espa pkm

Σάββατο, 18 Απριλίου 2026, 1:39:45 πμ

Κόσμος

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε σήμερα ότι θα ζητείται η ποινή του θανάτου για κάθε φόνο που διαπράττεται στην Ουάσινγκτον, την ώρα που η εσχάτη των ποινών έχει καταργηθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα από το 1981.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2025, 1,3 εκατομμύρια Βούλγαροι ταξίδεψαν για τουριστικούς λόγους, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βουλγαρίας (NSI). Μεταξύ αυτών, το 67,5% ταξίδεψε μόνο εντός της χώρας, το 25,8% στο εξωτερικό και το 6,7% τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία, τα κράτη του Κόλπου ή οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το Κίεβο και οι σύμμαχοί του θα πρέπει να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για την κατάρτιση των μελλοντικών εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Τόμας Ρενιέρ, υπεύθυνος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τεχνολογικά θέματα, δήλωσε ότι οι κατηγορίες πως το DSA (Κανονισμός για τις ψηφιακές υπηρεσίες) είναι εργαλείο λογοκρισίας είναι αβάσιμες, υπογραμμίζοντας ότι η ελευθερία έκφρασης είναι θεμελιώδες δικαίωμα στην ΕΕ.

Η επίθεση του Ισραήλ στο νοσοκομείο Νάσερ, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, χθες Δευτέρα, κατά την οποία τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν περιλαμβανομένων πέντε δημοσιογράφων, είναι “εντελώς απαράδεκτη”, δήλωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι συζήτησαν αρκετές ενεργειακές συμφωνίες στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων, αυτόν τον μήνα, που αποσκοπούσαν στην επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία. Σύμφωνα με πηγές του Reuters, οι συμφωνίες αυτές προτάθηκαν ως κίνητρα για να ενθαρρυνθεί το Κρεμλίνο να καταλήξει σε ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία, ενώ παράλληλα να χαλαρώσουν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Το Ιράν αντέτεινε στις κατηγορίες της Αυστραλίας για αντισημιτικές ενέργειες, προειδοποιώντας για διπλωματικά αντίποινα. Το Ιράν αντέτεινε σήμερα στις κατηγορίες που διατύπωσε η Αυστραλία, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει καμία εμπλοκή σε αντισημιτικές ενέργειες που σημειώθηκαν πέρυσι στη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να εγκρίνουν την παράταση για έναν χρόνο της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο, που λήγει στα τέλη του μηνός, όπως δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός απεσταλμένος Τομ Μπάρακ.

Περισσότερες οικογένειες Παλαιστίνιων εγκατέλειψαν σήμερα την πόλη της Γάζας, έπειτα από μία ακόμη νύκτα ισραηλινών βομβαρδισμών στα περίχωρά της, ενώ στο Ισραήλ πολίτες έχουν καλέσει σε ημέρα διαδηλώσεων με αίτημα την απελευθέρωση των ομήρων και τον τερματισμό του πολέμου.