Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020, 3:44:26 μμ
Πινέλης Κώστας

Πινέλης Κώστας

Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2014 22:39

Χριστούγεννα

Η ευχετήρια κάρτα του ΚΚΕ για το 2015, αποτελεί αντίγραφο ευχετήριας κάρτας πολιτικού κρατουμένου στις φυλακές Τρικάλων το Δεκέμβρη του 1953. Το εξώφυλλο της κάρτας είχε φιλοτεχνήσει ο ίδιος ο πολιτικός κρατούμενος, ο οποίος απευθυνόμενος στην οικογένειά του για να της ευχηθεί για το νέο έτος γράφει:

Η Κάρτα είναι από το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2014 18:01

Ο Ηρωϊκός ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ του 1944

Του Κώστα Πινέλη

Ο  ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ του 1944 στάθηκε μια εξέγερση της ανθρώπινης και της εθνικής αξιοπρέπειας. Ο αδούλωτος λαός μας, η Ελλάδα, πολέμησε στα οδοφράγματα τους Εγγλέζους αποικιοκράτες. Πολέμησε τον κόσμο της προδοσίας και του δοσιλογισμού, της υποτέλειας.
 Γράφει ο Νίκος Καραντηνός, ο μεγάλος και αλησμόνητος δάσκαλος  της ελληνικής δημοσιογραφίας, ο «Διονύσης» της Εθνικής Αντίστασης: «ΔΕΝ ξεχνιέται αυτή η μέρα. Εκείνη η ματωμένη Κυριακή (3 Δεκέμβρη 1944), που θα ζούσε η αδούλωτη Αθήνα.

Εντάξει. Το έχω πει επανειλημμένα και το επαναλαμβάνω. Εκτιμώ την προοδευτική τεχνοκρατική αντίληψη με την οποία αντιμετωπίζεις τα πράγματα και λύνεις τα προβλήματα. Ήξερα επίσης ότι είσαι δεξιός με την ιδεολογική και πολιτική έννοια του όρου. Αλλά ανακαλύπτω ότι είσαι πολύ δεξιός ρε  Γιάννη. Δεξιότατος!

Δεν γνωρίζουμε πότε ο άνθρωπος άρχισε να ασχολείται με την αμπελουργία και κατ’ επέκταση με την παραγωγή κρασιών.

“Ας μην ξεχνάμε πως ο φασισμός φυτρώνει στη δυστυχία, καλλιεργείται από την αμάθεια και ποτίζεται με το νερό της ιστορικής λήθης».

Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2014 01:22

Το χέρι στην τσέπη από την πρώτη μέρα...

Η έναρξη των μαθημάτων στα σχολεία κάθε Σεπτέμβρη σηματοδοτεί ένα σταθμό στο δύσκολο αλλά όμορφο αγώνα για την κατάκτηση της μόρφωσης. Ενα «ταξίδι» που προορισμό θα έπρεπε να έχει τη δημιουργία ανθρώπων ικανών να καταλάβουν τον κόσμο που τους περιβάλλει, με βάση τις τεράστιες κατακτήσεις της επιστήμης, να παρέμβουν στο άδικο και το λάθος, να ανοίξουν το δρόμο για την πραγματική πρόοδο σε όφελος του συνόλου της κοινωνίας και με γνώμονα την κάλυψη όλων των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Ωστόσο, η πραγματικότητα, που «φωτίζεται» ιδιαίτερα με αφορμή το ξεκίνημα κάθε σχολικής χρονιάς, αποκαλύπτει πόσο απέχει η Παιδεία μέσα σε συνθήκες καπιταλισμού από τις πραγματικές ανάγκες αλλά και δυνατότητες.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες γιατί στήριξε, και μάλιστα κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της στην ΕΕ, την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουκρανία,.
 Χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ πληρώνουν για την ιμπεριαλιστική επέμβαση ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στο πλευρό της φασιστικής κυβέρνησης της Ουκρανίας, με σκοπό τη διείσδυση των μονοπωλίων τους στην περιοχή σε ανταγωνισμό με την καπιταλιστική Ρωσία. Το ερώτημα είναι τίνος τα συμφέροντα υπερασπιζόταν η κυβέρνηση της Ελλάδας όταν υπερψήφιζε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ή όταν την ίδια ώρα είχε στο δρόμο δεκάδες φορτηγά - ψυγεία με ροδάκινα για τη Ρωσία;