Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024, 2:39:14 πμ
Σάββατο, 02 Μαρτίου 2024 13:17

Αγγελούδης στην ΚΕΔΕ: «Ο ρόλος του κομπάρσου δεν αρμόζει στην Αυτοδιοίκηση»

«Νομοθετικές πρωτοβουλίες για την Αυτοδιοίκηση χωρίς την Αυτοδιοίκηση δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Ο ρόλος του κομπάρσου δεν αρμόζει στην Αυτοδιοίκηση» είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ στην Αθήνα.

Ο κ. Αγγελούδης που μίλησε κατ’ εξαίρεση, καθώς το λόγο είχαν βάσει προγράμματος μόνο οι επικεφαλής των παρατάξεων ζήτησε “περισσότερη Αυτοδιοίκηση στην Αυτοδιοίκηση” και τόνισε πως “ενωμένοι και ανεξάρτητοι μπορούμε να διεκδικήσουμε πολλά περισσότερα”.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Στέλιου Αγγελούδη στο συνέδριο της ΚΕΔΕ

02/03/24

Κυρίες και κύριοι,

Η Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ μας δίνει την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε σήμερα την κοινή μας βούληση για την αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με πράξεις.

Έκλεισε μια τετραετία πολλαπλών κρίσεων, μια τετραετία όπου οι δήμαρχοι κλήθηκαν να διαχειριστούν πρωτόγνωρες, σε παγκόσμιο επίπεδο καταστάσεις, με ανεπαρκές προσωπικό και περιορισμένους πόρους. Και στη μεγάλη τους πλειοψηφία, απέδειξαν την αποτελεσματικότητά τους, στάθηκαν με αξιοπρέπεια στο ύψος των περιστάσεων.

Η Αυτοδιοίκηση δοκιμάστηκε πολλές φορές και απέδειξε πως δεν φοβάται την ευθύνη, απέδειξε τον κορυφαίο ρόλο της ως βασικού πυλώνα κοινωνικής συνοχής.

Με την οικονομική κρίση να παραμένει ενεργά παρούσα, έχουμε μπροστά μας μια πενταετία νέων, αυξημένων προκλήσεων.

Μια πενταετία που ξεκινά με έντονο, δικαιολογημένο, προβληματισμό για τη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση των δήμων μας από την υποχρέωση καταβολής του Τέλους Ταφής Απορριμμάτων, τη νέα τιμολογιακή πολιτική στους Φορείς Διαχείρισης Απορριμμάτων, την αύξηση του μισθολογικού κόστους.

Οι αποφάσεις αυτές, αποφάσεις που ελήφθησαν ερήμην της Αυτοδιοίκησης, είχαν ως άμεση συνέπεια την υποχρεωτική μετακύληση του κόστους προς τους δημότες, καθώς η αύξηση των δημοτικών τελών σε πολλούς δήμους της χώρας ήταν μονόδρομος.

Είναι υποχρέωσή μας κυρίες και κύριοι, να καταστήσουμε σαφές στην εκάστοτε Κυβέρνηση, πως αν πραγματικά ομνύει στο ρόλο της Αυτοδιοίκησης ως μοχλού ανάπτυξης για τη χώρα, αυτό οφείλει να το αποδεικνύει και στην πράξη. Καθαρές κουβέντες. Νομοθετικές πρωτοβουλίες για την Αυτοδιοίκηση χωρίς την Αυτοδιοίκηση δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Ο ρόλος του κομπάρσου δεν αρμόζει στην Αυτοδιοίκηση.

Προσβλέπουμε σε σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης με την εκάστοτε Κυβέρνηση ώστε να απαντήσουμε με πειστικότητα στα μεγάλα και σημαντικά που καλούμαστε να διαχειριστούμε: Την κλιματική αλλαγή, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη θωράκιση του δημόσιου χώρου, το ψηφιακό μετασχηματισμό, τις πράσινες και «έξυπνες» πόλεις, την κοινωνική αλληλεγγύη, την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων προς όφελος της κοινωνίας.

Λειτουργούμε, υπενθυμίζω, στο όνομα των πολιτών, πρέπει να έχουμε ισχυρό ρόλο και λόγο στη λήψη των αποφάσεων που τους αφορούν.

Το αίτημα για λειτουργική αυτονομία και οικονομική ανεξαρτησία των δήμων παραμένει διαχρονικά επίκαιρο και οφείλει να επικαιροποιείται διαρκώς.

Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να καταστεί σαφές πως η ουσιαστική χρηματοδοτική ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης οφείλει να αποτελέσει απόλυτη προτεραιότητα.

Η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων χωρίς τη διάθεση των ανάλογων, επαρκών πόρων και του κατάλληλου προσωπικού θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε παράλυση της Αυτοδιοίκησης.

Δεν αμφισβητεί κανείς, πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς τα εμπρός τα τελευταία χρόνια. Παραμένει, όμως, μια πραγματικότητα, πως ο συγκεντρωτισμός αποτελεί το σοβαρότερο εμπόδιο στην ανάπτυξη και στην ευημερία του τόπου.

