Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 2:54:29 πμ
Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021 11:55

Ομιλία Ειρήνης Αγαθοπούλου στη Βουλή για το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής, την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021, η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ν. Κιλκίς,  Ειρήνη Αγαθοπούλου, τοποθετήθηκε για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας.

 

Η Ειρήνη Αγαθοπούλου τόνισε ότι ενώ ετοιμαζόμαστε για ένα τρίτο καθολικό lockdown, η Κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων καθώς αποτελεί ευθεία απειλή στη δημοκρατική λειτουργία των πανεπιστημίων. Η πανεπιστημιακή αστυνομία είναι ένα θέμα που έχει βρει αντίθετους όχι μόνο το ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και τη συντριπτική πλειοψηφία των πρυτάνεων, των νέων, των φοιτητών που διαδήλωσαν μαζικά αλλά και ιστορικά στελέχη της ΝΔ.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ενώ η χώρα μας διαθέτει από τα καλύτερα δημόσια πανεπιστήμια παγκοσμίως, η Υπουργός Παιδείας τα υποβαθμίζει και τα απαξιώνει συστηματικά. Αυτή τη φορά μειώνει τον αριθμό των εισακτέων και - κάνοντας άλλη μια ταξική διάκριση σε βάρος των πιο χαμηλών κοινωνικά στρωμάτων – προσφέρει μεγάλο δώρο στα ιδιωτικά κολέγια.

Κλείνοντας επισήμανε ότι όλα τα παραπάνω έχουν και ένα ακόμη σοβαρό αποτέλεσμα: «να πληγούν τα περιφερειακά κυρίως πανεπιστήμια και να κλείσουν αρκετά τμήματα ανά την Ελλάδα, που σήμερα εκτός από εκπαιδευτικούς σκοπούς εκπληρώνουν και αναπτυξιακούς σκοπούς για την ελληνική επαρχία», φέρνοντας ως παράδειγμα το Τμήμα του Διεθνούς Πανεπιστημίου, Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης, που έχει έδρα στο Κιλκίς.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας:

Ενώ ετοιμαζόμαστε για ένα τρίτο καθολικό lockdown, η Κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων και που κανέναν επείγων χαρακτήρα δεν έχει. Η πρεμούρα σας αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι έχετε δει την κρίση της πανδημίας ως ευκαιρία για να περάσετε μια σειρά αντιδημοκρατικών διατάξεων που πλήττουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, αλλά και καταστροφικές ρυθμίσεις για εργασιακά και εκπαιδευτικά ζητήματα.

Το παρόν νομοσχέδιο είναι ευθεία απειλή στη δημοκρατική λειτουργία των πανεπιστημίων. Τα – μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού – περιστατικά βίας και παρανομίας στα πανεπιστήμια, τα έχετε αναγάγει σε μέγα ζήτημα και τα καταστήσατε τον δούρειο ίππο της κυβέρνησής σας για να καταλύσετε το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων και να βάλετε πλέον την αστυνομία και μέσα σε αυτά. Πολλοί από τους βουλευτές σας, εχθές και σήμερα, χωρίς ίχνος ντροπής, σπεκουλάρουν τα ελληνικά πανεπιστήμια από αυτό εδώ το βήμα, ως άντρο ανομίας, που ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα και όσοι και όσες έχουμε φοιτήσει σε αυτά, το γνωρίζουμε πολύ καλά.

Η χώρα μας διαθέτει από τα καλύτερα δημόσια πανεπιστήμια παγκοσμίως, αλλά την κυβέρνηση και την κ. Κεραμέως δεν την ενδιαφέρει διόλου αυτό. Στόχος της, από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε ήταν η υποβάθμιση και απαξίωση των ελληνικών πανεπιστημίων και η μείωση του αριθμού των εισακτέων, κάνοντας άλλο ένα μεγάλο δώρο στα ιδιωτικά κολλέγια.

Κατά της αστυνομίας στα πανεπιστήμια, κ.κ. συνάδελφοι δεν είναι αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά οι πρυτάνεις στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι νέοι και οι φοιτητές που διαδήλωσαν μαζικά αυτές τις ημέρες και που τους ξυλοκοπήσατε άγρια, και ιστορικά στελέχη της ΝΔ (Σουφλιάς, Σπηλιωτόπουλος, Φορτσάκης, Κύρτσος κ.ά.)

Επειδή η κατάργηση του ασύλου που ψηφίσατε απέτυχε, όπως παραδέχεστε, να εξυγιάνει τα πανεπιστήμια, είπατε να ξοδέψετε άλλα 30εκ. για την πρόσληψη 1030 ειδικών φρουρών που και ρουσφετολογικά θα προσληφθούν και  δεν θα δίνουν λόγο στις πανεπιστημιακές αρχές αλλά στην ιεραρχία της ΕΛΑΣ, ενώ την ίδια στιγμή έχετε περικόψει τον φετινό προϋπολογισμό για την Παιδεία και ενώ τα Πανεπιστήμια αυτή τη στιγμή έχουν απόλυτη ανάγκη από διδακτικό προσωπικό.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ιδρύετε «Κέντρο ελέγχου και λήψης σημάτων και εικόνων», με κάμερες που θα τοποθετηθούν σε κάθε αμφιθέατρο με πρόβλεψη να είναι διαρκώς ανοιχτές. Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων έχει εκφράσει με επιστολή της αντίρρηση σε αυτό αλλά και σε άλλα σημεία, αλλά δεν φαίνεται να σας ενδιαφέρει.

