Quantcast
Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023, 3:11:23 μμ

Κόσμος

Στις Βρυξέλλες είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα, καθώς ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής, στο περιθώριο της οποίας αναμένεται να συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η ελληνική κυβερνητική αποστολή έφτασαν στη βελγική πρωτεύουσα νωρίτερα το μεσημέρι για να δώσουν την πολιτική μάχη στην επταμερή και στις κατ' ιδίαν επαφές που πιθανώς θα έχει ο ΛΑ.
Υπό το σοκ της χειρότερης τρομοκρατικής επίθεσης εδώ και χρόνια, η Τυνησία βγάζει στους δρόμους μεγάλων πόλεων το στρατό για την ενίσχυση της ασφάλειας. Γνωστός στις μυστικές υπηρεσίες ήταν ένας εκ των δύο ενόπλων που αιματοκύλισαν το Μουσείο Μπαρντό της Τύνιδας, ωστόσο δεν έχουν διαπιστωθεί διασυνδέσεις του με συγκεκριμένη τρομοκρατική οργάνωση, ούτε και έχει υπάρξει επί του παρόντος ανάληψη ευθύνης για το μακελειό -που «χειροκροτείται» από λογαριασμούς στο Twitter που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος.
Ενα νέο νόμο, ο οποίος θα δίνει τη δυνατότητα στις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες να συλλέγουν συλλήβδην μεταδεδομένα, προωθεί η κυβέρνηση της Γαλλίας στο όνομα της αντιτρομοκρατίας.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι η πλήρης αναμόρφωση ενός παρωχημένου – όπως το χαρακτηρίζουν γάλλοι αξιωματούχοι – νομικού πλαισίου για την κατασκοπεία.
Τελικά ήταν πολύ νωρίς για να ξεγράψουμε τον «Μπίμπι». Διαψεύδοντας όλες τις δημοσκοπήσεις, ακόμη και τα exit polls, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου κέρδισε μια ιστορική τέταρτη θητεία στην πρωθυπουργία του Ισραήλ. Πώς τα κατάφερε;
Όλοι γνώριζαν πως τα εγκαίνια του νέου Πύργου της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη δεν θα γίνονταν στο απολύτως αρμονικό κλίμα που θα επικρατούσε στην τελετή των εγκαινίων, περιμένοντας την ηχηρή αλλά και ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας του κινήματος Blockupy, όπου θα μπλέκονταν αντικαπιταλιστικά συνθήματα με φωνές εναντίον της λιτότητας.
Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2015 12:50

Για δεύτερη ημέρα απεργούν οι πιλότοι της Lufthansa

Συντάκτης:
Απεργιακή κινητοποίηση στη Lufthansa προκήρυξε για αύριο 18 Μαρτίου το συνδικάτο των πιλότων Vereinigung Cockpit.

Η απόφαση να προκηρυχθεί η απεργιακή κινητοποίηση καταγράφεται καθώς συνεχίζεται η μακρόχρονη διένεξη ανάμεσα στο συνδικάτο και τη διεύθυνση της επιχείρησης, με αφορμή τους σχεδιασμούς της Lufthansa για την επέκταση της δραστηριότητας των εταιρειών χαμηλού κόστους που της ανήκουν.

Στον απόηχο του μακελειού στο μουσείο Μπάρντο στην Τύνιδα, ο πρόεδρος της Τυνησίας κήρυξε «ανελέητο πόλεμο» στην τρομοκρατία, λέγοντας πως η χώρα θα παλέψει μέχρι «την τελευταία ανάσα».

Ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 20, οι περισσότεροι εκ των οποίων ξένοι τουρίστες, ενώ δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει το υπόβαθρο της επίθεσης και, κυρίως, από πού προέρχονταν οι δράστες.
Σε κατάσταση υψηλής επιφυλακής, με αποκλεισμένους δρόμους, οδοφράγματα και έντονη παρουσία της αστυνομίας, βρίσκεται η Φρανκφούρτη για την μεγάλη ημέρα των εγκαινίων του νέου Πύργου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Για τα εγκαίνια της νέας έδρας της τράπεζας, το κίνημα Blockuppy έχει οργανώσει μαζικές κινητοποιήσεις και η ένταση ξεκίνησε ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες, με κάψιμο αυτοκινήτων και αψιμαχίες με τους αστυνομικούς στις παρυφές του κέντρου της πόλης.
Σε δύο νεκρούς και αριθμό τραυματιών κατέληξε ένοπλη επίθεση σε εστιατόριο στο Γκέτεμποργκ, οι δράστες της οποίας αναζητούνται.

Οι αρχές υπογραμμίζουν πως προς το παρόν «τίποτε δεν δείχνει ότι πρόκειται για τρομοκρατία», θεωρώντας πιθανότατερο η επίθεση να σχετίζεται με το οργανωμένο έγκλημα.
Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2015 09:50

BBC: Τί επιφυλάσσει το μέλλον για τους Κούρδους;

Συντάκτης:
Το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, η ήττα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ο διαμελισμός της ανάμεσα στους νικητές διαμόρφωσαν τα σύνορα της Μέσης Ανατολής που καταρρέουν σήμερα. Τα σύνορα του Ιράκ και της Συρίας, τα οποία χάραξαν οι αποικιοκρατικές δυνάμεις της Βρετανίας και της Γαλλίας, βρίσκονται υπό απειλή από το Ισλαμικό Κράτος.