espa pkm

Σάββατο, 18 Απριλίου 2026, 9:44:09 πμ

Κόσμος

Η Ουκρανία, παρά τις αναταράξεις, συνεχίζει να επιδιώκει την ένταξή της στην ΕΕ ως έναν τρόπο για να ενισχύσει την ασφάλειά της και να αποκτήσει πολιτική και οικονομική στήριξη.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε καταφατικά χθες Δευτέρα, ότι μία δημοσιογράφος τον ρώτησε αν έχει μιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μετά τη συνάντηση κορυφής που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στον Λευκό Οίκο με τη συμμετοχή του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και πολλών Ευρωπαίων ηγετών.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε σήμερα την απέλαση του πρεσβευτή του Ιράν στην Καμπέρα, κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι οργάνωσε δύο αντισημιτικές ενέργειες σε Μελβούρνη και Σίδνεϊ το περασμένο έτος.

Πυρίτιδα και βλήματα πυροβολικού του ΝΑΤΟ διαμετρήματος 155 χιλιοστών θα κατασκευάζονται στη Βουλγαρία στο πλαίσιο δύο συμφωνιών κοινοπραξίας με τη γερμανική Rheinmetall. Οι συμφωνίες θα συνταχθούν εντός τριών εβδομάδων, όπως έγινε γνωστό από μια ζωντανή μετάδοση στη σελίδα του ηγέτη του GERB, Μπόικο Μπορίσοφ, στο Facebook.

Με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, συναντήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Στοκχόλμη. Παρέστη και απηύθυνε ομιλία στη μεγαλειώδη οικουμενική ακολουθία στον Λουθηρανικό Καθεδρικό Ναό της σουηδικής πρωτεύουσας, παρουσία του βασιλιά Καρόλου 16ου Γουσταύου και άλλων προσωπικοτήτων από εκκλησίες και ομολογίες, καθώς και πλήθους πιστών.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του λυπάται βαθύτατα για αυτό που περιέγραψε ως «τραγική ατυχία» που συνέβη στο νοσοκομείο Νάσερ στη Λωρίδα της Γάζας, με τον θάνατο πέντε δημοσιογράφων, αρκετοί από τους οποίους εργάζονταν για διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού δήλωσε σήμερα ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο στις 8 Σεπτεμβρίου καθώς επιδιώκει να εξασφαλίσει υποστήριξη για τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό της κυβέρνησής του, που απειλεί με μεγαλύτερη πολιτική αβεβαιότητα τη χώρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει συζητήσει συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, αλλά επιβεβαίωσε τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς τη χώρα.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ζήτησε σήμερα να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον των υγειονομικών εγκαταστάσεων, αφότου Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα εναντίον ενός νοσοκομείου στη νότια Γάζα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να συζητήσει με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, Κιθ Κέλογκ, τις προετοιμασίες για μια πιθανή συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.