Το σημαντικότερο όμως που κάνετε με το νομοσχέδιο αυτό είναι ότι μειώνετε των αριθμό των εισακτέων στα ελληνικά πανεπιστήμια, κάτι που έχει παραδεχτεί η κ. Κεραμέως δημόσια, ελαφριά τη καρδία. Άλλη μία ταξική διάκριση σε βάρος των πιο χαμηλών κοινωνικά στρωμάτων, κυρίως εις βάρος των παιδιών που δεν διαθέτουν πόρους για φροντιστήρια. Είναι ολοφάνερο ότι επιδιώκετε συνειδητά να επιδεινωθούν οι  κοινωνικές και εκπαιδευτικές ανισότητες. Στον Καιάδα, με το νομοσχέδιό σας και τα παιδιά που καθυστερούν να τελειώσουν τις σχολές τους. Έχετε σκεφτεί ότι πολλά από αυτά δουλεύουν ταυτόχρονα γιατί πρέπει να επιβιώσουν τα ίδια και οι οικογένειές τους;

Μελέτη της ΟΛΜΕ, που σας παρουσιάστηκε στις συνεδριάσεις των επιτροπών, αποδεικνύει ότι περίπου 30% λιγότεροι μαθητές σε σχέση με πέρυσι θα μπουν στα ελληνικά πανεπιστήμια με το νέο σας σύστημα, περισσότεροι δηλαδή από 15.000 μαθητές θα μείνουν εκτός. Την αμφισβητείτε και αυτή όπως αμφισβητείτε τη μελέτη του ΣΥΡΙΖΑ;

Αυτούς τους μαθητές τους προορίζετε για εν δυνάμει πελάτες σε αδιαβάθμητα κολέγια, χωρίς φυσικά βάση εισαγωγής και εξετάσεις. Νωρίτερα, φροντίσατε να καταστήσετε τα κολέγια εφάμιλλα ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα με τα δημόσια πανεπιστήμια.

Όλα τα παραπάνω έχουν και ένα ακόμη σοβαρό αποτέλεσμα: να πληγούν τα περιφερειακά κυρίως πανεπιστήμια και να κλείσουν αρκετά τμήματα ανά την Ελλάδα, που σήμερα εκτός από εκπαιδευτικούς σκοπούς εκπληρώνουν και αναπτυξιακούς σκοπούς για την ελληνική επαρχία.

Γνωρίζω πολύ καλά την περίπτωση του Τμήματος Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης, του Διεθνούς Πανεπιστημίου, που έχει έδρα το Κιλκίς, το οποίο προσπαθείτε να κλείσετε από το 2013. Τότε, ήταν ΤΕΙ ακόμη, με το περιβόητο σχέδιο Αθηνά, προσπαθήσατε να υποβαθμίσετε τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του, αλλάζοντας την ονομασία του και κάνοντάς το από Τμήμα Σχεδιασμού Ένδυσης σε Τμήμα Έτοιμου Ενδύματος και Κλωστοϋφαντουργίας, ενώ ο Σχεδιασμός ήταν αυτός που το έκανε μοναδικό στο είδος του και κατοχύρωνε επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους του, που σημειωτέων, έχουν πολύ καλή απορροφητικότητα στην αγορά εργασίας, και το λέω γιατί ξέρω ότι σας ενδιαφέρει – τουλάχιστον στα λόγια – η σύνδεση της τριτοβάθμιας με την αγορά εργασίας. Καταφέραμε τότε, με συντονισμένες προσπάθειες δικές μας, των φοιτητών και των εκπαιδευτικών να διασώσουμε τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του και στη συνέχεια, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ καταφέραμε να το στεγάσουμε στο ιδιόκτητο κτίριο που το περίμενε για χρόνια και το αναβαθμίσαμε, κάνοντάς το Τμήμα του  Διεθνούς Πανεπιστημίου. Εμείς το αναβαθμίσαμε με πράξεις και όχι με λόγια και ευχολόγια.

Με τις ρυθμίσεις που προωθείτε με το παρόν νομοσχέδιο, και το τμήμα του Κιλκίς, μαζί με άλλα τμήματα της περιφέρειας, οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε κλείσιμο.

Και μάλιστα σε μια περίοδο που οι τοπικές οικονομίες έχουν περισσότερη ανάγκη από ποτέ, οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να τους δοθεί για να επιβιώσουν οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες. Και οι φοιτητές είναι αναπτυξιακός παράγοντας για τις τοπικές οικονομίες, το ξέρετε αυτό, έτσι δεν είναι; Ποιόν σκοπό, λοιπόν, σήμερα, εξυπηρετεί το κλείσιμο Πανεπιστημιακών Τμημάτων σε μικρές επαρχιακές πόλεις; Πείτε μας.. Ή αλλιώς πείτε μας πώς έχετε σκοπό να τα στηρίξετε.

Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλουμε να κλείσουν τα τμήματα αυτά και το αποδείξαμε στην πράξη το προηγούμενο διάστημα.

Σειρά σας να αποδείξετε ότι δεν στηρίζετε μόνο τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα των κολλεγίων, αλλά ενδιαφέρεστε και για τις τοπικές οικονομίες, αλλά κυρίως για τα χιλιάδες παιδιά, που έχουν όνειρα να σπουδάσουν στη χώρα τους, δημόσια και δωρεάν, όπως προβλέπει το σύνταγμά μας.

Πολυμέσα