Εμείς θέλουμε από το Κράτος να μας δώσει το χώρο να κάνουμε τη δουλειά μας καλύτερα. Να μπει ένα τέλος, για παράδειγμα, στον κατακερματισμό της ευθύνης, να υπάρξει σαφής καθορισμός αρμοδιοτήτων, να βάλουμε τέλος σε παιδικές ασθένειες που εξακολουθούν να μας ταλαιπωρούν.

Καλούμαστε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών των πολιτών, να είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί για την κοινωνία και τον τόπο μας.

Γιατί εμείς κρινόμαστε από τους δημότες μας κάθε μέρα.

Οφείλουμε να καταστήσουμε σαφές, πως στην Αυτοδιοίκηση δεν υπάρχει χώρος για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών και μικροκομματικών συμφερόντων.

Απευθύνω σήμερα από το βήμα αυτό προς όλες και όλους μήνυμα ενότητας και συνεργασίας με όρους διαφάνειας, συμπερίληψης, ειλικρίνειας και αξιοπιστίας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια του κατακερματισμού των δυνάμεών μας.

Στη δική μου οπτική, μας ορίζει όλες και όλους η Αυτοδιοίκηση, πέρα και πάνω από τις όποιες ιδεολογικές μας καταβολές.

Η μεγάλη αυτοδιοικητική μας οικογένεια μπορεί να εξελιχθεί σε χώρο των μεγάλων συγκλήσεων, των μεγάλων συναινέσεων, σε ένα χώρο όπου καταργούνται οι διαχωριστικές γραμμές και προτάσσεται το συλλογικό συμφέρον.

Οφείλουμε, ενωμένοι, να ορίσουμε ένα σαφές και συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο, να προχωρήσουμε με λόγο συντεταγμένο, συνεπή και σοβαρό, να κρατήσουμε αποστάσεις από τις σειρήνες του λαϊκισμού και της δημαγωγίας, να ζητήσουμε περισσότερη αυτοδιοίκηση στην Αυτοδιοίκηση.

Μια Αυτοδιοίκηση ελεύθερη, ακηδεμόνευτη και ανεξάρτητη, μια Αυτοδιοίκηση που ενώνει και δεν διχάζει, που διεκδικεί με σχέδιο, συνέπεια και συνέχεια, συμμετέχει ενεργά στο εθνικό σχέδιο ανάταξης της Πατρίδας μας.

Μια Αυτοδιοίκηση αρχών και αξιών, με οργανωτική και διοικητική αυτοτέλεια, ισότιμο συνομιλητή της Κυβέρνησης, πυλώνα ανάπτυξης, εξωστρέφειας και καινοτομίας.

Μια Αυτοδιοίκηση θεσμικός εταίρος και συνεργάτης, που λέει ΝΑΙ σε εμβληματικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στην ισχυροποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μια Αυτοδιοίκηση που θα αναζητήσει συναινετικές λύσεις και συνεργασίες με την Κυβέρνηση, αλλά θα είναι και έτοιμη να σταθεί απέναντι, όταν και όποτε χρειαστεί.

Δεν έχουμε το δικαίωμα να δώσουμε σε κανέναν λευκή επιταγή.

Είμαι βέβαιος, πως η χάραξη και η εφαρμογή μιας ενιαίας αυτοδιοικητικής στρατηγικής θα συνέβαλε καταλυτικά στην επίτευξη του κοινού στόχου, στη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Ένα μόνο δίλημμα μπορεί να υπάρχει για εμάς κυρίες και κύριοι: Αν θα επιλέξουμε να κοιτάξουμε μπροστά, να διεκδικήσουμε και να δώσουμε πραγματικές λύσεις στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, ή αν θα μείνουμε εγκλωβισμένοι σε ένα στείρο, φοβικό παρελθόν που ορίζεται από τις διάφορες κομματικές σημαίες.

Κυρίες και κύριοι,

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης με τον, αυτονόητα, μητροπολιτικό του ρόλο έχει χρέος να συμμετάσχει ενεργά στην προσπάθεια για τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου οργάνωσης και λειτουργίας του κράτους.

Θα είμαστε ενεργά παρόντες σε κάθε διεκδίκηση που ενδυναμώνει το θεσμικό, κορυφαίο ρόλο των δήμων. Όπως σωστά έχει λεχθεί, δεν υπάρχει οργανωμένο Κράτος χωρίς ισχυρή Αυτοδιοίκηση.

Επιτελικό κράτος χωρίς ισχυρή και λειτουργική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να υπάρξει.

Και αυτή την ισχυρή Αυτοδιοίκηση θα την διεκδικήσουμε όλοι και όλες μαζί, με μια φωνή, θέτοντας μετ’ επιτάσεως στο τραπέζι του διαλόγου όλα τα ανοιχτά ζητήματα που μας απασχολούν με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα, κλείνοντας ερμητικά τις πόρτες στα κελεύσματα του κομματισμού.

Κόμμα μας είναι η Αυτοδιοίκηση.

Η μεγάλη πρόκληση για όλους μας θα είναι να φύγουμε από τη Συνέλευση αυτή πιο ενωμένοι από ποτέ.

Τη δύναμή μας δεν μπορεί να την αγνοήσει κανείς!

Σας ευχαριστώ”.

Δείτε επίσης: Στην Food Expo 2024 η Περιφέρεια της Πελοποννήσου

Πηγή: Politic.gr