμμετέχουν φέτος  στα σχολικά γεύματα.
Μου ήρθε στο μυαλό η ΟΥΝΡΑ (UNRA =United Nations Relief and Rehabilitation Administration). Θυμόμαστε όλοι των δεύτερων και τρίτων –ήντα τη «βοήθεια» που διένειμαν η κυβέρνησις, και οι βασιλείς σε συνεργασία με το παρακράτος της δεξιάς της υπαίθρου (ΜΑΥ, Τάγματα Ασφαλείας κ.λ.π.), αφού πρώτα μας γά----ν επί έτη.

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

 

Όπως είναι γνωστό μετά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο υπήρξε τριπλή κατοχή στην Ελλάδα από Γερμανούς Ιταλούς και Βούλγαρους την περίοδο 1941-1944. Οι Βούλγαροι κατείχαν την Αν. Μακεδονία και τη Θράκη από τον Στρυμόνα ποταμό μέχρι σχεδόν τον Έβρο. Λίγοι όμως θα γνωρίζουν αυτά που υπέστησαν από τη Βουλγαρική κατοχή οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών εκτός από τους ίδιους που ξέρουν και για τα τάγματα εργασίας που δημιούργησαν οι Βούλγαροι, στα οποία κατατάσσονταν υποχρεωτικά όλοι οι άνδρες που ήταν ύποπτοι για αντίσταση.

Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2017 20:34

Επίκαιροι σχολιασμοί

Γράφει ο
Κώστας Πινέλης. 

 

Αυτοψία
Φλαμπουράρη στους …
σκουπιδοτενεκέδες
Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης στην εκπομπή του Σκάι είπε: «Από αυτόν τον αγώνα που κάναμε (σσ: αναφέρθηκε στους δανειστές) ήρθαν και κάποια αποτελέσματα». Και –ανάμεσα σε άλλα- έφερε και το εξής παράδειγμα: «Όπως έχετε παρατηρήσει, δεν βλέπετε πια άνθρωπο, άνδρα ή γυναίκα ή παιδί, να ψάχνει μέσα στα σκουπίδια για το φαγητό του»(!)
«Εξαρτάται τι ώρα βγαίνει ο καθένας στο δρόμο», παρατήρησε ο Γιώργος Αυτιάς.  «Ο,τι ώρα κι αν βγαίνει. Από το πρωί είμαι στον δρόμο. Δεν βλέπεις τέτοια πράγματα. Αυτό που είχε επεκταθεί τρομακτικά την περίοδο του 2014», απάντησε –με στόμφο κιόλας- ο υπουργός Επικρατείας.

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2017 22:03

Για την ονομασία της Δοϊράνης

Του Κώστα Πινέλη 

 

Η λίμνη Δοϊράνη είναι ένας πλούσιος υγρότοπος που η θέση της στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και η αρχαία της καταγωγή, της προσδίδουν πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ονομάζεται και λίμνη Δοβήρου, από τους  Δόβηρες, που ήταν Παιονικό δηλαδή Θρακικό φύλο, που ζούσε στην περιοχή. Κατά άλλη εκδοχή στην περιοχή της Παλαιοκώμης, του Ροδολίβους και της Πρώτης μαρτυρείται εγκατάσταση ''Δοβήρων'', πληθυσμού Θρακικού του κλάδου των μυθικών Ηδωνών, των οποίων ένα τμήμα κατοίκησε κοντά στη λίμνη Δοϊράνη (''Δοβηράνη'' - Δοϊράνη). Οι Δόβηρες, λαός πολεμικός και περήφανος, ξέφυγαν από την αιχμαλωσία του Ξέρξη κατά την εκστρατεία του Μεγάβαζου.