Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2020, 5:11:09 μμ
Πινέλης Κώστας

Πινέλης Κώστας

pinelhsΤο κράτος της Ανατολικής Ρωμυλίας δεν είχε μεγάλη διάρκεια ζωής. Όλα ξεκίνησαν από την ανακήρυξη της Βουλγαρικής Εξαρχείας το 1870, τον απογαλακτισμό των βουλγάρων από την ελληνική παιδεία και τον διαρκώς αυξανόμενο επιθετικό και σκληρό Βουλγάρικο εθνικισμό.

pinelisΟι πρωτοβούλγαροι θεωρούνται Τουρανικό φύλο που κατά τον 2ο μ.Χ. αιώνα ξεκίνησε από τις στέπες της Κεντρικής Ασίας και εγκαταστάθηκε στην περιοχή  μεταξύ Εύξεινου Πόντου και Κασπίας Θάλασσας.

pinelisΕισαγωγικά.  Αν και πολλά από τα παρακάτω έχουν αναφερθεί στην προηγούμενη σειρά άρθρων για τη Θράκη, θεωρείται απαραίτητο κάποιο να επαναληφθούν ως εισαγωγικά για το κύριο θέμα που αφορά την παρουσία και την ιστορία των Θρακών και γενικά των Ελλήνων στην Ανατολική ρωμυλία και Βουλγαρία.

sarakatsanesΑ) Οι Σαρακατσάνοι
Οι Σαρακατσάνοι θεωρούνται ο αρχαιότερος λαός της Ευρώπης σύμφωνα με την ανθρωπολογική μελέτη των ειδικών επιστημόνων. Είναι ένα αρχαιοελληνικό ποιμενικό φύλλο, γνήσιοι απόγονοι των αρχαίων Ακαρνάνων και Ηπειρωτών ποιμένων

alosh-polhs2Κωνσταντινούπολη. Μία από τις ωραιότερες πόλεις όλου του κόσμου. Πόλη του μύθου και της ιστορίας. Της δόξας της αλλοτινής. Κωνσταντινούπολη. Τόσο οικεία, τόσο ελληνική τόσο αγαπημένη.

pinelisΜε τους Γκαγκαούζους (ή Γκαγκαβούζηδες) ασχολήθηκαν πολλοί ιστορικοί προσπαθώντας να δώσουν απάντηση για την καταγωγή τους. Περισσότερο όμως ασχολήθηκαν ξένοι ιστορικοί και κυρίως Βούλγαροι, Τούρκοι και Ρώσοι και λιγότερο οι Έλληνες. Ο λόγος είναι ότι τους θεωρούσαν Τουρκικής καταγωγής που εκχριστιανίστηκε την ιστορική περίοδο του Βυζαντίου.

pinelisΣχέδιο «Αθηνά» ονόμασε το Υπουργείο το νέο ακαδημαϊκό χάρτη, που είναι άρρηκτα δεμένος με τις αναδιαρθρώσεις που επιβάλλει ο νόμος-πλαίσιο, τον χάρτη  «Πανεπιστήμιο ΑΕ». Γιατί αυτός είναι ο πραγματικό στόχος.

Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2013 22:16

Κώστα Πινέλης: "Οι Αρβανίτες της Θράκης"

pinelisΟι Αρβανίτες της Βορειοανατολικής Θράκης προέρχονται από δύο κύριες μεταναστεύσεις αλβανόφωνων ορθόδοξων πληθυσμών από την περιοχή του Βιθκουκίου της Βορείου Ηπείρου.

thrakhΤο μαντήλι, που στην αρχαία Ελλάδα το λέγανε σουβάριον ή σωδάριον, στην Δωρική γλώσσα, παίζει μεγάλο ρόλο στην ζωή των ανθρώπων και στα διάφορα έθιμα της κάθε χώρας.
Ιδιαίτερα στα έθιμα τής Θράκης, και γενικότερα στην λαϊκή πίστη των Θρακιωτών, το μαντήλι αποτελεί ένα σταθερό λαογραφικό στοιχείο.

Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2012 15:18

Κώστας Πινέλης : " Βολές κατά ριπάς"

pinelisΜετά και τις νέες εξελίξεις στην Τοπική Διοίκηση, όπως την ονομάσαμε από την αρχή εμείς, μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» όταν έγιναν οι νομοθετικές επεμβάσεις που αλλοίωσαν τον όποιον φιλολαϊκό χαρακτήρα είχε διατηρήσει, η πάλαι ποτέ Τοπική Αυτοδιοίκηση που συνδέθηκε με αγώνες ενάντια στην κεντρική εξουσία για τα δικαιώματα των δημοτών, έχουμε να κάνουμε παρατηρήσεις και πολιτικές επισημάνσεις.